tisdag 19 juli 2011

SM i Västerås, del 3

Jesper Hall och Tiger Hillarp Persson i kommentatorrummet. Foto: Stefan Alenius

Tre ronder avverkade och ledningen i SM-gruppen delas av Jonny Hector och Nils Grandelius på 2,5 poäng. Sverigeettan Emanuel Berg sackar efter en ny förlust, nu mot Hans Tikkanen. Två tredjedelar av turneringen återstår så det är för tidigt att sia om utgången.

På bilden ovan visar Tiger sitt parti mot Pontus. Och apropå det: från gårdagens diagramställning från det partiet har Jörgen Dalmau mejlat över en fräck remisväng. Efter 57.Txg1 finns 57...g5!? och nu måste svart hålla till godo med 58.Th1 Kg3 59.Tg1+ Kf3 och remi, för efter 59...Kh3? 60.a4 g4 61.Kf2! är det vit som vinner.

I tredje rondens parti mellan SM-gruppens två högst rankade spelare fick Hans Tikkanen till det:

Emanuel Berg – Hans Tikkanen
Svart drar33...d3!
Nu lurar en damschack på b8. Med bondeframstöten kommer springaren på b5 ut på djupt vatten.
34.De7
Eller 34.Lxd3 Db8+ 35.g3 Sxd3 36.Dxd3 Lxb5.
34...Db8+ 35.g3 Se4 36.Sc7 dxc2 37.uppg.

I JSM-gruppen är Eric Vaarala ensam i topp efter tre raka, och i Mästarelit är det ovisst vem som ska bli remikung. Där ligger Michael Wiedenkeller och Johan Norberg sämst till med bara en remi var. I veteran-SM är det Börje Jansson som toppar med 3/3. Anledningen till varför Börje för evigt har en hederplats i mitt hjärta förklarade jag här.

Påminner om att det finns en länk till resultatservice från alla grupper i Västerås under Aktuella turneringar i den oumbärliga högerspalten.

* * * * *

I första ronden i Biel stärkte Magnus Carlsen sin ställning som världsetta. Partierna från Biel finns genomspelbara – länk under Aktuella partier. Dagsaktuell ranking för världstoppen finns också i högerspalten liksom Magnus blogg. Bland annat.

Någon som följer Lag-VM och kan tipsa mig om kul partiställningar därifrån?