onsdag 27 juli 2011

Tårta men ingen poäng

När Judit Polgar fyllde år under Lag-VM i Ningbo uppvaktade arrangörerna med en tårta. Foto: chess-news.ru

Yasser Seirawan är en av världens vänligaste personer, men det finns gränser. När USA mötte Ungern vid Lag-VM i Ningbo spelade han mot Judit Polgar, som den dagen fyllde 35 år. Yasser vann och bad förmodligen om ursäkt efteråt. Någon poäng blev det inte, möjligen gav han henne en present av annat slag.

* * * * *

Som framgår av twitterflödet skyltar Magnus Carlsen efter sju ronder i Biel med ömsom 5,5 poäng, ömsom 16 poäng. Eftersom arrangörerna har bestämt att det är tre poäng för vinst och en för remi så är det väl den senare versionen som kan betraktas som den rätta. Hur man än räknar så är det ett strålande resultat som stärker hans förstaplats i världsrankingen.

Magnus skriver på sin blogg – länk under GM-bloggar i högerspalten – att dagens möte med tvåan Alexander Morozevitj kan komma att avgöra turneringens utgång. Tre ronder återstår.

* * * * *

Martin Lokander har så här långt gjort en drömturnering i Pardubice. Han värmde upp med fem ronder i Mästarklassen i Västerås och hade i förväg förklarat att han inte skulle spela de två sista ronderna. Han skulle i väg till Tjeckien och turneringarna överlappade. Med sitt blygsamma elo 2044 klarade han inte ratinggränsen i A-gruppen på 2200, men det fanns en möjlighet att betala 100 euro extra för en plats i det fina sällskapet. Väl där satte han i gång med en beundransvärd poängplockning. Efter gårdagens vinst mot GM Alexei Gavrilov (2481) ståtar Martin efter fem ronder med en prestationsranking på mastiga 2629. Wow.

Daniel Semcesen går också som tåget. Även han ligger på rätt sida om 2600-strecket. I dagens direktsändning kan du kolla in både Martin och Daniel.

För egen del övervägar jag av olika skäl att bryta turneringen. Att det går dåligt är bara ett av dem.