lördag 23 juli 2011

Två ronder kvar i SM

Bengt Lindberg, SM-gruppens stora överraskning, besegrade Tiger Hillarp Persson i sjunde ronden. Foto: Stefan Alenius

Av någon anledning får Emanuel Bergs framträdande i Västerås mig att tänka på första VM-matchen mellan Ingemar Johansson och Floyd Pattersson den 26 juni 1959 i Madison Square Garden, New York. Här kan du se matchen. När Floyd golvades för fjärde gången var det uppenbart att han skulle förlora titeln. Detsamma gäller för Emanuel. Efter att ha varit golvad fyra gånger i Västerås har han inte ens teoretiska chanser att försvara sin titel med två ronder kvar att spela.

Idag hade jag gärna följt mötet mellan Jonny Hector och Nils Grandelius med direktkommentarer av Jesper Hall på videolänken, om jag inte varit engagerad på annat håll.

* * * * *

Det finns flera svenska spelare i Pardubice men jag har bara skymtat en av dem i den stora sporthallen, Axel Smith. Och när jag var klar med mitt parti skymtade jag inte heller honom. Det är som så ofta i dessa sammanhang: man har bättre koll på andra när man sitter hemma vid datorn än när man befinner sig mitt i smeten.

Jag har lagt till en länk till resultatservice från Pardubice under Aktuella turneringar och som framgår där vann Axel sitt första parti. Det skulle vara skoj om han kunde göra en Tikkanen, det vill säga komma tvåa i A-gruppen.

I mitt första parti (B-gruppen) hade jag fjäderpress men lyckades inte realisera fördelen. Remi. Dessvärre har jag drabbats av den allmänna elofrossan och studerar såväl mitt eget som motståndarnas elotal. Jag önskar att jag kunde befria mig från den åkomman och återgå till att spela bara för att det är skoj. Å andra sidan är det elogränser som i många fall dikterar i vilken grupp man får vara med och leka i. Det går inte längre att värja sig.