onsdag 30 maj 2012

Anand försvarade VM-titeln

Vishy Anand drog sig segrande ur dagens särspel i Moskva. Foto: Chess-news.com

Idag kunde ingen klaga på dramatiken i Tretjakovgalleriet. Lyckligtvis behövdes särspelet i VM-matchen inte förlängas med blixtpartier, det räckte med de fyra snabbschackpartierna. Atmosfären på scenen var tätare än förut. Det fanns inte tid för efteranalyser. Tiominuterspauserna mellan partierna ägnades åt uppladdning för nästa parti, och bakom scenen tilläts de båda kombattanterna ha vars två sekundanter närvarande. Vishy Anand fick hjälp av Peter Heine Nielsen och Rustam Kasimdzjanov. Där fanns också hans hustru Aruna.

Boris Gelfands tidsförbrukning blev hans fall. På presskonferensen efteråt förklarade han att det varit pressande att alltid ha sämre tid. Samtidigt menade han att det varit så för honom i alla kvalificeringsmatcher fram till VM-matchen. Nu förlorade han andra särspelspartiet medan övriga tre slutade remi. I kommentatorstudion förklarade Peter Svidler att Gelfand borde ha hållit remi i andra partiet och borde ha vunnit det tredje. Låt oss titta på några av de kritiska ställningarna:

Gelfand – Anand, första särspelspartiet
Svart drar


Svidler kommenterade möjligheterna 21...Lf6 (som han först föredrog) och 21...Lxg3. Vad gäller det första alternativet ändrade han sig när han hade fått ett sms från en ”hemlig vän” med varianten 21...Lf6?! 22.Lxd4 Dc4 23.Tb4. Till skillnad från Svidler hade Sergej Sjipov datorhjälp och kunde presentera draget 21...Tc4! med klar fördel för svart. I partiet spelades 21...Lxg3 22.Ta3 med stora komplikationer. Det slutade alltså med delad poäng.

Anand – Gelfand, andra särspelspartiet
Svart drar


23...Lc8!
Svidler: ”Jag är imponerad av Gelfands spel!” Efter 23...Tde6 24.Tc3 har löparen inget bra fält. Med löparen på c8 hotar 24...La6+ 25.c4 Tde6.
24.Te1
Det enda förnuftiga.
24...Th6 25.Th1 The6
Svidler talade om 25...Td6 (som åter hotar med La6+) 26.Te1 med remi. I detta kritiska skede var Gelfand tydligen ute efter mer. Anand lyckades försvara sig och kontra. Han vann så småningom och tog ledningen i matchen för första gången.

Gelfand – Anand, tredje särspelspartiet
Vit drar


26.Txb8?
26.Sxe4! vinner, till exempel 26...Sd7 27.Sd6 Df6 28.Dd3 eventuellt följt av Te2. Då har svart tre pjäser på damflygeln som är snudd på värdelösa. Eller 26...fxe4 27.dxe5 och pjäsvinst på b8. Det var Gelfands stora chans att komma in i matchen igen.

I fjärde särspelspartiet gjorde Anand det som han egentligen förbjudit sig själv att göra: spela alltför hårt på remi. Men han lyckades hålla ihop ställningen och säkra den för VM-matchen avgörande remin.

På presskonferensen efteråt ombads Anand (av Ian Rogers) att plocka fram det i matchen som gjorde honom mest tillfredsställd så här i efterhand. Anand pekade då på förmågan att komma tillbaka med full kraft efter förlusten i sjunde VM-partiet. Sammantaget svarade Gelfand för tuffare motstånd än de flesta hade räknat med, men när allt kommer omkring får Anand betraktas som en värdig världsmästare.

* * * * *

Imorgon väntar ett nytt världsmästerskap och då med svenskt deltagande. Pia Cramling är på plats i Batumi för damernas VM i blixt och snabbschack. Första ronden i snabbschackdelen börjar klockan 15 och det har utlovats direktsändning. Länkarna dyker upp senare i kväll.

* * * * *

På Södergatan i Malmö såg jag en äldre kvinna, uppskattningsvis kring sjuttiofem, som hade en färgglad tröja med texten ”LOVE SUCKS”. Den väckte tankar. Kan hon ha fått den av ett barnbarn utan förklaring av vad texten betyder, eller är det en dam vars liv har präglats av kärleksproblem. Jag ville inte stoppa och fråga henne, ibland känns det bäst att inte veta. Här en låt tillägnad damen i tröjan med de stora versalerna.

* * * * *

Per Rasmussen undrar om jag kan lägga in sommarturneringen på underbara Bornholm bland Kommande turneringar. Klart jag kan. Nu är den på plats. I gengäld har du chansen, Per, att ordna så att Bornholms Skakklub blir första danska schackklubb som hamnar under den senaste rubriken i den oumbärliga högerspalten: Schackklubbar som har fast länk till denna blogg. Där skulle jag för övrigt vilja se betydligt fler klubbar. Meddela mig när den fasta länken ligger på plats (grahn1@gmail.com) så kompletterar jag efter hand.