måndag 28 maj 2012

Tolfte VM-partiet

Gelfand och Anand, glada miner efter dagens remi som gav slutresultatet 6-6. Nu väntar ett särspel på onsdag. Foto: Chess-news.ru

I kommentatorstudion hade förre världsmästaren Vladimir Kramnik just förklarat att Vishy Anand hade möjlighet att pressa Boris Gelfand. Han menade att ställningen förmodligen var remi, men att Gelfand hade en del problem att lösa på vägen dit. Ett av problemen var att han skulle göra arton drag fram till tidskontrollen med mindre än en minut per drag. Viss tidsnöd med andra ord. När Kramnik uttalat det kunde vi se Gelfand sträcka fram näven och tacka för partiet. Anand hade uppenbarligen bjudit remi, vilket Kramnik betecknade som mycket märkligt. För egen del tänkte jag på Susan Polgars profetia; hon trodde ju att Anand skulle vara mycket nöjd med remi även om han hade vit i sista långpartiet. Det var något med att Anand har bra statistik mot Gelfand i snabbschack och blixt, och det är det som väntar i särspelet på onsdag.

Särspelet börjar redan klockan 10. Det spelas fyra snabbschackpartier, 25 minuter plus 10 sekunder per drag. Lotten har avgjort att Gelfand har vit i första partiet. Är ställningen fortfarande oavgjord efter dessa fyra partier arrangeras en blixtmatch över två partier. Då gäller 5 minuter plus 3 sekunder per drag. Om inte dessa två blixtpartier fäller avgörandet så kan det bli upp till fem blixtmatcher där varje match kan bli avgörande. I sista hand blir det ett harmageddonparti. (Sydsvenskans språkvårdare har förklarat för mig att vi skriver harmageddon, inte armageddon. Hennes ord är min lag.) Den som vinner lottdragningen inför det absolut sista partiet får välja färg. Vit får 5 minuter, svart 4 minuter. Efter 60 drag får spelarna 3 sekunder extra efter varje drag. Om det partiet slutar remi så är svartspelaren världsmästare. Ett sådant slut på en VM-match, som ska handla om klassiskt schack, känns absurd. Då kan de lika gärna rigga upp ett mål och avgöra det hela med straffsparkar.

Sergej Sjipov har kommit med ett intressant förslag inför framtida VM-matcher. Han menar att ”särspelet” borde arrangeras före huvudmatchen. Då vet spelarna vad som gäller under matchens gång. Det blir inte lika upplagt för solida remier. Vladimir Kramnik berättade om förslaget och gillade idén.

Nåväl, på onsdag lär det inte bli några solida remier.