söndag 6 maj 2012

Drömmen som sprack

Villa Bellevue på en höjd i Rogaska Slatina. Foto: LG

På promenadslinga 4 i Rogaska Slatina upptäckte vi, Helge Wademark och jag, ett övergivet litet slott som jag genast förälskade mig i. En dörr var öppen och vi tog oss in i byggnaden. Där stod skylten som tagits ner och visade att här varit en restaurang, Restavracija Bellevue. Förutom i en stor paviljong vid sidan om huvudbyggnaden hade det varit servering i källarvalven, det hängde fortfarande girlanger i taket efter någon fest. På första våningen fanns ett par rum med duschkabiner och toalett. Balkongerna vette ut mot dalen. Sannolikt fanns det här möjlighet att hyra rum. Jag kan tänka mig att ägarna bodde på andra våningen. Längst upp ett tornrum med underbar utsikt. De olika våningsplanen förbands med en vacker marmortrappa.

Enligt grannar hade byggnaden stått övergiven i över tio år. Jag skulle hemskt gärna vilja ta över drömkåken tillsammans med ett gäng likasinnade. En av idéerna var att förvandla Villa Bellevue till ett schackpensionat. Ralph Halleröd förhandbokade ett rum och vi förhandlade inte fram priset men väl vilken rabatt han skulle få som premiärgäst. Jag kunde se mig själv sitta uppe i tornrummet och skriva i stället för att kämpa med höstrusket i Malmö.

I restaurangen på Grand Hotel träffade vi en genomsympatisk svensk, Louis, som efter pensioneringen skaffat en vinodling nära Rogaska Slatina. Han åtog sig att kolla upp Villa Bellevue. Det visade sig att fastigheten ägs av fem syskon spridda i världen som inte kan komma överens om vad de ska göra med den. Det tillståndet har rått i femton år. Synd på ett sådant litet slott. Sorry Ralph, bokningen måste annulleras. Drömmen sprack.

Utsikt från tornrummet. Foto: LG

* * * * *

Så blev det vår bostadsrättsförenings representant Stellan Brynell som kom etta i Copenhagen Chess Challenge efter särskiljning. Jag följde med spänning Jonny Hectors slutspel i näst sista ronden:

Mads Andersen – Jonny Hector
Svart drar


Det handlar om att få bort a7-bonden på bästa möjliga sätt. Det finns en studieartad vinst: 46...Ta3+! 47.Ta2 Txa7!! 48.Txa7 Sxe3

Analysdiagram

Svarts bondemassa övertrumfar tornet, t.ex. 49.fxe5+ Kxe5 50.Ta6 g5! 51.hxg5 Sxf1 52.Ta2 Se3 53.g6 Kf6 och svart vinner. Men vid det här laget hade det utvecklats till ett blixtparti, det fanns inte tid till sådana djupsinnigheter.
46...Sc3
Ett matthot för att komma åt a7-bonden, men nu måste springaren offras.
47.Te1 Ta3+ 48.Kb2 Txa7 49.fxe5+ Kxe5 50.Kxc3 Ta4 51.Kd3 Txh4


Svart har kompensation med lite råge för pjäsen, men vit lyckas värja sig.
52.Ke2 Ta4
Efter 52...Th1 53.Lg2 Txe1+ 54.Kxe1 d4 55.Kd2 g5 56.Ke2 dxe3 57.Kxe3 deklarerar Nalimovs slutspelsbas att det är remi.
53.Kf3 Ta3 54.Kxg3 d4 55.Kf2 dxe3+ 56.Txe3+ Txe3 remi

* * * * *

Det är slutronder i brittiska lagmästerskapet 4NCL och som framgår i direktsändningen är Pia Cramling med. Hon vann både idag och igår. Sista ronden imorgon.