torsdag 17 maj 2012

Femte VM-partiet

Presschefen Anastasia Karlovitj och Boris Gelfand, VM-utmanare och tvåbarnspappa. Foto: moscow2012.fide.com

Så fick jag också komma med på ett hörn i Moskva. Det var vid presskonferensen efter dagens parti. När det blev lite stiltje i dragfrågorna passade presschefen Anastasia Karlovitj på att ställa frågor om hur det har påverkat de båda VM-kombattanterna att de blivit pappor på senare år. Hon lånade uppgifter från min intervju med Judit Polgar, där Judit berättade hur detta att bli mamma hade påverkat hennes professionella schackkarriär. Det var för övrigt dagen efter intervjun i Lido Adriano som Vishy Anand blev pappa. Boris Gelfand förklarade att han för sin del hade försummat barnen det senaste halvåret men hoppades kunna kompensera det i sommar, medan Vishy tackade en förstående hustru. Inga överraskningar där. Jag hade inte heller förväntat mig att de skulle vara lika öppenhjärtiga som Judit i dessa frågor. Sedan kunde de närvarande journalisterna fortsätta att ställa frågor om glasväggen och olika drag.

Få hade väl förutspått att vi skulle få se Svesjnikovvarianten i Sicilianskt i den här VM-matchen. Nu blev det så och i publiken i Tretjakovgalleriet fanns Jevgenij Svesjnikov. Alla försök neutraliserades och Anands remianbud efter 27 drag accepterades. Vid det laget höll ställningen på att drabbas av likstelhet.

Jevgenij Svesjnikov, till höger, hade synpunkter på spelöppningsbehandlingen. Foto: Chess-news.ru

Ställningen är nu 2,5-2,5 och det påminner om fotbollsmatcher där kommentatorn förklarar att ”ett mål skulle förändra hela matchbilden”. Fem av de tolv partierna är avklarade och målet låter vänta på sig. Det blir ett nytt försök i morgon och då är det Gelfand som har vit.

 * * * * *

Den som vill ha mer action kan kolla direktsändningarna från Odense, Stockholm och Tylösand. Jag har fastnat för en ställning från andra ronden i Deltalift Open:

Magnus Lindhe – Emanuel Berg
Svart drar


Det var ett 45-minutersparti och det var tidsnöd.
33...Sf4!? 34.Da2!
Till att börja med: 34.gxf4? faller på 34...g3. Damen måste till a2 för att parera ett lömskt hot. På exempelvis 34.Dxe7 följer nämligen 34...Dh3 35.Tf2 Dg2+!! 36.Txg2 fxg2 matt.
34...Se2


35.Lf2??
Magnus garderar sig mot hotet på g3 och missar i hastigheten ett annat hot. Vit är fortfarande med i leken efter 35.Se4. Det skulle då kunna bli aktuellt med ett kvalitetsoffer på e2.
35...Dxh2+ 36.uppg.

Efter dagens fyra ronder i Deltalift Open är det turneringens stormästarkvintett Emanuel Berg, Tiger Hillarp Persson, Hans Tikkanen, Jonny Hector och Stellan Brynell samt Ari Ziegler som ligger i topp på 4 poäng.

I Odense har tre spelare full pott efter tre ronder. Det är Henrik Danielsen, Axel Smith och överraskande Bjørn Møller Ochsner. I middagsronden i morgon har Axel vit mot Henrik. Samtliga partier i denna turnering direktsänds! Wow.

Efter fyra ronder i Stockholm Elo Challenge ligger Kim Nygren ensam i topp på 4 poäng, en halv före Harald Lögdahl, Thomas Ernst och Erik Blomqvist.