torsdag 24 maj 2012

Tionde VM-partiet

I kommentatorstudion fick Dirk Jan ten Geuzedam idag hjälp av Alexander Morozevitj och Peter Svidler. Foto: moscow2012.fide.com

Tillbaka till remilunken. Ställningen är 5-5 och det återstår bara två långpartier. Vishy Anand hade vit i tionde VM-partiet och det blev en ovanlig variant i Sicilianskt. Det hälsades med glädje i kommentatorstudion: ”Idag vill Anand spela ett riktigt parti.” Det verkade ändå som om Boris Gelfand kom välförberedd och efter 1.e4 c5 2.Sf3 Sc6 3.Lb5 e6 4.Lxc6 bxc6 5.b3 lät han täckelset falla för nyheten 5...e5!?. Han utjämnade och bjöd remi efter 21...cxb4. Anand nobbade anbudet men kom på andra tankar fyra drag senare och bjöd själv remi. Det blev väl inte mycket till parti.

Som framgår av twitterflödet har Susan Polgar en intressant teori om Anands matchstrategi i det här läget. Han kan tänkas sträva efter remi vit som svart. Det skulle leda till ett särspel och när det gäller snabbschack och blixt har Anand bra statistik mot Gelfand. Elfte partiet spelas på lördag. Remi där och då skulle Anand enligt Susan Polgars teori inte göra något allvarligt vinstförsök med vit i tolfte partiet på måndag.

Under sändningen presenterades det en skojig nyhet om Tal Memorial, som startar om ett par veckor. Spelarnas startnummer – alla vill hamna på övre halvan för att få fler vita än svarta partier – kommer att avgöras med hjälp av en inledande blixtturnering. Placeringen där ger startnumret i huvudturneringen. Kul variant.