tisdag 15 maj 2012

Fjärde VM-partiet

Dirk Jan ten Geuzedam och Jan Timman i kommentatorstudion. Foto: moscow2012.fide.com

Idag gjorde Jan Timman en tidsöverskridning, men lyckligtvis är det inte nolltolerans i kommentatorstudion i Moskva. Det var något med trafikstockningar och en taxichaufför som inte kunde orientera sig. Men de drag som var gjorda innan Timman kom på plats fem minuter efter schackuret hade startats klarade Dirk Jan ten Geuzedam av att kommentera på egen hand. Det var inledningsvis samma drag som gjordes i andra VM-partiet. Boris Gelfand avvek från det partiet med 10.Dc2 i stället för 10.Tc1. Det var inte något som nämnvärt förbättrade hans möjligheter. Det blev en fjärde remi.

Vishy Anand tycks leva rätt säkert med Slaviskt så här långt. Det var lite jobbigare för Gelfand i Grünfeldindiskt igår.

I direktsändningen kan vi se att Gelfand oftast lämnar scenen när han inte är vid draget. Om han spelat VM-matchen mot Veselin Topalov kunde vi nog ha räknat med att Silvio Danailov beordrat fram en toavakt och krävt att toan skulle rivas i jakt på misstänksamma kablar efter varje parti. Nu slipper vi lyckligtvis den typen av blamage.

Imorgon är det vilodag i Moskva för alla utom sekundanterna. Anands sekundant Peter Heine Nielsen berättade för Dirk Jan under en frukost – de äter i alla fall mellan analyserna - att han knappt varit utomhus i Moskva sedan de anlände för ungefär en vecka sedan. Femte VM-partiet spelas på torsdag.

VM-guide
Partiet finns kommenterat av Jan Timman (officiella hemsidan), Arkadij Naiditsch (Chess Bomb) och Sergej Sjipov (Chess in Translation). Bloggare med intressanta inlägg på plats i Moskva: Eric van Reem.

* * * * *

Vasilij Ivantjuk segrade i Havanna. Foto: Chess-news.ru

Jag har följt dubbelrondiga Capablancas minnesturnering i Havanna med ett fjärdedels öga och noterar att Vasilij Ivantjuk hämtade hem förstapriset efter en snabbremi i nattens slutrond. Resultat – länk under Aktuella turneringar i den oumbärliga högerspalten.

Turneringssegern grundades med två vinster mot Leinier Dominguez. Här en partiställning från rond 2:

Vasilij Ivantjuk – Leinier Dominguez
Vit drar


50.Kg4! Sf6+ 51.Lxf6 Kxf6 52.f4! uppg.
Kungen är inmurad. Matthotet avgör.

* * * * *

Eksjö SK:s Jasmin Bejtovic har spelat en turnering i Sarajevo och berättar om det på sin blogg - länk under Andra schacklänkar i d.o.h.

* * * * *

Calle Erlandsson presenterar Lunds Schackakademi och en ny auktionssajt, där jag för egen del kommer att hänga med jämna mellanrum:
Lunds Schackakademi (LSAK) har 18 ordinarie (betalande) ledamöter från fyra länder samt 11 adjungerade ledamöter, huvudsakligen stormästare. Akademiens syfte är dels att anordna schackliga sociala sammankomster för ledamöterna ett par gånger per år, dels att samla in medel för att stödja regionens unga schacktalangers träning och tävling. Exempelvis anordnas träningsläger och nyligen utdelades totalt 25 000 kr i stipendier till åtta unga spelare. 
Ett initiativ till att förstärka intäktssidan är en auktionssajt för i huvudsak antikvarisk schacklitteratur. LSAK:s första auktion startar 15 maj och avslutas 1 juni kl 19-22. Auktionen innehåller ett 50-tal mer eller mindre sällsynta objekt. LSAK erhåller provision från säljarna. Sajten är också öppen för försäljning till fasta priser samt för kontakter mellan schackintresserade. Exempelvis kan man lägga in en önskelista över böcker eller tidskrifter, som man önskar köpa. Allt man behöver göra är att anmäla sig via www.chesslund.com 
Calle Erlandsson