söndag 13 maj 2012

Sigemanturneringen - rond 4

Igår gav Ulf Andersson en simultanföreställning på Centralstationen i Malmö innan han lämnade stan. Han förblev obesegrad med 27 vinster och 7 remier. Foto: Calle Erlandsson

Stellan Brynell sammanfattade dagens parti mellan Anish Giri och Nils Grandelius: ”Nils hade preppat bättre än Giri.” De som sett Nils öppningsanalyser på hans dator kan berätta att de är monstruösa. Idag fick Giri ett smakprov. Nils kom med en teoretisk nyhet som fick motståndaren att tappa stridslusten. Denna TN bestod följaktligen första provet, nu är det vits tur att finna en förstärkning i den varianten.

Anish Giri – Nils Grandelius
Grünfeldindiskt (D 80)
1.d4 Sf6 2.c4 g6 3.Sc3 d5 4.Lg5 Se4 5.Lh4 Sxc3 6.bxc3 dxc4 7.e3 Le6 8.Le2 Lg7 9.Sf3 c5 10.0–0 0–0 11.Tb1


11...Dd7! 12.dxc5 Lf5! 13.Dxd7 Sxd7 14.Txb7 Sxc5 15.Tc7 remi
På 15.Txe7 hade Nils planerat 15...Ld3.

Det var vilodag igår och sex av spelarna drog efter en bättre middag i väg till handbollsfinalen mellan Sävehof och Kristianstad på Malmö arena. Två av dem avstod och dessa båda, Jonny Hector och Hans Tikkanen, förlorade i fjärde ronden. Man ska kanske akta sig att dra några förhastade slutsatser. Båda sattes under press av Chao Li respektive Peter Leko och när tidsnöden satte in gick det raskt utför.

I partiet mot turneringsledaren Fabiano Caruana satt Emanuel Berg med torn och löpare mot dam och fick koncentrera sig på att bygga en ointaglig fästning. Det lyckades och i ett läge när Emanuel hade skapat ett matthot var Caruana tvungen att säkra en halva med remischackar. Starkt spel av Emanuel. Som framgått i twitterflödet försökte Emanuel utan framgång att få till ett parti även på vilodagen. Se här!

Rond 4
Fabiano Caruana – Emanuel Berg remi
Hans Tikkanen – Peter Leko 0-1
Jonny Hector – Chao Li 0-1
Anish Giri – Nils Grandelius remi

Ställningen efter fyra ronder:
Caruana 3; Chao Li, Grandelius och Leko 2,5; Berg och Giri 2; Hector 1,5; Tikkanen 0 poäng.

Rond 5 (måndag)
Chao Li – Fabiano Caruana
Emanuel Berg – Hans Tikkanen
Peter Leko – Anish Giri
Nils Grandelius – Jonny Hector

Partierna från Sigemanturneringen genomspelbara.


Det blev en kampremi mellan Fabiano Caruana och Emanuel Berg. Foto: Calle Erlandsson