tisdag 15 maj 2012

Sigemanturneringen – rond 6

Peter Leko har smugit upp till andra plats. Foto: Calle Erlandsson

Det kändes som om dagens möte i näst sista ronden mellan topprankade Fabiano Caruana och bottenrankade Nils Grandelius hade något av finalkaraktär. Det blev en rejäl fight där ställningen var explosiv när betänketiden började rinna ut framåt första dragkontrollen. Då föll avgörandet:

Fabiano Caruana – Nils Grandelius
Svart drar


Här var det nödvändigt att retirera med löparen varefter b-bonden kompenserar vits extra torn, till exempel 36...Le7 37.Th5 Dd2+ 38.Tf2 Dc1 39.Tf1 Dd2+ med dragupprepning och remi. Det hade varit ett passande slut med bibehållen spänning inför morgondagens slutrond. Men i tidsnöden tyckte sig Nils se möjligheter på första raden.
36...Ta3? 37.Tf2 Ta1 38.Dxb2 De1 39.Th5


Kungen kan smita till h3 och utan b-bonden har svart ingenting.
39...g6 40.fxg5 gxh5 41.Db8+ Kg7 42.Txf7+ uppg.
Caruana har flyt och det kan räcka hela vägen till förstapriset.

Peter Leko gav aldrig Emanuel Berg chansen att komplicera spelet. Leko skaffade en liten fördel som obevekligt förstorades efter hand. Förre VM-utmanaren var i sitt esse. Berg tvingades till slut kapitulera i dagens längsta parti.

Hans Tikkanen är med på banan igen efter förlustraden. Nu vann han sitt andra parti och är men vinsten mot Chao Li den ende svensk i turneringen som har lyckats besegra någon i den utländska kvartetten. Han fick chansen att avveckla till ett vunnet löparslutspel.

Spelarna kom egentligen i fel ordning för Jonny Hector. Han hade förberett en variant i Slaviskt som skulle användas mot Anish Giri. Men så dök Nils upp igår och tiggde om att få se vad som var på gång. Jonny tvingades visa sina kort, så när han mötte Giri idag så var mycket av överraskningsmomentet borta. Men Jonny fick en ny chans att spela varianten och nu var den finslipad jämfört med i går. Den här gången räckte det till remi.

Rond 6
Fabio Caruana – Nils Grandelius 1-0
Hans Tikkanen – Chao Li 1-0
Peter Leko – Emanuel Berg 1-0
Anish Giri – Jonny Hector remi

Ställningen efter sex ronder:
Caruana 4,5; Leko 4; Grandelius 3,5; Chao Li och Giri 3; Berg, Hector och Tikkanen 2 poäng.

Rond 7 (onsdag)
Jonny Hector – Fabiano Caruana
Nils Grandelius – Hans Tikkanen
Chao Li – Peter Leko
Emanuel Berg – Anish Giri

Slutronden imorgon börjar redan klockan 12.