tisdag 8 maj 2012

Schack på Sveriges Television


På Fides hemsida får Fide-presidenten Kirsan Iljumsjinov (bilden) uppskattningsvis tusen gånger mer utrymme än världsmästaren Vishy Anand. Och imorgon klockan 21.30 dyker Iljumsjinov upp i Kobra på SVT. Det bli säkert ett sevärt program. Inledningen på programpresentationen:
Schack som metafor för livet, döden och kampen mellan olika ideologier  
Schack har alltid fungerat som metafor: för livet, döden och kampen mellan olika ideologier. Idag ökar schackspelandet bland unga. I en nyutkommen bok får ett fiktivt schackspel mellan kommunisten Vladimir Lenin och "dadaismens pappa" Tristan Tzara symbolisera kampen mellan helt olika tankesystem. Kobra möter även det tonåriga schackgeniet från Ugandas slum som fick delta i schackolympiaden. Den ryske toppolitikern, affärsmannen och presidenten i världsschackförbundet Kirsan Iljumzjinov har spelat mot Gaddafi, säger sig ha kontaktats av utomjordingar, besökt deras skepp och att schackets ursprung ska sökas i rymden. Schacket som mänsklighetens räddning mot aggressiva aliens! Det låter kanske som science fiction, men det är det internationella schackförbundets ordförande Kirsan Iljumzjinov som driver tesen. Därför är hans mål att öka antalet schackspelare i världen, från 600 miljoner till en miljard. Iljumzjinov var 1993-2010 omstridd och korrupt ledare för delrepubliken Kalmuckien i sydvästra Ryssland, där schack sen dess är ett obligatoriskt skolämne. Kobra träffar honom i Moskva.
* * * * *

För egen del gör jag beredd att dra i väg till Grand Opening av Sigemanturneringen. Jag slår följe med grannen Stellan, som höll på att möblera i spellokalen på Hipp senast jag snackade med honom, och hör av mig senare i kväll med lottningen i morgondagens rond 1. Det börjar dra ihop sig.