torsdag 30 april 2015

Schack för hela slanten

Ib Skovgaard förlorade mot Jonny Hector. Foto: kobenhavnsskakunion.dk

En kvällsrond igår och sedan fyra dagar med dubbelronder. Om Ballerup, en förort till Köpenhamn, har någon turistattraktion av något slag går det sannolikt deltagarna i Copenhagen Chess Challenge förbi. I kulturhuset Tapeten är det intensiv schackkultur som gäller den här bededagshelgen (1 maj är Store Bededag däröver).

Bland de 83 deltagarna finns en kvartett svenska stormästare: Hans Tikkanen, Jonny Hector, Daniel Semcesen och Stellan Brynell. Efter tre ronder står de alla på 2,5 poäng. Det är en IM-trio i topp på 3 poäng: Benjamin Gledura, Miklos Galyas och Thorsten Michael Haub. Den senare fick chansen att vinna ett instruktivt slutspel i andra ronden:

Thorsten Michael Haub – David Bekker-Jensen 
Vit drar


Vit har en merbonde så svart bör undvika pjäsbyte med ett förlorat bondeslutspel. Det handlar sannerligen också om bra springare mot dålig löpare. Se bara:
42.b5!
En gaffel på d6 skymtar.
42...Ld7
Eller 42...Ld5 43.Kd4 Ke6 44.Sg5+ och vit vinner.
43.g4+!


Nu är det ju en gaffel på f6 som lurar.
43...Ke5 44.d4+ uppg.
Gaffel på c5 alternativt f6 leder till pjäsbyte och ett för vit vunnet bondeslutspel. Slut på gafflandet.

Poängställningen efter tre ronder.

* * * * *

Flick-NM arrangeras också i Danmark, närmare bestämt fredag-söndag i Kolding. Vi har topprankade svenska spelare i två av de tre åldersgrupperna: Jessica Bengtsson (grupp A) och Anna Cramling Bellon (grupp C).

onsdag 29 april 2015

Po match i rockajäveln

Malmö nya stadion idag: Malmö FF–Halmstads BK 3–1. Foto: Bengt Kvisth

På min promenad idag såg jag en dagisfröken som lekte med de vårystra knattarna och hon hade MFF-halsduk. Matchdag och Malmö mobiliserar. Själv väntade jag med halsduken tills jag skulle iväg till stadion. Och jag tog vinterrocken för säkerhets skull. Övergardering à la Nimzowitsch och det var ett klokt beslut. Gå po match i rockajävel – jag tänker på det klassiska citatet i Jacques Werups ”Hemstaden”, hans kärleksförklaring till Malmö. Den klassiska repliken i fråga fälldes på gamla idrottsplatsen bakom stadsteatern, där Malmö FF hade hemmaplan innan det byggdes ett stadion som invigdes i samband med fotbolls-VM 1958. Malmö FF mötte ärkefienden Helsingborgs IF.
Smågrabbarna låg bakom målen på matcherna de åren, det vore otänkbart idag, tänk hundratals fanatiker nästan inne på planen, i ryggen på målvakterna, hängande i nätmaskorna! Nåväl, en och annan vuxen låg också där, en och annan komplett fotbollstokig vuxen, och det var just en sådan som fällde det minnesvärda yttrandet.

När domaren blåste frispark för HIF, jublade en helsingborgare, en halvvuxen grabb som nästlat sig in bland MFF-supportrarna. Det blev dödstyst bakom målet men bums kom repliken: – Adu, gå po match i en sån rockajävel!

En säkert fyrtioårig man hade fällt yttrandet och han granskade helsingborgsgrabben med yttersta förakt. Pojken hade verkligen en lustig rock, urmodig och bondsk! Alla lymlarna bakom målet skrattade naturligtvis grymt ut den tafatte tonåringen.

”Gå po match i en sån rockajävel!” Det dödligt trångsynta men också sinnet för detaljens storslagenhet. Av sådant består en del malmöitisk humor, lakonisk, realistisk, ofta skändlig men aldrig möjlig att förväxla med dumhet hos upphovsmannen. Det är den sortens småsinta eller storsinta för skämt som i årtusenden kommer att rädda mången malmöbo från att gå på minor i jämmerdalen.
Det fanns MFF-kombinationer i dagens match som värmde. Som när Adu hade bollen under kontroll och man kunde se Yotun starta en rush på vänsterkanten. Adu verkade inte ha blicken riktad åt det hållet men ändå kom underbara smörpassningar i den riktningen. Gång på gång. Det skulle inte förvåna om Adu lämnar Malmö i sommar. Det var visst Yotun som blev bortgjord när Halmstad fick sitt mål. Hans styrka ligger inte i det defensiva spelet, men han är en stjärna framåt.

* * * * *

Jag övervägde länge att ställa upp i veteran-EM i Eretria, men tiden gick och nu är det för sent. Mästerskapet startade idag. Visst hade det varit fint att sitta och spela schack på en grekisk ö med ett underbart spelschema: dagliga enkelronder med rondstart efter lunch och lunchvila. Idealiska spelförhållanden, skulle jag vilja säga utan att ha varit på plats. I gruppen 65+ hade jag varit en av de yngre. Ack. När nästan allt klaffade för mig i Sibenik hade jag glädjen att spela första partiet mot genomsympatiske belgaren Jan Rooze. Nu ser jag att han är femterankad efter fyra stormästare i gruppen 65+.

I första ronden vann Rooze mot Per-Olof Gromark, medan Robert Danielsson spelade remi mot högre rankade dansken Jan Rode Pedersen. Imorgon får Robert chansen att utmana GM Nona Gaprindasjvili.

I gruppen 50+ fick Björn Gambäck möta andrerankade GM Zurab Sturua, en georgier med lång meritlista. Det kunde vi följa i direktsändningen.

Zurab Sturua – Björn Gambäck 
Vit drar



23.Sxg7! Db6
Efter 23...Kxg7 24.Tg5+ Kf8 25.Dxf6 har vit ett avgörande angrepp.
24.Sf5! uppg.
24...Dxc5 faller på 25.Dxf6 Df8 26.Sh6+.

tisdag 28 april 2015

Nytt guld för Kina

Ding Liren, förstabordsspelare i Kinas guldlag. Foto: wtcc2015.am

Guldmedaljer i Tromsø-OS och guldmedaljer i lag-VM. Kina har tagit över i schackvärlden. Återstår att få se kinesiska toppspelare i superturneringarna. Förstabordsspelaren Ding Liren återfinns på fjortonde plats i världsrankingen och står väl på tur. I lag-VM i Tsaghkadzor hade kinesiska laget en snittålder på knappt 22 år.

I Sjamkir fick Magnus Carlsen frågan vem han trodde skulle efterträda honom som världsmästare. Det ville han inte spekulera i, begripligt med tanke på att han själv fortfarande utvecklas som spelare och säkert siktar på att försvara VM-titeln många år framöver. Men låt mig komma med en profetia: jag tror att Magnus Carlsen kommer att efterträdas som världsmästare om elva år av kinesen Wei Yi. Han hade, femton år gammal, högst prestationsranking (2846) av alla i Tsaghkadzor. Hoppas att jag finns kvar 2026 och kan berätta hur förutseende jag var.

Ukraina säkrade silvermedaljerna med fyra snabbar remier mot Ungern, partier på mellan åtta och tjugo drag. Hemmalaget Armenien kom på tredje plats, Ryssland på fjärde. Ett anmärkningsvärt resultat i ryska laget: förstabordsspelaren Alexander Grisjtjuk lyckades inte vinna ett enda parti. Det blev åtta remier och en förlust för hans del.

Resultat rond 9
Slutställningen
Partierna genomspelbara

måndag 27 april 2015

Kina övertog ledningen

Yu Yangyi var illa ute. Foto: wtcc2015.am

Inför sista ronden i lag-VM i Tsaghkadzor leder Kina efter dagens seger mot Kuba med 3–1. Men det var inte någon övertygande seger. Yu Yangyi och Wei Yi vann sina partier, men båda stod på förlust. Särskilt den förre var illa ute mot Lazaru Bruzon. Här var kubanens sista ordentliga chans att köra hem partiet:

Yu Yangyi – Lazaru Bruzon
Svart drar


Bruzon drog 36...Df2 och stod fortfarande lite bättre. Korrekt var det vackra 36...Tc1+!!. Det går ju inte att slå med löparen för matt på a2, och efter 37.Txc1 Txb4 38.axb4 Dxg2 är f4-bonden ett segervapen.

Kina kan säkra förstaplatsen med oavgjort mot Indien i morgondagens slutrond.

Resultat rond 8
Ställningen inför sista ronden

söndag 26 april 2015

Gasjimov Memorial – rond 9

Magnus Carlsen kan känna glädje över ännu en förstaplats. Foto: Magnus Carlsens Facebook

På presskonferensen efter sista ronden i Sjamkir förklarade Magnus Carlsen att han inte visste att det var motståndaren Rauf Mamedovs födelsedag idag. Mamedov fyller tjugosju. Nu var det omvänt Carlsen som förärades en present i deras parti:

Magnus Carlsen – Rauf Mamedov
Svart drar



Carlsen gav inte mycket för sina vinstchanser i den här ställningen, men så kom det drag som skulle komma att förstöra Mamedovs födelsedag.
34...De5??
Efter 34...Te5 är det svårt att se någon vinstplan för vit.
35.Df7 uppg.
Inför hotet Dg6+ följt av Td8+ tvingas svart släppa f5-bonden, men då skulle resten vara en enkel sak för Carlsen.

Carlsen vann turneringen en poäng före Vishy Anand, som avslutade med remi mot Fabiano Caruana. Carlsen och Anand var obesegrade. Efter turneringssegern förklarade Carlsen ödmjukt att han fortfarande har mycket att lära. Nu drar han vidare till New York där han har en del sponsoråtaganden. Nästa turnering för hans del blir Norway Chess i Stavanger 15–26 juni.

Rond 9
Sjachrijar Mamedjarov – Michael Adams remi 
Fabiano Caruana – Vishy Anand remi 
Magnus Carlsen – Rauf Mamedov 1-0 
Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So remi 
Anish Giri – Vladmir Kramnik remi

Partierna genomspelbara
Rondreferat på chess.com, TWIC och Chessbase

Slutställningen:
Magnus Carlsen 7; Vishy Anand 6; Wesley So och Fabiano Caruana 5; Vladmir Kramnik och Sjachrijar Mamedjarov 4; Michael Adams, Anish Giri, Maxime Vachier-Lagrave och Rauf Mamedov 3,5 poäng.

* * * * *

Med två ronder kvar i lag-VM leder Ukraina en halv partipoäng före Kina. Topprankade Ryssland ligger på åttonde plats efter dagens förlust Armenien.

Tankarna går till sommaren 1972 när Boris Spasskij återvände till Sovjetunionen efter att ha förlorat VM-titeln till Bobby Fischer. Det eländiga mottagandet vid hemkomsten började redan vid ankomsten till flygplatsen i Moskva. Nu lär ryska laget inte utsättas för liknande trakasserier, men säkert kommer lagets framträdande i Tsaghkadzor att väcka hård debatt på hemmaplan.

Resultat rond 7
Poängställningen efter sju ronder

lördag 25 april 2015

Gasjimov Memorial – rond 8

Vishy Anand har fortfarande chansen att vinna turneringen. Foto: shamkirchess.az

En stormästarprepp behöver inte vara en grundlig analys som har förvarats i kassaskåp sedan en tid tillbaka. Den kan faktiskt utgå från ett parti som spelades för några dagar sedan. Inför dagens möte med Sjachrijar Mamedjarov fick Vishy Anand ett tips från sin sekundant Grzegorz Gajewski, som hade studerat partiet Wei Yi–Hrant Melkumian. Det spelades i onsdags i lag-VM. Wei Yi introducerade en ny idé i Fyrspringarspel, 7.Se2, som han hade stor framgång med. Anand på presskonferensen efteråt: ”Min sekundant visade mig varianten och jag tyckte att det kunde vara värt ett försök.” Mamedjarov ville spela Ryskt men Anand tog chansen att länka in i Fyrspringarspel med den färska preppen. Det gick utmärkt. Liksom mot Michael Adams tidigare i turneringen bjöd Anand på ett utsökt kvalitetsoffer.

Vishy Anand – Sjachrijar Mamedjarov 
Vit drar


Svarts springarpar utstrålar styrka. Vi fick se en scenförändring efter 28.Td5!! Lxd5 29.cxd5 Db6 30.f4! Sg6 31.Lc4. Tolv drag senare stod d-bonden på d7 och det var dags för svart att ge upp. Mamedjarovs tidsnöd underlättade Anands upgift. Spela igenom det praktfulla partiet med Dejan Bojkovs kommentarer på Chess.com.

Magnus Carlsen pressade Wesley So men fick nöja sig med remi. Det innebär att Carlsen har en halv poäng ledning före Anand inför morgondagens slutrond.

Rond 8
Michael Adams – Anish Giri 1-0 
Vladmir Kramnik – Maxime Vachier-Lagrave 1-0 
Wesley So – Magnus Carlsen remi 
Rauf Mamedov – Fabiano Caruana remi 
Vishy Anand – Sjachrijar Mamedjarov 1-0

Partierna genomspelbara
Rondreferat på chess.com, TWIC och Chessbase

Poängställningen efter åtta ronder:
Magnus Carlsen 6; Vishy Anand 5,5; Wesley So och Fabiano Caruana 4,5; Vladmir Kramnik, Sjachrijar Mamedjarov och Rauf Mamedov 3,5; Anish Giri, Maxime Vachier-Lagrave och Michael Adams 3 poäng.

Rond 9 (söndag kl 12)
Sjachrijar Mamedjarov – Michael Adams 
Fabiano Caruana – Vishy Anand 
Magnus Carlsen – Rauf Mamedov 
Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So 
Anish Giri – Vladmir Kramnik

* * * * *

Under många år hade jag Klaptræet vid Kultorvet i Köpenhamn som ett av mina favoritkaféer. Så renoverade man Kultorvet och eliminerade charmen. En grå toalett är numera ett dominerande inslag i den nya torgmiljön. Farväl Klaptræet.

Men jag fann Café Ofelia i Skuespilhuset snett mitt emot Operan, och fick en ny mysig arbetsplats. Förra lördagen var allt frid och fröjd. När jag kom dit idag upptäckte jag till min förskräckelse att de bord och stolar som tidigare stod utomhus på trädäcket var borta. De har ersatts med bänkar och långbord, som om det var nån jävla rastplats vid nån motorväg. Undrar om Anton Tinnerholm var där och vände. Ibland känns det som om min kärlek till Köpenhamn inte är besvarad.

Nu var det hur som helst inte utesittarväder, så jag tog plats i kaféets inomhusservering där jag hade bestämt tid för en pratstund med en förtjusande dam: Kirsten, som var Lizzies bästa vän. Det gav mer än alla arkivbesök. Det blev följaktligen ett mycket givande besök på Café Ofelia trots den nya möblemanget, men det är möjligt att jag ändå måste finna en ny arbetsplats i Köpenhamn. På andra sidan vattnet finns Papirøen – det kan öppna nya möjligheter.

fredag 24 april 2015

Gasjimov Memorial – rond 7

Wesley So mot Fabiano Caruana med Magnus Carlsen som åskådare. Foto: shamkirchess.az

När Vladimir Kramnik detroniserade Garri Kasparov i VM-matchen år 2000 hade han Berlinförsvaret som ett hemligt remivapen. Det har i stort sett fungerat bra sedan dess, men idag mot Magnus Carlsen fungerade det inte. Carlsen är väl inte den som brukar briljera i öppningen med kryddstarka anrättningar, men den här gången verkade han bättre förberedd än Kramnik.

Magnus Carlsen – Vladimir Kramnik
Spanskt (C 65)
1.e4 e5 2.Sf3 Sc6 3.Lb5 Sf6 4.d3 Lc5 5.c3 0-0 6.0-0 d6 7.h3 Se7 8.d4 Lb6 9.Ld3 d5 10.Sbd2 dxe4 11.Sxe4 Sxe4 12.Lxe4 exd4 13.Dc2 h6 14.a4 c6 15.Td1 Sd5 16.Sxd4 Te8



17.a5!?
Det bondeoffret fanns sannolikt med i preppen för så här långt drog Carlsen ganska snabbt. Nu fick Kramnik något att tänka på.
17...Lxa5
Kramnik antog utmaningen. Han övervägde också 17...Lc7.
18.Sf3 b5 19.Sd4



19...Lc7?
Carlsen: "Efter 19...Lb7 20.Lxd5 cxd5 21.Sxb5 är ställningen helt jämn." Den möjligheten fanns med i Kramniks beräkningar men en felaktig analys fick honom att välja partidraget.
20.Sxc6 Dd6 21.g3 Lb7 22.Lf4!



22...Dxc6?
Det förlorar. 22...Dd7 var nödvändigt, till exempel 23.c4 bxc4 24.Lxd5 Lxf4 25.Dxc4 Lc7 26.Lxf7+ Dxf7 27.Dxf7+ Kxf7 28.Td7+ Kf8 29.Txc7 Lxc6 30.Txc6 med vissa remichanser för svart trots minusbonden.
23.Lxd5 Te1+ 24.Kh2 Dxd5 25.Txd5 Txa1 26.Td1 Txd1 27.Dxd1 Td8 28.De2 Lb6 29.Le3 Lxe3 30.Dxe3



Efter avvecklingen har vit ett vunnet slutspel, åtminstone när det är världsmästaren som sköter spelet. Teknikern Carlsen körde hem partiet utan större problem. Det lär vara första gången Kramnik förlorar tre partier i följd.

Med två ronder kvar har Carlsen en poängs ledning före Vishy Anand. Vi kan förvänta en favoritseger. Det kunde vi å andra sidan också när Malmö FF åkte till Falkenberg … (En av förra lördagens gäster på Café Ofelia, Anton Tinnerholm, borde ha varit med från start. Om jag träffar honom på mitt stamkafé imorgon har jag en del fotbollsrelaterade frågor.)

Rond 7
Vishy Anand – Michael Adams 1-0 
Sjachrijar Mamedjarov – Rauf Mamedov remi 
Fabiano Caruana – Wesley So 1-0 
Magnus Carlsen – Vladmir Kramnik 1-0 
Maxime Vachier-Lagrave – Anish Giri remi

Partierna genomspelbara
Rondreferat på chess.com, TWIC och Chessbase

Poängställningen efter sju ronder:
Magnus Carlsen 5,5; Vishy Anand 4,5; Wesley So och Fabiano Caruana 4; Sjachrijar Mamedjarov 3,5; Anish Giri, Maxime Vachier-Lagrave och Rauf Mamedov 3; Vladmir Kramnik 2,5; Michael Adams 2 poäng.

Rond 8 (lördag kl 12)
Michael Adams – Anish Giri 
Vladmir Kramnik – Maxime Vachier-Lagrave 
Wesley So – Magnus Carlsen 
Rauf Mamedov – Fabiano Caruana 
Vishy Anand – Sjachrijar Mamedjarov

* * * * *

På en presskonferens i Saint Louis idag fick vi veta att schackvärlden har fått en ny GP-serie – läs mer om det här!

* * * * *

En uppseendeväckande övergång i elitserien: Sverigeettan Nils Grandelius lämnar Lunds ASK och spelar för Eksjö SK nästa säsong.

Han som slog Petrosian

Oscar Castro 1953–2015

För spanske schackjournalisten Leontxo Garcia berättade Oscar Castro om sin uppväxt som gatubarn i Medellin: “Jag växte upp med och lärde mig spela schack bland prostituerade.” Han var elva år när han såg ett par sitta och spela schack på ett ruffigt kafé och han fattade genast intresse för spelet. Sex år senare vann han mästerskapet i Colombia. Han var självlärd.

Söndag morgon den 14 april fann en hemlös man Oscar Castro död på Avenida La Playa i centrala Medellin. Oscar hade varit på väg hem från schackklubben. Han växte upp på gatan och dog på gatan under oklara omständigheter. Var dödsorsaken en hjärtattack eller var det en följd av en huvudskada? Det finns olika versioner. När polisen inte fann någon plånbok utgick man först från att han hade mördats i samband med ett rån, men medlemmar i schackklubben kunde berätta att plånboken hade Oscar blivit av med redan fyra dagar tidigare. Livet blev en hård kamp vid brädet och mot kreditorer.

Oscars första stora internationella framträdande var i junior-VM i Stockholm 1969. I TfS nr 7/1969 finns följande kommentar till Castros framfart i kvalgrupp 4, som han vann:
Oscar Castro, Colombia, en 16-åring med indianblod i ådrorna, var kvalificeringens stora överraskning. I fjärde gruppen besegrade han redan i första ronden storfavoriten Adorjan, Ungern, fortsatte därefter med ytterligare tre segrar och en remi.
Anatolij Karpov segrade i A-finalen närmast före just Andras Adorjan. Ulf Andersson kom på femte plats, Castro på tolfte och sista plats.

Jag har många starka minnen från interzonturneringen i Biel 1976. Ett av dessa är ett maratonparti mellan Ulf Andersson och Oscar Castro. Det skrev jag om i Schacknytt nr 6-7/1976. Det var ett parti som pågick i flera dagar. Det avbröts fyra gånger. Oscar och jag utväxlade ett och annat leende när jag stötte på honom de dagarna. Han såg allt tröttare ut för varje gång, och partiet tog säkert hårt på krafterna även på Ulf. Det varade i sammanlagt 13 timmar och 48 minuter. Oscar gav upp efter 113 drag.

Men det man fortfarande talar om i colombianska schackkretsar är vinsterna mot Tigran Petrosian och Jefim Geller. Det var Petrosians enda förlust i Biel. Jag skrev i Schacknytt:
Petrosian är känd för att vara ytterst svårbesegrad. Han har exempelvis endast förlorat 1 av 120 partier i nio olympiader! Så mycket större var sensationen när han förlorade mot colombianen Castro, interzonturneringens yngste deltagare.
Petrosian spelade snabbt upp en klar vinstställning. Vid ringside satt Baturinskij och nickade belåtet. Castro hade tidigare besegrat Geller men nu skulle han krossas. 
Plötsligt började det hända mystiska saker. Den annars så säkre Petrosian tog alldeles för lätt på uppgiften. Motståndarens angrepp började växa med lavinartad styrka. Petrosian fann för gott att bjuda remi, men gjorde det på ett felaktigt sätt. Först måste man utföra ett drag. Castro påpekade det regelvidriga förfarandet och Petro blev ytterst irriterad. Där satt en oerfaren yngling och tillrättavisade en garvad stormästare. Vilken oerhörd fräckhet! 
Petrosian gjorde sitt drag med en ljudlig smäll. Därefter frågade Castro försynt om remianbudet fortfarande gällde. En avvisande gest tydde på att så inte var fallet.
Petrosians högmod blev hans fall. Jag frågade grannen Stellan om han kände till Oscar Castro och fick svaret: “Var det inte han som slog Petrosian i interzonturneringen i Biel 1976?” Det partiet skapade uppenbarligen svallvågor.

Oscar Castro – Tigran Petrosian 
Svart drar



Efter 28...f5 29.Sgh2 Tc3 med planen Sb4 är vit helt nertryckt. Vits springarpar gör då inte mycket nytta. Men Petrosian gav sig genast ut på bondejakt, och det borde också vara okej – med vissa reservationer.
28...Da3 29.Dd1 Dxa2 30.Sfe5



Vit har åtminstone fått i gång springarparet och det hotar Df3. Det kunde Petrosian ha parerat effektivt med 30...Tc7. Men Petrosian såg att han kunde norpa ytterligare en bonde och efter Dxb3 kan damen hålla ett öga på f7.
30...Sc3? 31.Df3 Dxb3 32.Sd7!
Plötsligt spritter vits alla pjäser av liv och han har kompensation för de två minusbönderna.
32...Td8 33.Sdf6+ Kh8 34.Se5 a5 35.Db7! Tf8 36.Sed7 Td8



Vit står på vinst. Bäst är 37.Db6!, till exempel 37...Tc8 38.Dc6! Td8 39.Sc5 med dödligt dubbelhot mot b3 och e8.
37.Se5 Tf8 38.Sed7 Td8 39.Dc7! Ta8 40.Db7?
40.Dc6! ska spelas.
40...Td8
Det är tredje gången den här ställningen uppkommer med vit vid draget. I stället för att utföra 40...Td8 på brädet kunde Petrosian ha noterat draget i protokollet och tillkallat domaren och framställt ett remikrav. Det måste ha varit här någonstans som det blev fel. Kanske är min historieskrivning i Schacknytt fel, kanske utförde Petrosian draget på brädet innan han krävde remi. Det lär vi aldrig få veta.
41.Te7
Möjligen var det här som exvärldsmästaren med en irriterad gest nobbade ett remianbud. Det borde han i så fall inte ha gjort. Ställningen är fortfarande förlorad.
41...Lxf6 42.Sxf6 Kg7?
42...Tf8 är enda chansen.


43.Dc7!
Det går ju inte att slå springaren på f6 för matt på e5, och damen är hur som helst på väg till e5 med avgörande angrepp.
43...Ta8 44.De5 Kf8 45.Dd6 Db4



46.Te8++ Kg7 47.Txa8 Dxd6 48.Se8+ Kh7 49.Sxd6 a4 50.Se4 b4 51.Sc5 a3 52.Sb3 uppg.

Vinsten mot Geller var resultatet av en frisk satsning på komplikationer. Det var i ett läge när Geller hade initiativet och höll på att pressa ner Castro.

Oscar Castro – Jefim Geller 
Vit drar



21.Td1!
Bästa försöket. Efter 21.Se3 Sd4 har svart klar fördel.
21...bxc4 22.Lxc4 Sa5 23.Db6!



23...Dxb6?!
23...Sc6 24.Db3 med eventuell remi genom dragupprepning var inte något som tilltalade Geller.
24.Lxb6 Sxc4 25.Lxd8 Sf4 26.b3



26...Se5?!
26...Se2+ 27.Kf1 Sc3 är enda chansen till räddning. Så illa har det blivit för svart.
27.Td6
Här kan a-bonden betraktas som såld.
27...Se6 28.La5 Sc5 29.b4 Se4 30.Txa6 Sd3 31.Kf1



31...Ld4?
En ren pjäsförlust men svart hade hur som helst stora problem. 31...Sc3 är enda chansen att kämpa på.
32.Ta8+ Kg7 33.Td8 uppg.

Här finns partierna mot Ulf Andersson, Tigran Petrosian och Jefim Geller genomspelbara.

Efter interzonturneringen i Biel stannade Castro kvar i Europa. Han slog sig ner i Spanien och skördade en del framgångar, men han hade stora svårigheter att hanka sig fram. Han tilldelades IM-titeln efter segern i zonturneringen i Santo Domingo 1975, men han blev aldrig stormästare. Han återvände till Colombia efter åren i Europa och vann mästerskapen i Colombia ytterligare några gånger.

Klubbkamraterna i Medellin visste inte mycket om den fåordige Oscar. Det talades om ett giftermål i Spanien, ett barn i Argentina, en syster i Colombia. De vet desto mer om partierna mot Petrosian och Geller.

* * * * *

Nu lämnar jag över försäljningen av “När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” till Adlibris – boken kan beställas här! Försäljningen här på bloggen har fungerat över all förväntan, men nu är det dags att lära nya rutiner. När “When Bent met Boris and the last dance with Lizzie” ligger klar blir jag helt beroende av utländska försäljningskanaler. Det ska bli mycket spännande att se hur boken tas emot utanför Norden.

Det som var ett sidospår de första åren, vilket jag också påpekade här på bloggen, blev efter nya upptäckter lika viktigt som själva matchen. Jag talar då om Lizziekapitlet. Det framgår också med tydlighet av bokens slutgiltiga titel. Detta tror jag att läsare i gemen har förstått och av de många kommentarer jag har fått också uppskattat. Ett beklagligt undantag är TfS-recensenten som valde att raljera om Lizzieavsnittet: “Denne recensent har inget emot dessa utvikningar men kan tänka sig att någon läsare får lite för mycket av schackredaktörens krumsprång på dansgolvet.” Det är knappast en recensents uppgift att delge hur han tror att andra än han själv kan tänkas uppfatta “dessa utvikningar”, och dessutom har hans oro för vad andra tycker visat sig vara obefogad. Sven Wisløff Nilssen visade betydligt mer känsla för min berättelse om Lizzie:
Han har lagt på fire avslutningsdeler, hvorav tre av dem er strålende. Best i mine øyne er "Sista dansen med Lizzie" som omhandler en tur til Biel i 1976 der Grahn fikk et uforglemmelig opphold, en dans med Lizzie og tur hjemover til Basel på 1. klasse takket være Bent Larsens første kone Lizzie. Hun endte sine dager på tragisk vis – en historie vi også får ta del i så boka ender ikke i Hollywood stil – men i stedet avsluttes boka med realismens og virkelighets-slør over seg.
I den engelska utgåvan kommer jag att utvidga Lizziekapitlet. Det känns angeläget. Genom Lizzie lär vi också bättre känna Bent.

torsdag 23 april 2015

Gasjimov Memorial – rond 6

Sjätte ronden är i gång. Foto: shamkirchess.az

Magnus Carlsen framkastade en teori om att Anish Giri verkligen ville slå vakt om sin plusstatistik i de inbördes mötena efter att Giri envetet hade eftersträvat avveckling och förenkling i deras parti i sjätte ronden. Det blev en händelsefattig remi. Carlsen har ännu aldrig lyckats besegra Giri i ett långparti. Det är en vinst för Giri och sex remier.

Fabiano Caruana var dagens ende vinnare och Vladimir Kramnik förlorade nu för andra gången i följd. Den här gången ställde Kramnik i alla fall upp i presskonferensen efter partiet.

Vladimir Kramnik – Fabiano Caruana 
Svart drar


Det handlar inte bara om att lätta på trycket mot e6, det handlar också om att sätta raketmotor på den bonden. Det är värt att följa den bondens vidare öden och äventyr. Den kommer att spela en huvudroll.
36...Txf4! 37.Lxf4 e5!


38.Lg3 e4! 39.Td1 Ld5!
Inte 39...exf3 40.Le6+ Kh8 41.d5 och vit tar över. Det finns tid för svart att låta löparen träda in som blockör på d5.
40.Le5 exf3 41.Df2 Dxa5 42.Lg4 Tf8


Från att ha varit en svaghet på e6 har den bonden avancerat till att vara en vagel i ögat på vit.
43.Td3
På 43.Tfe1 visade Caruana den vackra fortsättningen 43...Sb2! 44.Td2 Sd3! 45.Txd3 Dxe1+! 46.Dxe1 f2+ och svart vinner.
43...Db4!


44.Lg3
I efteranalysen förevisades 44.Lxg7 Kxg7 45.Lxf3 Le4!!, till exempel 46.De2 Lxd3 47.Dxd3 Dd2 13.De4 De3 osv. Vit vinner även efter 44.Lf6 Lxf6 45.Lxf3 Lxf3+ 46.Txf3 Lg7 eller 44.Lxf3 Txf3 45.Txf3 Sd2.
44...h5 45.gxh6 Lxh6
Det öppnar en möjlighet för springaren att ta sig över till kungsflygeln via d2.
46.Kh2 Sd2 47.Ta1 Se4


Det är helt kört. Resten är desperation.
48.Dc2 Sxg3 49.Txa6 Le4 50.Lxf3
Bort med vageln men det lindrar knappast smärtan.
50...De1 51.Db3+ Kh8 52.Lxe4 Tf2+ 53.Kh3 Df1+


54.Kg4
Eller 54.Kxg3 Dg1+ med matt.
54...Tf4+ 55.uppg.
Slutet kunde också ha blivit 55.Kxg3 Df2+ 56.Kh3 Txh4 matt.

Rond 6
Michael Adams – Maxime Vachier-Lagrave remi 
Anish Giri – Magnus Carlsen remi 
Vladmir Kramnik – Fabiano Caruana 0-1 
Wesley So – Sjachrijar Mamedjarov remi 
Rauf Mamedov – Vishy Anand remi

Partierna genomspelbara
Rondreferat på chess.com, TWIC och Chessbase

Poängställningen efter sex ronder:
Magnus Carlsen 4,5; Wesley So 4; Vishy Anand 3,5; Fabiano Caruana och Sjachrijar Mamedjarov 3; Vladmir Kramnik, Anish Giri, Maxime Vachier-Lagrave och Rauf Mamedov 2,5; Michael Adams 2 poäng.

Rond 7 (fredag kl 12)
Vishy Anand – Michael Adams 
Sjachrijar Mamedjarov – Rauf Mamedov 
Fabiano Caruana – Wesley So 
Magnus Carlsen – Vladmir Kramnik 
Maxime Vachier-Lagrave – Anish Giri

Blir det en fortsättning på Kramniks förlustrad?


Igår var det fotboll i Sjamkir. Här lagkamraterna Henrik Carlsen, Magnus Carlsen och Peter Heine Nielsen (i målvaktshandskar). Foto: shamkirchess.az

* * * * *

Ruslan Ponomariov, förstabordsspelare i Ukrainas lag. Foto: wtcc2015.am

I lag-VM i Tsaghkadzor tycks rysarna ha fått i gång startmotorn. Det blev seger med 3,5-0,5 mot Ungern och det återstår fyra ronder. Frågan är om det finns ronder nog att reparera tidigare modesta resultat. Efter fem ronder leder Ukraina en halv partipoäng före Kina.

Resultat rond 5
Ställningen efter fem ronder

onsdag 22 april 2015

Topprankat Ryssland underpresterar

Daniel Naroditsky såg till att USA spelade oavgjort med Ryssland. Foto: wtcc2015.am

Ryssland har verkligen satsat på lag-VM i Tsagkadzor. I laguppställningen finns fem av Rysslands sex högst rankade spelare. Det är bara Vladimir Kramnik som saknas. Han har ju fullt upp i Sjamkir. Men än en gång underpresterar ryssarna.

Det har spelats fyra ronder och laget har ännu inte vunnit någon match. Idag blev det oavgjort mot USA, som ställer upp med något som kan betecknas som ett B-lag. De tre starkaste spelarna, Hikaru Nakamura, Wesley So och Gata Kamsky, saknas av olika orsaker. De båda förra är upptagna med andra engagemang, medan Kamsky slutade med landskampsspel när han fyllde fyrtio i fjol. Det var hans plan sedan några år tillbaka.

USA–Ryssland: Samuel Shankland–Alexander Grisjtjuk remi, Alexander Onischuk–Sergej Karjakin remi, Varuzhan Akobian–Jevgenij Tomasjevskij 0-1, Daniel Naroditsky–Dmitrij Jakovanko 1-0.

Rondens överraskning: Kina slog Armenien med 3,5-0,5. Kuba avancerade till förstaplatsen efter 3–1 mot Egypten.


Gabriel Sargissian, Armenien, en av dagens förlorare. Foto: wtcc2015.am

Resultat rond 4
Ställningen efter fyra ronder

* * * * *

Luxemburgs lag med Michael Wiedenkeller på bord 2 (andre från höger). Foto: guernseychessfederation.org.gg

Samtidigt med att lag-VM startade i Armenien inleddes ett mindre lagmästerskap på kanalön Guernsey: Small Nations Team Championship. Där deltar lag från Andorra, Cypern, Färöarna, Guernsey, Jersey, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Monaco och San Marino.

Luxemburg med Michael Wiedenkeller på bord 2 är topprankat och leder efter fem ronder. När mästerskapet avgjordes för två år sedan segrade Färöarna. Monaco är enda laget som ställer upp med två stormästare på toppborden: Igor Efimov och Algimantas Butnorius. I det laget finns även Karl Johan Ribbegren.

Ställningen (under Aktuella turneringar) och direktsändning - se länkar i den oumbärliga högerspalten.

tisdag 21 april 2015

Gasjimov Memorial – rond 5

Maxime Vachier-Lagrave och Magnus Carlsen bjöd på god underhållning. Foto: shamkirchess.az

Magnus Carlsen var på strålande humör när han ställde upp på presskonferensen efter vinsten mot Maxime Vachier-Lagrave i femte ronden i Sjamkir. Världsmästaren fick chansen att briljera och eftersom Wesley So samtidigt förlorade grundligt mot Vishy Anand är det Carlsen som har tagit över förstaplatsen. Nu kan han koncentrera sig på att spela fotboll imorgon, som är vilodag.

Carlsen är ju inte den som knackar på dörren till modeslavarnas teorimarknad. Så blir det också en del mindre utforskade teoristigar, som idag bakom de vita pjäserna: 1.Sf3 Sf6 2.g3 b5 3.Lg2 Lb7 4.Sa3!?. Förloraren hade vänligheten att också vara med på presskonferensen efteråt och tillsammans med Magnus blev det bland annat en lång analysvariant i öppningen. Det hela utvecklades till ett nytt parti vilket så småningom påpekades av Magnus med ett stort leende. Hans kommentar till det: ”Sorry to waist your time.” Som sagt, han var på mycket gott humör.

Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave 
Svart drar


MVL gjorde det mänskliga 14...Sxd5, som väl ser ut att vinna bonde, och blev överrumplad av 15.Lh6! gxh6 16.Dg4+ Lg5 17.cxd5 Kh8 18.h4 Lf6 19.Sce3, och sedan släppte Carlsen inte initiativet. MVL tillät ett vackert slut:


52.h5!
Den svarta kungen omringas.
52...Tc1
Slutspelet efter 52...a2 53.Ta7 Txc6 54.Txa2 Tc3 55.Kg4 Txb3 56.Ta6+ Kg7 57.Tg6+ Kh7 58.Te6 Te3 59.Txe5 b3 60.Tb5 är lätt vunnet för vit. Efter partidraget hotar kantbonden att springa i mål, men ...
53.Th7 a2 54.Ld5


54...uppg.
Nätet är färdigspunnet: 54...a1D 55.Tf7+ Kg5 56.Tf5 matt eller 54...Kg5 55.Tg7+ Kxh5 56.g4 matt.

Dagens tredje vinnare var Sjachrijar Mamedjarov som fick Vladmir Kramnik att ge upp efter drygt sex och en halv timmes spel. Där är två spelare som säkert ser fram emot vilodagen. Mot slutet var de så trötta att de båda missade ett snabbt slut:

Sjachrijar Mamedjarov – Vladmir Kramnik 
Vit drar


Mamedjarov var inte i tidsnöd men han missade ändå 72.Ta2 där 72...Te2 besvaras med 73.Ld5. Efter flera minuters betänketid – undrar var Kramniks tankar fanns då – spelade han i stället:
72.Ta3 Txf2+ 73.Kg1


Mamedjarov berättade roat att han hade analyserat 73...Kg3 74.Ld5 Tc2 75.Lxf3 Tc1+ som ju inte är matt på grund av motschacken 76.Ld1+. Det var där minuterna gick, och det viktiga var ju att finna en vinst, inte nödvändigtvis den snabbaste.
73...Te2 74.Ld5 f2+ 75.Kf1 Td2 76.Lf3


76...uppg.

Kramnik lämnade snabbt spellokalen, han hade inte lust att vara med i efteranalysen.

Rond 5
Rauf Mamedov – Michael Adams remi 
Vishy Anand – Wesley So 1-0 
Sjachrijar Mamedjarov – Vladmir Kramnik 1-0 
Fabiano Caruana – Anish Giri remi 
Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave 1-0

Partierna genomspelbara
Rondreferat på chess.com, TWIC och Chessbase

Poängställningen efter fem ronder:
Magnus Carlsen 4; Wesley So 3,5; Vishy Anand 3; Vladmir Kramnik och Sjachrijar Mamedjarov 2,5; Anish Giri, Maxime Vachier-Lagrave, Rauf Mamedov och Fabiano Caruana 2; Michael Adams 1,5 poäng.

Rond 6 (torsdag kl 12)
Michael Adams – Maxime Vachier-Lagrave 
Anish Giri – Magnus Carlsen 
Vladmir Kramnik – Fabiano Caruana 
Wesley So – Sjachrijar Mamedjarov 
Rauf Mamedov – Vishy Anand

* * * * *

Kinas förstabordsspelare Liren Ding. Foto: wtcc2015.am

Israel leder lag-VM i Tsaghkadzor efter 3,5–0,5 mot Indien i tredje ronden. Ryssland var på vippen att förlora för tredje gången i följd. Dmitrij Jakovenko stod på förlust mot kinesen Xiangzhi Bu, men lyckades rädda en halva. Det blev fyra remier i den matchen. Ryssland har lämnat sistaplatsen.

Resultat rond 3
Ställningen efter tre ronder

* * * * *

Jan Løfberg håller ett föredrag om sovjetiskt schack på tisdag i nästa vecka på andra sidan Sundet:
Causeri om sovjetisk skak 
Tirsdag den 28. april kl. 19.30 arrangerer K41 i samarbejde med Jan Løfberg et causeri om sovjetisk skak. 
Foredragsholderen Jan Løfberg tager udgangspunkt i zartiden og bringer os derefter stille og roligt gennem udviklingen i sovjetisk skak. Mestre som Aljechin, Bogoljubow, Botvinnik, Bronstein, Kotov, Smyslov, Tal, Polugajevskij, Kortjnoj, Furman, Nezjmetdinov og mange andre – og helt afslutningsvist Karpov og Kasparov vil der blive fortalt anekdoter om. Og selvfølgelig meget andet i forbindelse med skakkens popularisering i den tidligere supermagt. Arrangementet starter kl. 19.30, hvor der serveres kogt skinke med grøntsager og kartofler. Til maden serveres enten en øl eller en sodavand. 
Hvornår: Tirsdag den 28. april kl. 19.30 til ca. 22.00 
Sted: Mellemtoftevej 11, 2500 Valby. 
Pris: 100 kroner (medlemmer af K41 kan nøjes med 60 kr.) foredrag, mad og drikke. 
Tilmelding til Jan Løfberg på lofbergsforlag@gmail.com 
Der er plads til 41 deltagere efter først-til-mølle-princippet.

måndag 20 april 2015

Gasjimov Memorial – rond 4

Wesley So är i ensam ledning. Foto: shamkirchess.az

Wesley So är på väg att reparera skadorna från USA-mästerskapet. En snabb återhämtning. Det är för övrigt inte hans upplevelser där som gör att han inte är med i det amerikanska laget i lag-VM. Fide var som vanligt sent ute med speldatum för sitt evenemang och när det var klart hade So redan förbundit sig att spela i Sjamkir. Det har han sannolikt inte ångrat. So leder efter fyra ronder på 3,5 poäng!

Wesley So – Rauf Mamedov 
Vit drar



15.f5! Ld7
Inte 15...gxf5? 16.exf5 Lxf5? 17.b4 och löparen går förlorad.
16.a3 e6 17.b4 Dd8 18.fxg6 fxg6



19.e5! dxe5 20.Lxe5 Lc6 21.b5 Se4 22.Dxd8
Inledningen på en för vit gynnsam avveckling.


22...Tcxd8
22...Tfxd8 kunde ha gett So mer att tänka på, men efter till exempel 23.bxc6 Sxc3 24.cxb7! Sxe2+ 25.Kg2 Lxe5 26.bxc8D Txc8 27.Tae1 Sxg3 28.hxg3 har svart inte kompensation för kvaliteten.
23.Txf8+ Txf8 24.Lxg7 Kxg7 25.Tc1 Sxc3 26.Txc3 Ld7
Sämre är 26...Le4 27.Te3 Lf5 28.g4.
27.c5



Sedan triumferade vits bondemajoritet på damflygeln. Snyggt spel av So.
27...Tc8 28.a4 Kf6 29.Kf2 Ke5 30.Ke3 Le8 31.Lf3 Tc7 32.Kd3 g5 33.Kc4 h5 34.a5 g4 35.b6 axb6 36.axb6 Td7 37.Te3+ Kf6 38.c6 bxc6 39.Lxc6 Td8 40.Lxe8 Txe8 41.b7 uppg.

Magnus Carlsen försökte verkligen komplicera spelet mot Michael Adams, men det gick inte hela vägen. Han tyckte ändå att remi som svart mot Adams var helt okej, ett normalt resultat. På presskonferensen lät Magnus oss få en glimt av hans hjärnas partibas. Om Adams 12.exf5 fick vi veta: ”Fischer spelade det mot Filip 62, men jag tror inte att det är särskilt bra.” Adams verkade inte lika initierad. Magnus har skrivit om Sjamkir på sin blogg.

Det såg ut som om Vladimir Kramnik och Vishy Anand var invecklade i en vådlig kamp, men man följde faktiskt ett sju år gammalt korrparti i 29 av de 38 dragen. Det är möjligt att de kände till föregångaren.

Rond 4
Michael Adams – Magnus Carlsen remi 
Maxime Vachier-Lagrave – Fabiano Caruana remi 
Anish Giri – Sjachrijar Mamedjarov remi 
Vladmir Kramnik – Vishy Anand remi 
Wesley So – Rauf Mamedov 1-0

Partierna genomspelbara
Rondreferat på chess.com, TWIC och Chessbase

Poängställningen efter fyra ronder:
Wesley So 3,5; Magnus Carlsen 3; Vladmir Kramnik 2,5; Vishy Anand och Maxime Vachier-Lagrave 2; Rauf Mamedov, Sjachrijar Mamedjarov, Fabiano Caruana och Anish Giri 1,5; Michael Adams 1 poäng.

Rond 5 (tisdag kl 12)
Rauf Mamedov – Michael Adams 
Vishy Anand – Wesley So 
Sjachrijar Mamedjarov – Vladmir Kramnik 
Fabiano Caruana – Anish Giri 
Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave

Det blir första gången So spelar ett turneringsparti mot Anand.

* * * * *

Boris Gelfand spelar på Israels förstabord. Foto: wtcc2015.am

Efter två ronder i lag-VM i Tsaghkadzor ligger Ryssland sist. Efter förlusten mot Ukraina väntade ett nytt nederlag idag mot Kuba. Det var Alexander Grisjtjuk som förlorade mot Leinier Dominguez på förstabordet. Indien leder en halv partipoäng före Kina, Israel och Kuba.

Resultat rond 2
Ställningen efter två ronder

* * * * * 

Egentligen borde jag sluta uppdatera twitterflödet med tanke på att Jon Ludvig Hammers omdöme om denna blogg då sänks ner i det nästan osynliga. Hans twitter borde ramas in.

* * * * *

Bra uppladdning för Anton Tinnerholm på Café Ofelia och Malmö FF som vanligt i serieledning.