söndag 12 april 2015

Dubai Open – rond 7

Alexander Shabalov är i delad ledning. Foto: dubaichess.ae

Nils Grandelius offrade damen för torn och två lätta mot Jurij Solodovnitjenko, men det var svårt att koordinera pjäserna på ett effektivt sätt. Det blev mycket komplicerat och därtill ömsesidig tidsnöd. Där höll det på att gå riktigt illa för Nils.

Nils Grandelius – Jurij Solodovnitjenko 
Vit drar


Efter 57.Lf3?? Dd6?? kunde vi dra en lättnadens suck. Efter 57...f4 58.Te4 Dd3 förlorar vit pjäs – och partiet. Nu slutade det småningom remi.

Det stora glädjeämnet: Axel Berglind besegrade GM Sergej Besjukov. Wow.

Med två ronder kvar delar Vladimir Fedosejev och Alexander Shabalov ledningen på 6 poäng. Nils finns med i förföljargruppen en halv poäng efter.

Resultat rond 7
Poängställningen
Lottning rond 8

* * * * * 

Det såg ut som om Etienne Bacrot – världsnia för tio år sedan och numera på en fortsatt respektabel plats 42 på världsrankingen – försökte locka in grannen Stellan i en musfälla i den sista Bundesligaronden. Fritz menar att Stellan borde ha ifrågasatt mekaniken i musfällan.

Stellan Brynell, SSC Rostock 07 – Etienne Bacrot, OSG Baden Baden
Svart drar


24...g6!?
Det ligger som synes en bit cheddar på h6. Tanken var väl att på 25.Lxh6 smäller det till med 25...f4 och det ser vid första anblicken som om musen på h6 är fast. Men vit kan överlämna en av alla sina c-bönder med 26.Se4 vilket ger löparen chansen att slinka ut via g5. Efter slag på c4 är vit fortfarande bonde över. I stället följde:
25.Kf1 h5 remi

Det var på andra bordet i en match mellan klara mästarlaget OSG Baden Baden och bottenlaget SSC Rostock 07. Mästarlaget vann med 7–1. Jonny Hector vann i sista ronden och det gjorde även hans SK Turm Emsdetten.

Sluttabellen.

* * * * * 

Det finns ett halvdussin svenskar på plats i Thai Open. Högst rankade av dem är limhamnarna Linus Johansson och Björn Ahlander. Båda mötte lägre rankade spelare i första ronden. Linus förlorade och Björn vann.

Resultat rond 1
Lottning rond 2