fredag 10 april 2015

Otillåtna anteckningar av Wesley So

Wesley So lämnar spellokalen. Foto: Lennart Ootes, uschesschamps.com

För åtta år sedan införde Fide regeln att dragen ska noteras i partiprotokollet efter hand som de utförs på brädet. Det är till exempel förbjudet att skriva ner dragen i förväg, något som rekommenderades i den sovjetiska schackskolan. Det är också förbjudet att göra anteckningar i någon form under partiet.

I USA-mästerskapet – nionde ronden pågår i skrivande stund – fick Wesley So varningar i två tidigare ronder när han gjorde anteckningar i sitt partiprotokoll. Vid andra varningen fick han veta att om han gjorde det en tredje gång skulle det medföra partiets förlust. Idag hände det igen. Efter varje drag gjorde han en anteckning på en lapp som han hade placerat under partiprotokollet. Motståndaren Varuzhan Akobian visste inte vad So skrev ner men blev distraherad av det. Han kontaktade överdomaren Tony Rich som när han fick se So göra otillåtna anteckningar bröt partiet efter sex drag och förklarade att So hade förlorat partiet.

I en intervju efteråt förklarade Tony Rich att det inte var schackdrag och analyser som So antecknat utan ”psykologisk självuppmuntran”.

Världsåttan So har förlorat tre partier tidigare i mästerskapet, nu i nionde ronden fick han alltså sin fjärde nolla i tabellen. Detta hans första USA-mästerskap har blivit en rejäl missräkning. Rankad som tvåa efter Hikaru Nakamura förväntades han vara med och kämpa om förstaplatsen. Nu får vi se om han ställer upp och spelar av de två sista ronderna.