onsdag 22 april 2015

Topprankat Ryssland underpresterar

Daniel Naroditsky såg till att USA spelade oavgjort med Ryssland. Foto: wtcc2015.am

Ryssland har verkligen satsat på lag-VM i Tsagkadzor. I laguppställningen finns fem av Rysslands sex högst rankade spelare. Det är bara Vladimir Kramnik som saknas. Han har ju fullt upp i Sjamkir. Men än en gång underpresterar ryssarna.

Det har spelats fyra ronder och laget har ännu inte vunnit någon match. Idag blev det oavgjort mot USA, som ställer upp med något som kan betecknas som ett B-lag. De tre starkaste spelarna, Hikaru Nakamura, Wesley So och Gata Kamsky, saknas av olika orsaker. De båda förra är upptagna med andra engagemang, medan Kamsky slutade med landskampsspel när han fyllde fyrtio i fjol. Det var hans plan sedan några år tillbaka.

USA–Ryssland: Samuel Shankland–Alexander Grisjtjuk remi, Alexander Onischuk–Sergej Karjakin remi, Varuzhan Akobian–Jevgenij Tomasjevskij 0-1, Daniel Naroditsky–Dmitrij Jakovanko 1-0.

Rondens överraskning: Kina slog Armenien med 3,5-0,5. Kuba avancerade till förstaplatsen efter 3–1 mot Egypten.


Gabriel Sargissian, Armenien, en av dagens förlorare. Foto: wtcc2015.am

Resultat rond 4
Ställningen efter fyra ronder

* * * * *

Luxemburgs lag med Michael Wiedenkeller på bord 2 (andre från höger). Foto: guernseychessfederation.org.gg

Samtidigt med att lag-VM startade i Armenien inleddes ett mindre lagmästerskap på kanalön Guernsey: Small Nations Team Championship. Där deltar lag från Andorra, Cypern, Färöarna, Guernsey, Jersey, Liechtenstein, Luxemburg, Malta, Monaco och San Marino.

Luxemburg med Michael Wiedenkeller på bord 2 är topprankat och leder efter fem ronder. När mästerskapet avgjordes för två år sedan segrade Färöarna. Monaco är enda laget som ställer upp med två stormästare på toppborden: Igor Efimov och Algimantas Butnorius. I det laget finns även Karl Johan Ribbegren.

Ställningen (under Aktuella turneringar) och direktsändning - se länkar i den oumbärliga högerspalten.