tisdag 28 april 2015

Nytt guld för Kina

Ding Liren, förstabordsspelare i Kinas guldlag. Foto: wtcc2015.am

Guldmedaljer i Tromsø-OS och guldmedaljer i lag-VM. Kina har tagit över i schackvärlden. Återstår att få se kinesiska toppspelare i superturneringarna. Förstabordsspelaren Ding Liren återfinns på fjortonde plats i världsrankingen och står väl på tur. I lag-VM i Tsaghkadzor hade kinesiska laget en snittålder på knappt 22 år.

I Sjamkir fick Magnus Carlsen frågan vem han trodde skulle efterträda honom som världsmästare. Det ville han inte spekulera i, begripligt med tanke på att han själv fortfarande utvecklas som spelare och säkert siktar på att försvara VM-titeln många år framöver. Men låt mig komma med en profetia: jag tror att Magnus Carlsen kommer att efterträdas som världsmästare om elva år av kinesen Wei Yi. Han hade, femton år gammal, högst prestationsranking (2846) av alla i Tsaghkadzor. Hoppas att jag finns kvar 2026 och kan berätta hur förutseende jag var.

Ukraina säkrade silvermedaljerna med fyra snabbar remier mot Ungern, partier på mellan åtta och tjugo drag. Hemmalaget Armenien kom på tredje plats, Ryssland på fjärde. Ett anmärkningsvärt resultat i ryska laget: förstabordsspelaren Alexander Grisjtjuk lyckades inte vinna ett enda parti. Det blev åtta remier och en förlust för hans del.

Resultat rond 9
Slutställningen
Partierna genomspelbara