onsdag 1 april 2015

Sorti för Pia Cramling

Maria Muzytjuk gratuleras till finalplatsen av storasyster Anna. Foto: sochi2015.fide.com

”Hennes livs turnering”, sa Elisabeth Pähtz i kommentatorstudion om Pia Cramlings framträdande i VM-turneringen. Hur det än är med den saken så gjorde Pia en strålande insats i Sotji. Hon berättar själv om det i en intervju på schack.se.

Det kändes snudd på overkligt att vi hade en reell chans att få se en svensk spelare i en VM-final (i närschack). Nu blev det alltså inte så. Efter remi i första särspelspartiet lyckades Natalia Pogonina med stor möda köra hem det andra snabbschackspartiet. I det avgörande partiet missade Pogonina flera klara vinstvägar och vid ett tillfälle fick Pia chansen att rädda partiet. Men det var i ett skede av partiet när tidsnöd och trötthet härskade:

Natalia Pogonina – Pia Cramling 
Svart drarPia spelade 92...Td8+. Som påpekades i kommentatorstudion kunde Pia ha räddat partiet med 92...Tg8! varpå vit får acceptera tornbyte eller förlust av h-bonden, i båda fallen med remiställning. Efter 93.Kd6 Tg5 94.Txg5 Kxg5 95.Le8 har vi en ställning där vit har en fribonde på båda flyglar vilket enligt tumregeln är en förutsättning för att vinna ett slutspel med olikfärgade löpare.

analys

Men här räcker det inte till vinst eftersom vit har ”fel” kantbonde. Svart är beredd att offra löparen på b-bonden medan vits löpare inte kan hindra svarts kung från att ställa sig i vägen för kantbonden på det tilltänkta promoveringsfältet. Hela partiet.

I den andra semifinalen fick se en provkarta på de irrationella ingredienser som präglar ett särspel med snabbschack. I slutändan var det Maria Muzytjuk som tog hem spelet mot Harika Dronavalli och kvalificerade sig till VM-finalen.

Idag är det vilodag i Sotji och VM-finalisterna Natalia Pogonina och Maria Muzytjuk talade båda om att koppla av med promenader i de omgivande bergen. Kanske möts de där. VM-finalen spelas över fyra långpartier.

Intervjuer på VM-sajten med Pia Cramling, Maria Muzytjuk och Natalia Pogonina.
Rapporter på Chess.com och Chessbase