torsdag 30 april 2015

Schack för hela slanten

Ib Skovgaard förlorade mot Jonny Hector. Foto: kobenhavnsskakunion.dk

En kvällsrond igår och sedan fyra dagar med dubbelronder. Om Ballerup, en förort till Köpenhamn, har någon turistattraktion av något slag går det sannolikt deltagarna i Copenhagen Chess Challenge förbi. I kulturhuset Tapeten är det intensiv schackkultur som gäller den här bededagshelgen (1 maj är Store Bededag däröver).

Bland de 83 deltagarna finns en kvartett svenska stormästare: Hans Tikkanen, Jonny Hector, Daniel Semcesen och Stellan Brynell. Efter tre ronder står de alla på 2,5 poäng. Det är en IM-trio i topp på 3 poäng: Benjamin Gledura, Miklos Galyas och Thorsten Michael Haub. Den senare fick chansen att vinna ett instruktivt slutspel i andra ronden:

Thorsten Michael Haub – David Bekker-Jensen 
Vit drar


Vit har en merbonde så svart bör undvika pjäsbyte med ett förlorat bondeslutspel. Det handlar sannerligen också om bra springare mot dålig löpare. Se bara:
42.b5!
En gaffel på d6 skymtar.
42...Ld7
Eller 42...Ld5 43.Kd4 Ke6 44.Sg5+ och vit vinner.
43.g4+!


Nu är det ju en gaffel på f6 som lurar.
43...Ke5 44.d4+ uppg.
Gaffel på c5 alternativt f6 leder till pjäsbyte och ett för vit vunnet bondeslutspel. Slut på gafflandet.

Poängställningen efter tre ronder.

* * * * *

Flick-NM arrangeras också i Danmark, närmare bestämt fredag-söndag i Kolding. Vi har topprankade svenska spelare i två av de tre åldersgrupperna: Jessica Bengtsson (grupp A) och Anna Cramling Bellon (grupp C).