fredag 3 april 2015

Fördel Maria Muzytjuk i VM-finalen

Maria Muzytjuk besegrade Natalia Pogonina. Foto: sochi2015.fide.com

I andra VM-finalpartiet drog Maria Muzytjuk i gång komplikationer och det visade sig att det var hon som bäst behärskade förvecklingarna. Här var det dags för det avgörande slaget:

Maria Muzytjuk – Natalia Pogonina 
Vit drarMuzytjuk har offrat kvalitet och det är skördetid.
54.Sxh5! gxh5 55.Dg5+ Kh8 56.Dxh5+ Sh6 57.Kh2 Dg8 58.Tg158...uppg.
På 58...Df8 följer 59.Tg7. Hela partiet.

* * * * *

Det får bli en forskningsresa imorgon till Svendborg på andra sidan broarna med Calle. Målet med expeditionen blir huvudsakligen att kolla upp vad det är som händer med Dansk Skak Union. Ordförande Lars-Henrik Bech Hansen och styrelsemedlem Tom Skovgaard har tidigare meddelat att de lämnar över till nya krafter, och om jag har förstått det hela rätt kan det bli så att de ersätts av två stormästare. Kan det möjligen bli så att Sune Berg Hansen blir Danmarksmästare och ordförande i Dansk Skak Union i samma ögonblick på söndag, och då med Peter Heine Nielsen som styrelsekollega? Om jag fått det hela om bakfoten skyller jag på – eh – språkförbistring. (Uppdatering: jag har nog dragit för stora växlar på en kommentar av Peter Heine på Dansk Skak Unions debattforum: "Jeg sidder gerne i et FU med Sune som formand." Längre ner i tråden meddelar Sune att det inte är aktuellt.)

Apropå det: med två ronder kvar i Danmarksmästerskapet delas ledningen av Sune Berg Hansen och Curt Hansen på 5 poäng. Per Andreasens rondreferat.