söndag 26 april 2015

Gasjimov Memorial – rond 9

Magnus Carlsen kan känna glädje över ännu en förstaplats. Foto: Magnus Carlsens Facebook

På presskonferensen efter sista ronden i Sjamkir förklarade Magnus Carlsen att han inte visste att det var motståndaren Rauf Mamedovs födelsedag idag. Mamedov fyller tjugosju. Nu var det omvänt Carlsen som förärades en present i deras parti:

Magnus Carlsen – Rauf Mamedov
Svart drarCarlsen gav inte mycket för sina vinstchanser i den här ställningen, men så kom det drag som skulle komma att förstöra Mamedovs födelsedag.
34...De5??
Efter 34...Te5 är det svårt att se någon vinstplan för vit.
35.Df7 uppg.
Inför hotet Dg6+ följt av Td8+ tvingas svart släppa f5-bonden, men då skulle resten vara en enkel sak för Carlsen.

Carlsen vann turneringen en poäng före Vishy Anand, som avslutade med remi mot Fabiano Caruana. Carlsen och Anand var obesegrade. Efter turneringssegern förklarade Carlsen ödmjukt att han fortfarande har mycket att lära. Nu drar han vidare till New York där han har en del sponsoråtaganden. Nästa turnering för hans del blir Norway Chess i Stavanger 15–26 juni.

Rond 9
Sjachrijar Mamedjarov – Michael Adams remi 
Fabiano Caruana – Vishy Anand remi 
Magnus Carlsen – Rauf Mamedov 1-0 
Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So remi 
Anish Giri – Vladmir Kramnik remi

Partierna genomspelbara
Rondreferat på chess.com, TWIC och Chessbase

Slutställningen:
Magnus Carlsen 7; Vishy Anand 6; Wesley So och Fabiano Caruana 5; Vladmir Kramnik och Sjachrijar Mamedjarov 4; Michael Adams, Anish Giri, Maxime Vachier-Lagrave och Rauf Mamedov 3,5 poäng.

* * * * *

Med två ronder kvar i lag-VM leder Ukraina en halv partipoäng före Kina. Topprankade Ryssland ligger på åttonde plats efter dagens förlust Armenien.

Tankarna går till sommaren 1972 när Boris Spasskij återvände till Sovjetunionen efter att ha förlorat VM-titeln till Bobby Fischer. Det eländiga mottagandet vid hemkomsten började redan vid ankomsten till flygplatsen i Moskva. Nu lär ryska laget inte utsättas för liknande trakasserier, men säkert kommer lagets framträdande i Tsaghkadzor att väcka hård debatt på hemmaplan.

Resultat rond 7
Poängställningen efter sju ronder