lördag 18 april 2015

Gasjimov Memorial – rond 2

Sjachrijar Mamedjarov förlorade mot Magnus Carlsen. Foto: shamkirchess.az

I efteranalysen var Magnus Carlsen och Sjachrijar Mamedjarov överens om att den senares 10...Se4 ledde till en mycket besvärlig ställning för svart (musikillustration). Mamedjarov förlorade öppningen och kom aldrig riktigt in i matchen. Världsmästaren segrade och det blev dagens enda vinst i Sjamkir.

Magnus Carlsen – Sjachrijar Mamedjarov 
Vit drar


Med 18.b4! inledde Carlsen en avveckling av damflygeln och när den var klar fick d6-bonden en avgörande betydelse i kungsangreppet.

Rond 2
Michael Adams – Fabiano Caruana remi 
Magnus Carlsen – Sjachrijar Mamedjarov 1-0 
Maxime Vachier-Lagrave – Vishy Anand remi 
Anish Giri – Rauf Mamedov remi 
Vladmir Kramnik – Wesley So remi

Partierna genomspelbara
Rondreferat på chess.com, TWIC och chessbase

Poängställningen efter två ronder:
Vladmir Kramnik, Wesley So och Magnus Carlsen 1,5; Rauf Mamedov, Vishy Anand, Fabiano Caruana och Maxime Vachier-Lagrave 1; Sjachrijar Mamedjarov, Anish Giri och Michael Adams 0,5 poäng.

Rond 3 (söndag kl 12)
Wesley So – Michael Adams 
Rauf Mamedov – Vladmir Kramnik 
Vishy Anand – Anish Giri 
Sjachrijar Mamedjarov – Maxime Vachier-Lagrave 
Fabiano Caruana – Magnus Carlsen

* * * * *

I näst sista ronden i Thai Open vann Wang Hao toppmötet mot Jan Gustafsson och ligger i ensam ledning inför morgondagens slutrond på 7 poäng. Björn Ahlander ligger bäst till av de svenska spelarna med 5,5 poäng.

Resultat rond 8
Poängställningen
Lottning rond 9

* * * * *

Lördagslunch: Korean street kitchen vid Torvehallerne i Köpenhamn och solen sken. Passade på att besöka den enda schackbutiken i Köpenhamn, Bedre til skak på Hostrupsvej 8 i Frederiksberg.

Det blev eftermiddagsfika på Café Ofelia, ett av mina favoritkaféer. Folk låg på trädäcket ut mot hamninloppet och slappade. Övertygande bevis för att våren är här. Där satt jag med min cappuccino och läste igenom den senaste sändningen från Ola Winfridsson, professionell översättare, som är i färd med att översätta ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” till engelska. Ord och uttryck vägs på guldvåg. På ett ställe undrar Ola om han har tagit i för mycket, och i solskenet nere i hamnen hade jag stora problem att komma i kontakt med min hjärnas måttlighetscentrum. Där lät det bra – en regnig och blåsig dag hemma i Malmö blir bedömningen kanske en annan. Jag grunnar vidare.

När det var dags att dra vidare framåt halv fyra dök Malmö FF:s Anton Tinnerholm upp med några vänner. Han, där, av alla ställen på jorden. Jag erbjöd honom att ta över mitt bord – jag är ju MFF-supporter – och det blev lite fotbollsprat. Hade jag varit femtio år yngre och haft en mobil med kamera hade jag kanske tagit en selfie, för det är väl så man gör nuförtiden? Jag kunde inte lägga band på mig utan skrävlade om min andraplats i onsdags före Zlatan och en MFF-artikel. Hade det i stället varit Bosse Larsson som dykt upp hade jag däremot blivit stum av vördnad. Nästa gång jag stöter på kung Bosse på stan – det händer ungefär en gång om året – måste jag ta mig samman, gå fram, ta honom i hand och tacka för alla högtidsstunder på Malmö gamla stadion. Tills dess nöjer jag mig med dagens MFF-hjältar.