lördag 11 april 2015

Dubai Open – rond 5 och 6

Axel Berglind besegrade Aswin Sreekumar från Indien. Foto: dubaichess.ae

Dubbelrond i Dubai Open och två remier för Nils Grandelius. Först mot topprankade David Howell i ett parti som höll sig inom remigränsen hela vägen. Sedan ett besvärligare parti mot Igor Kovalenko som ledde tankarna till John Steinbecks ”Buss på villovägar”. Det var bussen på h5 som var ute på äventyrligheter.

Igor Kovalenko – Nils Grandelius 
Svart drar


Kovalenko var säkert sugen på att försöka punktera bussen, och visst såg det kritiskt ett tag. Men det blev ett helt okej slut på den utfärden.

Nu är det åtta spelare i topp på 5 poäng, däribland Nils. I sjunde ronden möter han Jurij Solodovnitjenko.

Axel Berglind och David Bit-Narva står båda på 3 poäng och kan se fram emot intressanta utmaningar imorgon. Axel möter GM Sergej Besjukov medan David tar sig an WGM Nino Maisuradze.

Resultat rond 5
Resultat rond 6
Poängställningen
Lottning rond 7

* * * * *

I en artikel i Star Tribune framgår att Wesley So genomlever en trist familjekonflikt. Det förklarar hans ojämna spel i USA-mästerskapet. Han verkar ändå fast besluten att komma tillbaka med full kraft i nästa års USA-mästerskap.

Som framgått i direktsändning spelades näst sista ronden i tyska Bundesliga idag. Jonny Hector, SK Turm Emsdetten och Stellan Brynell, SSC Rostock 07 förlorade båda. Emsdetten förlorade matchen mot USV TU Dresden med 3,5–4,5 medan Rostock spelade oavgjort mot SC Eppingen. Det var Rostocks första matchpoäng. OSG Baden Baden har säkrat mästartiteln redan före morgondagens slutrond. Komplett resultatredovisning – länkar i den oumbärliga högerspalten under Nationella lagmästerskap.

I tisdags publicerade jag Tobias Gutzmanns miniminiatyr mot Thomas Ernst. Tobias visar dämpad glädje: ”Egentligen var partiet - frånsett resultatet för mig - ganska tråkigt: Allt finns i boken 'Mayhem in the Morra' på sida 99. Jag har faktiskt inte spelat ett enda drag själv, allt var preppat.”

Min dotter Lisa har kommenterat en bild från min hattpremiär: ”Härlig stil pappa!” Det känns som om det är fritt fram för en fortsättning.