lördag 25 april 2015

Gasjimov Memorial – rond 8

Vishy Anand har fortfarande chansen att vinna turneringen. Foto: shamkirchess.az

En stormästarprepp behöver inte vara en grundlig analys som har förvarats i kassaskåp sedan en tid tillbaka. Den kan faktiskt utgå från ett parti som spelades för några dagar sedan. Inför dagens möte med Sjachrijar Mamedjarov fick Vishy Anand ett tips från sin sekundant Grzegorz Gajewski, som hade studerat partiet Wei Yi–Hrant Melkumian. Det spelades i onsdags i lag-VM. Wei Yi introducerade en ny idé i Fyrspringarspel, 7.Se2, som han hade stor framgång med. Anand på presskonferensen efteråt: ”Min sekundant visade mig varianten och jag tyckte att det kunde vara värt ett försök.” Mamedjarov ville spela Ryskt men Anand tog chansen att länka in i Fyrspringarspel med den färska preppen. Det gick utmärkt. Liksom mot Michael Adams tidigare i turneringen bjöd Anand på ett utsökt kvalitetsoffer.

Vishy Anand – Sjachrijar Mamedjarov 
Vit drar


Svarts springarpar utstrålar styrka. Vi fick se en scenförändring efter 28.Td5!! Lxd5 29.cxd5 Db6 30.f4! Sg6 31.Lc4. Tolv drag senare stod d-bonden på d7 och det var dags för svart att ge upp. Mamedjarovs tidsnöd underlättade Anands upgift. Spela igenom det praktfulla partiet med Dejan Bojkovs kommentarer på Chess.com.

Magnus Carlsen pressade Wesley So men fick nöja sig med remi. Det innebär att Carlsen har en halv poäng ledning före Anand inför morgondagens slutrond.

Rond 8
Michael Adams – Anish Giri 1-0 
Vladmir Kramnik – Maxime Vachier-Lagrave 1-0 
Wesley So – Magnus Carlsen remi 
Rauf Mamedov – Fabiano Caruana remi 
Vishy Anand – Sjachrijar Mamedjarov 1-0

Partierna genomspelbara
Rondreferat på chess.com, TWIC och Chessbase

Poängställningen efter åtta ronder:
Magnus Carlsen 6; Vishy Anand 5,5; Wesley So och Fabiano Caruana 4,5; Vladmir Kramnik, Sjachrijar Mamedjarov och Rauf Mamedov 3,5; Anish Giri, Maxime Vachier-Lagrave och Michael Adams 3 poäng.

Rond 9 (söndag kl 12)
Sjachrijar Mamedjarov – Michael Adams 
Fabiano Caruana – Vishy Anand 
Magnus Carlsen – Rauf Mamedov 
Maxime Vachier-Lagrave – Wesley So 
Anish Giri – Vladmir Kramnik

* * * * *

Under många år hade jag Klaptræet vid Kultorvet i Köpenhamn som ett av mina favoritkaféer. Så renoverade man Kultorvet och eliminerade charmen. En grå toalett är numera ett dominerande inslag i den nya torgmiljön. Farväl Klaptræet.

Men jag fann Café Ofelia i Skuespilhuset snett mitt emot Operan, och fick en ny mysig arbetsplats. Förra lördagen var allt frid och fröjd. När jag kom dit idag upptäckte jag till min förskräckelse att de bord och stolar som tidigare stod utomhus på trädäcket var borta. De har ersatts med bänkar och långbord, som om det var nån jävla rastplats vid nån motorväg. Undrar om Anton Tinnerholm var där och vände. Ibland känns det som om min kärlek till Köpenhamn inte är besvarad.

Nu var det hur som helst inte utesittarväder, så jag tog plats i kaféets inomhusservering där jag hade bestämt tid för en pratstund med en förtjusande dam: Kirsten, som var Lizzies bästa vän. Det gav mer än alla arkivbesök. Det blev följaktligen ett mycket givande besök på Café Ofelia trots den nya möblemanget, men det är möjligt att jag ändå måste finna en ny arbetsplats i Köpenhamn. På andra sidan vattnet finns Papirøen – det kan öppna nya möjligheter.