torsdag 29 november 2018

Veteran-VM i Bled – rond 11

Nisse Renman visade sitt fantastiska parti för beundrarskaran: jag, Magnus Wahlbom, Per-Olof Gromark, Nisse Renman och Weine Nilsson. Foto: Sören Svensson 

Dagens hjältar i Bled: Nisse Renman och Magnus Wahlbom som avslutade med vinster och kom på platserna fyra respektive fem i gruppen 65+. Pallplatserna var redan upptagna. Där hamnade i tur och ordning Vlastimil Jansa, Jurij Balasjov och Nuchim Rasjkovskij. Magnus håvade in hela 64 elopoäng. En strålande prestation.

Nisse vann ett fantastiskt parti i sista ronden med halsbrytande vändningar och mycket originella möjligheter. Det var ett eldorado för datorerna. Här hade Nisse offrat pjäs:

Nisse Renman – Vladimir Stepovoj 
Vit drar

Nisse hade helst velat spela 25.De4 följt av Ld3 och matt, men efter 25...Lxd5! 26.Lxd5 c4 kan svart få en smula motspel på b-linjen och andra raden. Det bör dock vinna för vit. Nisse gjorde i stället det mänskliga 25.a6 som besvarades med det mänskliga 25...La8. Här fanns en mirakulös räddning: 25...Lxd5!! 26.Dxd5 Tb2

analys

Om damen flyttar så kommer d6-d5 med hot mot h2, och om löparen flyttar så kommer c5-c4 följt av Db6. Magiskt.
26.Tf5?
Med sikte på h5. Vit vinner efter 26.Df5, till exempel 26...Le3+ 27.Kh1 Tb2 28.Dxg4 h6 29.Tg1! Lg5 30.Df5

analys

eventuellt följt av Dg6 och tornoffer på g5.
26...Dd8?
Efter 26...Db6! faller 27.Th5? på 27...Db2 28.Tf1 h3. Vit får i stället omdirigera tornet till försvaret med 27.Tff1. Oklart.
27.Th5



Nu stämmer allt för vit.
27...Txf7
I en förlorad ställning kopplar svart in desperationsfunktionen.
28.exf7 Df8 29.Txh4 Dg7 30.Tf1 Tf8 31.Dg3 Dg5 32.Txg4 De3+ 33.Tf2 Dxg3+ 34.Txg3 Lg7 35.Kf1 Lf6 36.Tfg2



36...Lg7 1-0
Hela partiet.

Rolf Bergström, Sveriges ende spelare i gruppen 50+, hade chans till prispengar om han kört hem en fördelaktig ställning mot Ketevan Arakhamia-Grant, men Ketevan vann och slutade på åttonde plats.

Övriga gruppvinnare: Karen Movsziszian (50+), Nona Gaprindasjvili (damer 65+) och Elvira Berend (damer 50+). Nona var rankningsmässigt överlägsen i sin grupp, så trots att hon vann på 8,5 poäng tappade hon 7 elopoäng.

Det finns en karsk ödmjukhet i gubbagänget som jag uppskattar. Liksom humorn. Dessa veteranevenemang är lika mycket schackmästerskap som sociala mötesplatser. När det går dåligt vid schackbordet så kan man alltid ha roligt vid matbordet. Det var varierad kost vid båda borden. Jag åt fisk allt som oftast i restaurangen, men jag uppskattade inte att det serverades mest torsk i mina partier. Ransoneringen av Bledbakelsen och den magra poängskörden blev en besvikelse. Nästan allt annat var positivt. Vi var överens om att arrangörerna gjorde ett jättebra jobb. Att de slovenska löparna har missklädande hattar lär man sig att leva med. Fler spelare med åldern inne borde pröva på det här.

Så får vi hoppas att ingen veteran redan bokat flyg till Heraklion utan möjlighet att få utläggen i retur. Fide har nu bestämt att det tilltänkta lag-VM på Kreta den 3–14 maj ska flyttas till Rhodos den 15–25 april. Fide menar alltså att det är bättre att flytta på världsmästerskapet än på det nationella mästerskapet i Ryssland (se tisdagens inlägg). Veteranernas lag-EM i Kroatien har flyttats till ny spelort och nytt datum: Mali Losinj den 17–26 september. Det finns inte officiella inbjudningar till dessa båda lagmästerskap. Att lag-EM har flyttats från en liten ort i inlandet till en ö i Adriatiska havet har gjort det mästerskapet betydligt mer attraktivt i mina ögon. Men nu är det dags att packa resväskan och förbereda hemresan.

Resultat och partier.


De sex främsta i veteran-VM gruppen 65+ i tur och ordning från höger: Vlastimil Jansa, Jurij Balasjov, Nuchim Rasjkovskij, Nisse Renman, Magnus Wahlbom och Leon Lederman. Foto: Lars Grahn

onsdag 28 november 2018

VM-matchen i London – särspelet

Magnus Carlsen försvarade sin VM-titel. Foto: Fide.com 

Det fanns gott om stormästare som klandrade Magnus Carlsen för remianbudet i tolfte partiet. Garri Kasparov tyckte det var ovärdigt en världsmästare. Vladimir Kramnik: ”Jag tror att chansen att vinna slutställningen (i tolfte partiet) var större än att vinna särspelet.” Carlsens sekundant Peter Heine Nielsen slog huvudet på spiken: ”Jag tror att Magnus har en bra idé om vad som är bäst för Magnus.”

Carlsen själv menade att han betraktade chansen att vinna särspelet som större än att vinna slutställningen i tolfte partiet, och han visade med eftertryck att han hade gjort en riktig bedömning. Första särspelspartiet fick i stort sett en avgörande betydelse. Carlsen förklarade att han var mycket lättad över att äntligen vinna ett parti och att han då kände sig lugn inför det fortsatta särspelet, som ju i första etappen var över fyra snabbschackspartier.

I första särspelspartiet fick se ett exempel på Carlsens eminenta slutspelsteknik:

Magnus Carlsen – Fabiano Caruana 
Vit drar

38.Te7+!
En strålande mellanschack. Inte 38.Txg7? Ta2+ 39.Kh3 Ta1!

analys

med idén Kf3 och matthotet ordnar remin.
38...Kxf5 39.Txg7 Kf6 40.Tg5 a5 41.Txh5 a4 42.Ta5 Ta1 43.Kf3 a3 44.Ta6+ Kg7 45.Kg2 Ta2+ 46.Kh3 Ta1 47.h5 Kh7 48.g4 Kg7 49.Kh4 a2 50.Kg5



50...Kf7 51.h6 Tb1 52.Ta7+ Kg8 53.Txa2 Tb5+ 54.Kg6 Tb6+ 55.Kh5 uppg.

Fabiano Caruana betecknade andra partiet som en katastrof, han gav upp efter 28 drag. I tredje partiet styrde Carlsen mot remi och Caruana var tvungen att komplicera spelet. Det kostade partiet. Carlsen vann följaktligen särspelet med 3–0.

Carlsen menade att detta var den tuffaste motståndaren han haft i en VM-match. Caruana var en god förlorare: ”Han förtjänar att vara världsmästare, han förtjänar att vinna matchen.”

Presskonferensen efter särspelet.
Slutceremonin.

Sändningar från
Saint Louis Chess Club (Yasser Seirawan, Jen Shahade och Maurice Ashley)
Chess24 (Peter Svidler, Anish Giri och Alexander Grisjtjuk)
Saint Louis Chess Club (Yasser Seirawan, Jen Shahade och Maurice Ashley)
World Chess (Judit Polgar och Anna Rudolf) Första halvtimmen

VM-referat på webbplatser
Chessbase (Macauley Peterson, Jan-Krzysztof Duda och Yannick Pelletier)
Chess.com (Mike Klein)
Chess24 (Colin McGourty)
Sjakkfantomet (Sven Wisløff Nilssen

Stormästares eftersits med partikommentarer på Youtube-kanaler 
Daniel King
Simon Williams

* * * * *

Veteran-VM i Bled – rond 10

I mitten: Nisse Renman mot Clemens Werner och Nisse var arg på sig själv för en dålig prepp. Remi. Foto: wscc2018.european-chessacademy.com 

Drog isär gardinerna i morse på hotellrummet och blev bländad av solen. Det kändes snudd på osannolikt. I dagens rond blev det många snabba remier – många ville följa särspelet i London. Vad är väl ett världsmästerskap i Bled mot ett världsmästerskap i London? Per-Olof Gromark fick ett remianbud efter sju drag och tackade ja. Min motståndare bjöd efter sjutton drag och jag tackade dumt nog nej. Jag missade både särspelet och poängen. Nåväl, solen skiner. Och i nästa turnering … 

Många remier på toppborden, däribland Nisse Renmans och Magnus Wahlboms partier. Nuchim Rasjkovskij knappade in en halv poäng på ledarduon. Ställningen inför morgondagens slutrond: Jurij Balasjov och Vlastimil Jansa 8,5; Rasjkovskij 8. Nisse och Magnus delar fjärdeplatsen med ett dussin andra spelare på 7 poäng.

Dagens goda gärning: Per-Olof köpte en Bledbakelse till Nisse. Det berättas att denna delikatess ursprungligen skapades av chefskonditorn Istvan Lukacevic på Grand Hotel, där vi intar våra måltider. På Park Café produceras nu en halv miljon Bledbakelser om året. Under årens lopp har man gjort tretton miljoner Bledbakelser. Om man lägger dem på rad kommer man från Bled till Rom och lite längre. Om man bygger en mur av dem runt Bledsjön så blir den sju meter hög. Mums.

Jag kan inte minnas när jag senast deltog i en så lång turnering, elva ronder. Det kan ha varit på juniortiden. Jag längtar hem.


Resultat och partier.

tisdag 27 november 2018

Veteran-VM i Bled – rond 9

Utsikt från slalombacken i Bled. Foto: Lars Grahn 

Det var upplagt för svensk succé på toppborden: Jan-Olov Lind, Nisse Renman och Magnus Wahlbom hade svart mot respektive GM Lothar Vogt, Christof Herbrechtsmeier och GM Nikolaj Pusjkov. I mittspelet såg det ut som 3–0 till Sverige. Jan-Olov hade lovat sig själv att acceptera eventuellt remianbud från den tyske stormästaren, men när det väl kom nobbade han. Jan-Olov stod helt enkelt för bra för att släppa en halva utan fortsatt kamp. Men till slut gick det helt snett och Jan-Olov förlorade.

Nisse och Magnus vann i alla fall sina partier i stor stil. Hög stämning i restaurangen efteråt. Nisse visade än en gång vad man kan åstadkomma med Franskt medan Magnus expedierade ännu en ryss. Den här gången en stormästare, och det var undanstökat i 29 drag. Nisse uttryckte en förhoppning om vem han skulle få möta i nästa rond, men jag har lovat att inte vidarebefordra den uppgiften. Diskretion är mitt kännetecken.

Med två ronder kvar delar Vlastimil Jansa och Jurij Balasjov ledningen på 8 poäng, en poäng före Nuchim Rasjkovskij. Någon i den trion lär koras som världsmästare på torsdag. Nisse och Magnus delar fjärdeplatsen på 6,5 poäng med sju andra spelare.

Jag fick också möta en ryss och i en ställning med olikfärgade löpare hade jag goda förhoppningar att ordna en remi.

Boris Tsynman – Lars Grahn 
Vit drar

39.Kc4
Vits enda vinstchans är att offra e5-bonden och skapa en fribonde på a-linjen. Det var dock inte något som gjorde mig överdrivet orolig. Min plan var att offra löparen på fribonden och sedan gällde det att byta av vits g-bonde. Sedan sitter vit med ”fel” kantbonde. Svarts kung kommer lite på avvägar. Och jag hade gott om betänketid kvar.
39...Lxe5 40.a5 bxa5 41.bxa5 Lb8 42.Kc5 La7+ 43.Kc6 Lf2 44.a6 Ke7 45.Kb7 f5 46.a7 Lxa7 47.Kxa7 e5 48.Kb6


48...f4??
Suck. Det är idiotiskt att bjuda in vits kung i spelet. Det är remi efter 48...Kd6. Då finns det flera remivägar, till exempel 49.Lc4 h5 50.Kb5 f4 51.Le2 fxg3 52.hxg3

analys

52...h4 53.g4 h3 54.Lf3 Ke6 55.Le4 Kf6 56.Kc5 Kg5 57.Lf3 h2 och vits sista bonde går hädan.
49.Kc5 Ke6 50.Lg4+ Kf6 51.Kd5 fxg3 52.hxg3 Kg5 53.Lh3 Kf6 54.Lc8


Med ett dödligt dragtvång.
54...h5 55.Lh3 h4


56.g4 uppg.
Sista hoppet var 56.gxh4?? och remi.

Man kan dra igenom Nimzowitsch Mitt system femhundra gånger fram- och baklänges, lära sig sig den utantill, det spelar ingen roll. Vi drabbas alla av hjärnsläpp under partierna, oftare ju längre ner i rangordningen vi befinner oss. Det är ju en del av spelet. Men nu tycker jag att det är mina motståndares tur att göra bort sig.

Idag besteg jag ett gigantiskt berg, uppskattningsvis nästan tvåhundra meter högt. Hade jag haft en MFF-vimpel med mig hade jag placerat den högst upp. Enligt dem som är mer insatta än jag i alpin vinteridrott så är slalombacken där bara en träningsanläggning. Men utan snö, skidor, vallateam, knäskydd, syrgasmask och manual blev det inget åk.

Förhoppningsvis har Jevgenij Svesjnikov fel. Saken är denna: vi är minst tjugo som anmält vårt intresse att ställa upp i veteranernas lag-VM i Heraklion den 3–14 maj 2019. Kreta lockar. Det visar sig nu att detta evenemang krockar med veteranernas ryska lagmästerskap – och Svesjnikov lever i tron att han kan vara med i båda mästerskapen. Sotji är Rysslands sportcentrum och när ryska schackförbundet får en chans att komma till där tackar man tydligen inte nej. Svesjnikov tror fullt och fast att Fide kommer att rucka på tidpunkten för lag-VM i Heraklion. Kirsan Iljumsjinov gick i ryska schackförbundets ledband, men jag tror att Arkadij Dvorkovitj aktar sig för att gå i Kirsans fotspår. Fide lär knappast flytta ett världsmästerskap för att det krockar med ett nationellt mästerskap. Man ska nog inte dra några växlar på att Fide ännu inte publicerat en inbjudan till Heraklion. Jag väntar hur som helst att ordna flygbiljett tills det finns en officiell inbjudan.

Resultat och partier.

måndag 26 november 2018

VM-matchen i London – tolfte partiet

Klart för tolfte partiet och världsmästarens målsättning var solklar. Foto: Fide.com 

Det kändes rätt uppenbart i näst sista partiet: Magnus Carlsen hade vit och ansträngde sig inte över hövan för att få fördel. I sista partiet blev det ännu tydligare. På restaurangen i Bled hade vi hämtat desserten. Nisse Renman hade förklarat att Carlsen stod klart bättre och att han dessutom hade mycket bättre tid. Vi undrade om det var klokt av Fabiano Caruana att i begynnande tidsnöd lägga så mycket tid på ställningen efter 31 drag. Så kom det mycket överraskande beskedet. Remi! Nisse: ”Det är inte sant!” Carlsen hade alltså bjudit remi och Caruana kostade på sig att sitta ett tag och grunna på det anbudet innan han självklart accepterade.

Det fanns ännu mer att hämta för Carlsen några drag tidigare:

Fabiano Caruana – Magnus Carlsen 
Svart drar

29...a4
Caruana förklarade på presskonferensen att han fruktade 29...La4 och han gav varianten 30.Tcc1 (30.b3 Lxb3!) 30...b5 31.Ld4 Lxd4 32.Dxd4 bxc4 33.Txc4 Lb5 34.Tc3 Lxe2 35.Txe2 Tb8

analys

”Jag har en passiv ställning och min kung är svag.” Carlsen ombads att kommentera den möjligheten. Världsmästaren förklarade att han var inställd på att inte ta någon som helst risk. ”Min målsättning var att inte rubba balansen.”
30.Db4 g6 31.Td1 Ta8


Det var här som Caruana accepterade Carlsens remianbud. Det strömmade in kommentarer från andra spelare i världseliten. Vladimir Kramnik: ”Som världsmästare får man helt enkelt inte göra så här. Jag hade inte sovit på en månad.” Det var hårda omdömen även i VGTV-studion. Jon Ludvig Hammer: ”Mycket fegt.” Simen Agdestein påstod att han aldrig upplevt en större chock. Nu blev det tolv remier.

Nils-Åke Malmdins profetia att Carlsen strävade efter 6–6 för att sedan försöka vinna särspelet visade sig riktig. I särspelet på onsdag spelas först fyra snabbpartier (25 minuter + 10 sekunder efter varje drag). Är matchen fortfarande oavgjord övergår man till blixtmatcher (5+3) om vardera två partier. Om det inte är avgjort efter första minimatchen kan det bli ytterligare fyra, och i värsta fall blir det ett avslutande harmageddonparti. Då är det 5 minuter för vit, 4 minuter för svart, och i händelse av remi är svartspelaren världsmästare i klassiskt schack.

Carlsen betraktas allmänt som favorit till att vinna särspelet. Kramnik ger honom sextio procents chans.

Presskonferensen efter tolfte partiet.

Sändningar från
Saint Louis Chess Club (Yasser Seirawan, Jen Shahade och Maurice Ashley)
Chess24 (Peter Svidler, Anish Giri och Alexander Grisjtjuk)
Saint Louis Chess Club (Yasser Seirawan, Jen Shahade och Maurice Ashley)
World Chess (Judit Polgar och Anna Rudolf) Första halvtimmen

VM-referat på webbplatser
Chessbase (Macauley Peterson, Jan-Krzysztof Duda och Yannick Pelletier)
Chess.com (Mike Klein)
Chess24 (Colin McGourty)
Sjakkfantomet (Sven Wisløff Nilssen

Stormästares eftersits med partikommentarer på Youtube-kanaler 
Daniel King
Simon Williams

* * * * *

Veteran-VM i Bled – rond 8

Jurij Balasjov är i delad ledning med tre ronder kvar. Foto: wscc2018.european-chessacademy.com

Nisse Renman pressade IM-kollegan Janez Barle, och Jan-Olov Lind hade klar fördel mot GM Nikolaj Pusjkov. Men båda partierna slutade med delad poäng. Magnus Wahlbom passade på att komma upp jämsides med Nisse och Jan-Olov på 5,5 poäng genom vinst mot IM Vladimir Karasev:

Magnus Wahlbom – Vladimir Karasev 
Svart drar

49...f6?
Slutspelsexperten Fritz kan visa att 49...Kxf5 50.g7 Tb8 håller remi.
50.c5!
Det visar sig vara en av världens snabbaste c-bönder.
50...Kxf5 51.c6 Tg7 52.Sd5
Centraliserad och vacker, beredd att gaffla.


52...Ke6
På 52...Kxg6 följer 53.c7.
53.c7 Kd7 54.Sxf6+ Kc8 55.Sd5 Kb7 56.Kc4


56...Kc8
Eller 56...Txg6 57.c8D+ och en ny gaffel på gång.
57.Kd4 Kd7 58.Ke5


58...uppg.

En av mina gamla favoriter, Jurij Balasjov, tog sig upp till delad förstaplats med Vlastimil Jansa på 7 poäng genom att besegra Anatoli Vaisser.

För egen del kände jag mig väldigt splittrad. En schackjournalist ska kanske inte sitta och spela schack när det sista ordinarie VM-partiet pågår. Jag fick in ett par tunnlar på en brasilianare och fick alltså sedan uppleva den tolfte remin i London till desserten. Och nu får jag ägna ett par nattliga timmar åt att skriva en krönika till Sydsvenskan. Det här är ingen semester.

Resultat och partier.

* * * * *

Det har strömmat in uppmuntrande mejl på sistone – tack för det! Ur mejlskörden:


Tomas Silfver apropå en av deltagarna i veteran-VM:
Kamran Shirazi vistades en kortare period i början av 1980-talet i Umeå. Han spelade i Rockadens klubblokal emellanåt. Bilden är från den årliga stadsmatchen mellan Umeå och Vasa. Jag träffade honom i samband med Tusenmanna i Stockholm samma år innan han flyttade till USA. Han hade även en roll i filmen "Searching for Bobby Fischer".


Johan Sigeman har mejlat över en bild som påminner om en stundande höjdpunkt till våren. Bilden är från avslutningen av Tepe/Sigemanturneringen i Malmö senast – från vänster: Aryan Tari, Yasser Seirawan, jag, Dragutin Dolenec, Alexander Morozevitj, Linus Johansson och Santosh Vidit.

Vlastimil Jansa var på bild i gårdagens rapport från Bled. Kåre Gilstring berättar att när han såg Jansa i aktion så såg han mera kraftfull ut. Och när var det? Jo, det var vid student-VM i Krakow 1965. Den gången spelade Kåre med i det svenska laget. Övriga lagmedlemmar: Göran Broström, Jan Erik Westman, Gunnar Dahlin, Gunnar Pihlgren och Sten Säfholm.

Min husbockskonsult Helge Wademark antyder att den byggnad jag visade bilder på häromdan eventuellt är ett hopplöst renoveringsobjekt. Det lutar i så fall åt att det inte blir något schackhus vid Bledsjön. Schackvärlden är att beklaga.

Apropå Bledbakelsen: Viktor Kortchnoi satt på förstabordet i det schweiziska laget i Bled 2002, och Roland Ekström var förste reserv. Roland berättar att han såg när Viktor fick en stor burk rysk kaviar på restaurangen och då var Viktor nöjd. Det enda han hämtade vid frukosten var en toast. Det behövdes ingen Bledbakelse för att tillfredsställa Viktors behov.

Karsten Jacobsen har kommit med flera kompletteringar om Bo Gustavsson Detthows liv. Dagens fynd: ”Bo har kanske spelat simultan mot Bent Larsen. I Skakbladet 'Bent Larsen 75 år' står det på sidan 13 att Larsen gav en simultan i Sao Paulo en gång på 1950-talet!”

söndag 25 november 2018

Veteran-VM i Bled – rond 7

Efter sju ronder leder Vlastimil Jansa på 6,5 poäng.
Foto: wscc2018.european-chessacademy.com

Lördagen var fridag och arrangörerna anordnade en utflykt till Ljubljana i hällande regn. Det var avfärd klockan 8 på morgonen så det var ingenting för mig. Min tanke var att istället lära känna Bled. Om man googlar på denna ort får man massor av bilder på den vackra Bledsjön, sällan någon som visar bebyggelse. Jag ville upptäcka stadskärnan – men kunde inte finna någon. Inte ett enda torg, bara en mängd hotell. Turismen är den uppenbara huvudnäringen.

Kvinnan i receptionen höll med om att Bledsjön gör sig bäst om sommaren, men tyckte att den även var till sin fördel när den var omgiven av snö och när vattnet frusit på så pass att man kunde promenera till ön mitt i sjön. Under första veckan har jag sett blå himmel i ungefär trettio minuter. Folk talar i lyriska ordalag om den halvtimmen. Annars har det varit snö, regn och grått, grått, grått. Jag fick låna ett paraply i receptionen så att jag kunde komma iväg att köpa ett paraply. Under sådana dagar får man intala sig att det är extra mysigt att sitta inomhus och spela schack.

Nisse Renmans sista ord innan han satte sig ner för partiet mot Nuchim Rasjkovskij i rond 7: ”Hoppas att jag överlever de första femton dragen.” I förberedelserna hade han inte hittat en enda blotta i den ryske stormästarens öppningsrepertoar. Det blev en ny förlust för Nisse. Mina försök att väcka liv i honom före partiet misslyckades.

Jan-Olov Lind fick däremot in en vinnande prepp i den sicilianska Velimirovic-varianten. Han behövde bara addera fem drag till preppen innan motståndaren gav upp. Nu står både Nisse och Jan-Olov på 5 poäng.

Vid middagsbordet efter ronden var det en ovanligt tryckt stämning i svensklägret. Weine Nilsson vidarebefordrade Nils-Åke Malmdins idé om en svenskfest uppe i slottet, i samma stil som en tidigare norskfest. Nisse: ”Fest? Finns det inte nån bra begravning?” Jag anar stråk av norrländsk kärvhet när Nisse är på det humöret.

Jag hade svårt att bidra med glädje vid middagsbordet efter dagens katastrof:

Dietmar Vinke – Lars Grahn 
Svart drar

Min ursprungliga plan var att spela 21...Td7 och remi är ett troligt resultat. Men så drabbades jag av en obetvinglig lust att först driva tillbaka vits löpare – med över en timme kvar på klockan drog jag snabbt: 21...g5?? 22.Txe7+ Kxe7 23.Lxg5+ och vit vann. Tja, vad ska man säga? Amatörernas afton.

Inte nog med det, dessutom serveras inte längre Bledbakelsen i vår restaurang. Alla andra desserter ingår i vår helpension, men bakelsen i fråga måste man nu betala för. Restaurangchefen har agerat ungefär som en knarklangare. Först skapas ett behov: smaka gärna, det är gratis. Sedan när behovet är etablerat så kostar varan. Lömskt.

Fide-presidenten Arkadij Dvorkovitjs föräldrar är kända schackorganisatörer i Ryssland. Hans mor Galina är engagerad i det ryska veteranschacket och hon har kommit till Bled som åskådare. Hennes son Arkadij kommer möjligen också hit när VM-matchen i London är undanstökad. Det har jag snappat upp från säkra källor.

Resultat och partier.

Jag nämnde Sixten Jernberg i tisdags. Matti Svenn har en historia om honom och hans svåraste konkurrent i skidspåren:
Sixten Jernberg hade vinnarskalle och samtida med honom var Finlands vinnarskalle nummer 1, Veikko Hakulinen. Min pappa berättade att när dom möttes i skidspåren kunde det låta ungefär så här i uppförsbackarna (VM i Falun 1956): Först kom Jernberg som startade minuten före Hakulinen: ”Jävla skit, jävla skit.” Sedan var det Hakulinens tur: ”Satana perkele, satana perkele.” (ungefär: jävla skit, jävla skit).
När jag skrev boken När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie fick jag god hjälp av Karsten Jacobsen med släktforskning. Nu har Karsten plockat fram många intressanta uppgifter om Bo Gustavsson Dettlow, som figurerade på bloggen i fredags. När familjen Dettlow emigrerade från Sverige (Strängnäs) 1928 tog de en atlantångare från Bremerhaven till Santos i södra Brasilien. Då var Bo fjorton år. Han deltog alltså i brasilianska schackmästerskapet 1962 och dog 1990. Det finns mycket mer att berätta om denne man. Jag måste pumpa Herman van Riemsdijk på information innan vi lämnar Bled. Jag skymtar ett fängslande människoöde. Det lutar åt en artikel …

lördag 24 november 2018

VM-matchen i London – elfte partiet

Utmanaren Fabiano Caruana anländer till The College tillsammans med sina sekundanter Cristian Chirila och Rustam Kasimdzjanov. Foto: Fide.com

GÖSTA SVENN:
I studion borta i Saint Louis brukar Yasser Seirawan komma in på Muhammad Ali i olika resonemang. Under slutfasen av den här matchen har också liknelserna med tungviktsboxning börjat dugga tätt. Naturligt nog kanske, särskilt med tanke på det där plåstret över ögat som världsmästaren dök upp med häromdagen. En mörbultad världsmästare och en sliten utmanare, alltså. Saint Louis-gänget kallar dock Magnus för Maggie, vilket inte låter som en tuff tungviktare; mer som en järnlady i så fall. Det tionde partiet såg en hel del rallarsvingar innan kombattanterna gick i clinch och ronden slutade jämn. Idag gjorde världsmästarens föregående utmanare Karjakin det symboliska förstadraget. ”Försvarsministern” sluggade in 1.b4. Carlsen hade ju ändå testat tre andra öppningsdrag hittills utan framgång, så varför inte detta. ”Ett anspråkslöst förslag till dig, Magnus”, sa han.

Den förre utmanaren kanske tänkte att det var just så den nuvarande utmanaren skulle slukas, à la Swift i dennes berömda satir. Carlsen och Karjakin diskuterade draget leende för ett ögonblick. ”Det där kanske jag borde ha spelat ändå”, sa Magnus apropå 1.b4 på presskonferensen. ”Well, jag hade inte haft något emot det”, sa Fabi.

Magnus Carlsen – Fabiano Caruana
Ryskt
1.e4 e5 2.Sf3 Sf6 3.Sxe5 d6 4.Sf3
Avviker från det sjätte partiets misslyckade försök med 4.Sd3.
4…Sxe4 5.Sc3
Det populäraste just nu.
5…Sxc3 6.dxc3 Le7 7.Le3 0-0
Vid Sinquefield Cup i somras spelade Fabi 7…Sc6. Det var det där partiet då Magnus omsider gick in i bekännelsebåset och hyssjade åt sina skeptiker inför den kommande VM-matchen, men sedan släppte vinstställningen till remi.
8.Dd2 Sd7 9.0-0-0 Sf6 10.Ld3 c5 11.The1 Le6


Hit gick det fort, men nu tog sig världsmästaren en funderare. Saint Louis-gänget hittade en näpen matt efter 12.Sg5 Lxa2 13.b3 c4 14.Lxc4 d5 15.Lxd5?? La3.

analys

12.Kb1
På tal om sluggande drag: 12.Lg5 h6 13.Lxh6! fick just ovannämnde Karjakin in mot Harikrishna häromåret (twittrade den senare, för övrigt).
12…Da5
Nu hotar det matt igen.
13.c4 Dxd2 14.Lxd2


Istället för råsopar med angrepp på varsin flygel: damerna tidigt bortbytta precis som i det förra ryska partiet.
14…h6 15.Sh4
Här tog Caruana en första lutare. Saint Louis diskuterade nu 15…Sg4 16.Sf5 Lf6 17.Te2 Tfd8 med befrielseidén d5.
15…Tfe8 16.Sg6


16…Sg4 17.Sxe7+ Txe7 18.Te2 Se5


19.Lf4
Kasparov dök upp i Saint Louis som gäst via länk. Han föreslog 19.Lc3 varpå han tänkte sig 19…Sxd3 20.Txd3 Td7 21.Tg3 g6 22.Txe6 fxe6 23.Txg6+ Kf7 24.Tg7+

analys

… och vit vinner. ”Från en torr stenöken har du skapat kaos på trettio sekunder”, sa Yaz. Nu fanns det förstås invändningar mot varianten, varav 19…f6 var den viktigaste, och då medgav även exvärldsmästaren att ställningen är rätt död. Men han menade att det är svårt att kritisera Carlsen för de elva remipartierna. Detta är trots allt en VM-match, mycket står på spel. Garri jämförde VM-finalen i fotboll mellan Brasilien och Italien 1970, där brassarna vann så briljant med 4–1, med finalen -94 mellan samma länder då Brasilien vann ett långt ställningskrig efter straffar. Det viktiga är resultatet när en VM-titel står på spel, påpekade han. Garri tillade att den generella spelkvaliteten på den här matchen har varit ganska hög, men att Magnus kommit till matchen utan storslagna idéer. Han kan ha börjat tappa energi, vilket ju Magnus själv har framkastat, sa Garri. Psykologiskt är det dock svårt att sadla om och börja spela våghalsigt nu, efter att ha litat på sin teknik så länge. Åtta år på toppen är en lång tid, sa Kasparov – som för all del själv hängde kvar som etta i tjugo, visserligen i en svagare konkurrens än idag, men ändå.
19…Sxd3 20.Txd3 Td7 21.Txd6 Txd6 22.Lxd6 Td8 23.Td2 Lxc4 24.Kc1 b6 25.Lf4 Txd2 26.Kxd2 a6 27.a3 Kf8 28.Lc7 b5 29.Ld6+ Ke8 30.Lxc5 h5


Vit har fått en merbonde i alla fall.
31.Ke3 Kd7 32.Kd4 g6 33.g3 Le2 34.Lf8


Vit skulle gärna vilja tränga in med kungen på damflygeln, som i Ljubojevic–Karpov – ett slutspel vi ju alla känner till, sa Magnus på presskonferensen. Världsmästaren förekom troligtvis här alla som eventuellt ville kritisera honom för att han fortsatte gneta en stund i detta slutspel. Ty som någon av oss minns: Karpov vann det där slutspelet.
34…Kc6
Stopp och belägg, signalerar det svarta majestätet. Partiets sista tjugo drag var snabbt avverkade.
35.b3 Ld1 36.Kd3 Lg4 37.c4 Le6 38.Kd4 bxc4 39.bxc4 Lg4 40.c5 Le6 41.Lh6 Ld5 42.Le3 Le6 43.Ke5 Ld5 44.Kf4 Le6 45.Kg5 Ld5 46.g4 hxg4 47.Kxg4 La2 48.Kg5 Lb3 49.Kf6 La2 50.h4 Lb3 51.f4 La2 52.Ke7 Lb3 53.Kf6 La2 54.f5 Lb1 55.Lf2


55…Lc2 remi
Den lilla fällan var ju 55…Lxf5?? 56.h5.

Inför matchens sista långparti har det diskuterats vad schackvärlden mår bäst av: en långvarig norsk världsmästare eller en nybakad amerikansk. Båda sidor har sina förespråkare. ”Tror inte schacket kommer att förändras så mycket vem som än blir världsmästare”, sa coole Caruana på presskonferensen. Han såg för övrigt inte så sliten ut idag.

Ställningen inför sista partiet är 5,5–5,5.
Presskonferensen efter elfte partiet.

Sändningar från
Saint Louis Chess Club (Yasser Seirawan, Jen Shahade och Maurice Ashley)
Chess24 (Peter Svidler, Anish Giri och Alexander Grisjtjuk)
Saint Louis Chess Club (Yasser Seirawan, Jen Shahade och Maurice Ashley)
World Chess (Judit Polgar och Anna Rudolf) Första halvtimmen

VM-referat på webbplatser
Chessbase (Macauley Peterson, Jan-Krzysztof Duda och Yannick Pelletier)
Chess.com (Mike Klein)
Chess24 (Colin McGourty)
Sjakkfantomet (Sven Wisløff Nilssen

Stormästares eftersits med partikommentarer på Youtube-kanaler 
Daniel King
Simon Williams

* * * * *

Sveriges Schackförbunds länkningspolicy

Jag fick ett mejl från Ted Gemzell den 5 juni. Han undrade om jag kunde tänkas vilja publicera en länk på denna blogg till hans programförklaring inför Sveriges Schackförbunds ordförandeval i somras. Hans kommentar fick mig att mjukna: ”Det kan vara anmärkningsvärt att notera att Förbundets kansli vägrar publicera detta på schack.se.” Han hoppades på ett positivt gensvar.

Jag svarade: ”Då tycks vi sitta i samma båt. Schackförbundets kansli vill ju inte länka till min blogg.” Jag publicerade länken till Gemzells programförklaring nästa dag med en syrlig kommentar riktad mot SSF. Gemzells kommentar till mitt inlägg: ”Bra inlägg!!! Spännande om det blir någon reaktion.” Det slutade alltså med att Gemzell tog över ordförandeklubban, och för en tid trodde jag att attityden till min blogg skulle förändras med ett nytt SSF-styre. Det har visat sig vara en naiv förhoppning. Ingenting har i grunden förändrats.

Det är bara på denna blogg svenska schackspelare får dagliga rapporter från veteran-VM i Bled med tolv svenska spelare på plats. Det borde vara självklart att schack.se länkar hit. Vad gäller SSF:s Kommunikations- och säljkommitté (Anders Kvarby, Ted Gemzell, Håkan Jalling och Erik Malmstig) borde det ligga i deras uppdrag att vilja sprida information om svenskt schack, men enligt deras synsätt gynnas tydligen svenska schackspelare bäst av att det inte länkas hit. (Uppdatering: enligt uppgift länkades det hit för fem dagar sedan. Det förändrar inte mycket. Det är oerhört glest mellan länkningarna.) Men många schackspelare anser att denna blogg är en stor tillgång för svenskt schack.

Jag har naturligtvis inte mycket till övers för den kommittén. Och jag är mycket glad för den positiva respons som jag får från bloggbesökare. Det är ni som är drivkraften.

* * * * *

Tornfångst i Malta Open

Malta Open genomfördes på Hotel Imperial i Sliema under pågående renovering.
Foto: Roland Ekström 

Roland Ekström har mejlat över bilder och partier från Malta Open och jag väljer att återge en originell tornfångst. Sergejs Gromars vann turneringen närmast före Samir Lejlic och Roland.

Roland Ekström – Aschim Flemming 
Svart drar

30...Ta6
Det visar sig snart att tornet har gått frivilligt in i ett fängelse.
31.Tb3 Kc7 32.Kb2 Ta4 33.c3 h5 34.h4 Ta6 35.Tb4 Ta5 36.a4



Ytan i fängelsecellen blir allt mindre.
36...Ta6 37.Ka3 Ta5 38.Tb1 Ta6



39.e6
Dags att skapa svagheter på kungsflygeln medan svarts torn sitter inne på livstid.
39...fxe6 40.Te1 Kd7 41.f3 Ke8 42.Txe6 Kf7 43.Te5 e6 44.g4 hxg4 45.fxg4 Kf6 46.h5



46...uppg.

fredag 23 november 2018

Veteran-VM i Bled – rond 6

I rond 1 förlorade jag mot Nathan Birnboim. Mina förluster har kommit mot två IM. Sånt händer. Foto: wscc2018.european-chessacademy.com

Nisse Renman nobbade ett remianbud från Vlastimil Jansa och satte bort sig några drag senare. Den förlusten gjorde ont. Vid frukostbordet före partiet berättade Nisse om sina rutiner när han preppar och där har jag mycket att lära. Till att börja med måste jag skaffa en ny version av Chessbase. Nu var det inte något fel på Nisses prepp, misstaget kom i en ställning där han stod något bättre. Hoppas av hela mitt hjärta att Nisse kommer i gång igen med full kraft efter vilodagen.

Jan-Olov Lind hade Gennadij Tunik hängande mot repen, men den ryske stormästaren lyckades slingra sig och rädda en halva. Där var en stormästarskalp på gång. Det var lite motflyt idag.

Resultat och partier.

Jag fick en bok i present av min nye schackvän Herman van Riemsdijk. Waldemar Costa: Epopeia do Campeonato Brasileiro de Xadrez 1927–2008. Som titeln anger handlar det om brasilianska mästerskapen under de angivna åren. I mästerskapet 1962 finns en deltagare vid namn Bo Gustavsson Detthow. Jag hann språka lite med Herman just före dagens rond om spelaren med det svenskklingande namnet och fick veta att han tjänstgjorde som läkare i Sao Paulo. Min nyfikenhet är väckt. Det finns ju anledning att tro att Bo hade svenska rötter. Herman har lovat att berätta mer om honom när veteran-VM är avklarat. Finns det månne någon av bloggens besökare som vet något om Bo Gustavsson Detthow?

Roland Ekström har hört av sig med intressanta upplysningar om den slovenska nationalbakelsen. Den var mycket populär redan vid OS i Bled 2002. Roland spelade då med i det schweiziska laget och han minns: ”På mitt hotell fick vi ta tre bakelser per måltid. Hovmästaren hade tyvärr ett team av servitörer i den stora matsalen, som hade till speciell uppgift att hålla korpgluggarna öppna efter spelare som försökte överskrida ransonen.”

Efter dagens förlust skyndade Nisse till vår restaurang för att tröstäta denna delikatess – bara för att finna att favoritbakelsen inte serverades idag. Vilket naturligtvis gjorde honom ännu mer ledsen. Hårda dagar i Bled.

Vid veteranernas lag-EM i Slovenien 2012 fann jag och min assistent Helge Wademark ett övergivet slott, som skulle ha passat alldeles utmärkt som schackhus. Drömmen sprack den gången men kan alltid återuppstå.

Personligt meddelande till Helge: Skynda genast från Gran Canaria till Bled. Jag har funnit ett nytt objekt – se bilder nedan. Byggnaden ligger mycket idylliskt invid den vackra Bledsjön. Jag tänker mig en restaurang med pensionatsverksamhet på första våningen, och schacklokaler på andra våningen. Om pengarna räcker skulle man kunna lägga ett tak över andra våningen och i så fall är det naturligtvis rimligt med kristallkronor. Till skillnad från dig vet jag inte hur en husbock ser ut, så jag behöver din expertis på kryp och röta.


Renoveringsobjekt från ena hållet. Foto Lars Grahn


Renoveringsobjekt från annat håll. Foto: Lars Grahn

torsdag 22 november 2018

VM-matchen i London – tionde partiet

Magnus Carlsen försvarade sig åter med Sicilianskt och det blev återigen remi. Foto: World Chess

MATTI SVENN:
Det tionde partiet slutade också remi men den här gången efter spännande komplikationer. Världsmästaren Magnus Carlsen höll sig till Svesjnikovvarianten och spelarna följde det åttonde partiet tills utmanaren Fabiano Caruana avvek med 12.b4. Magnus bestämde sig för ett aktivt försvar och bjöd sedan upp med en Kasparovliknande framstöt 21...b5. Den gamle världsmästaren Garri Kasparov fanns för övrigt med på länk till studion i Saint Louis där han omedelbart rekommenderade b5. Vidare var exvärldsmästaren inte så förtjust i att Caruana tillät framstöten 20...e4.

Efter b5 kändes det som alla tre resultaten var möjliga. I ett kritiskt läge kunde utmanaren Caruana enligt superdatorn Sesse tagit en bonde (24.Lxb5) och försvarat sig på ett fyndigt sätt. Caruana valde dock att spela 24.g3 men önskade direkt efteråt att han inte hade spelat draget. Det ledde dock till att Carlsens angrepp ebbade ut och spelarna hamnade i ett dubbelt tornslutspel där Caruana försvarade sig enkelt och till slut stod nyansen bättre.

Fabiano Caruana – Magnus Carlsen
Sicilianskt
1.e4 c5 2.Sf3 Sc6 3.d4 cxd4 4.Sxd4 Sf6 5.Sc3 e5 6.Sdb5 d6 7.Sd5 Sxd5 8.exd5 Sb8 9.a4 Le7 10.Le2 0-0 11.0-0 Sd7 12.b4


I det åttonde partiet spelade Caruana 12.Ld2.
12...a6 13.Sa3 a5
"The most challenging move”, enligt Yasser Seirawan i Saint Louis.
14.bxa5 Txa5 15.Sc4 Ta8 16.Le3
Inte 16.a5 för 16…b5!.
16...f5


Det var också möjligt att hålla emot på damflygeln, t.ex. 16...b6 17.Tb1 Ta6. Efter textdraget hettar det till ordentligt.
17.a5 f4 18.Lb6 De8 19.Ta3


Spelat efter 17 minuters betänkande. Vit vill ha med tornet som försvar på tredje raden. En vanlig manöver i den här typen av ställning. Det fanns dock andra drag att överväga, som t.ex. 19.Lc7 och 19.Te1.
19...Dg6 20.Lc7 e4 21.Kh1 b5!


Magnus spelar i Kasparovstil. Garri Kasparov angav bondeoffret i direktsändningen från Saint Louis.
22.Sb6
22.axb6 är alltför riskfyllt: 22…Txa3 23.Sxa3 f3 24.gxf3 Se5 och svarts angrepp har alla chanser att slå igenom.
22...Sxb6 23.Lxb6 Dg5


Svart vill få med tornet i angreppet via f6 till antingen g6 eller h6.
24.g3?!
Caruana var inte alls nöjd på presskonferensen med detta drag. Han önskade att han spelat 24.f3 i stället, t.ex. 24…e3 och sedan möjligen 25.g3. Superdatorn Sesses förslag 24.Lxb5 hade han inte ägnat någon tanke åt alls. Vits försvar bygger på att 24…Tf6 bemöts med 25.Te1 Tg6 26.Lf1. Ur ett mänskligt perspektiv ser det väldigt riskfyllt ut.
24...b4 25.Tb3 Lh3 26.Tg1 f3 27.Lf1 Lxf1 28.Dxf1
Inte 28.Txf1 Dg4 29.Txb4 Tf6 30.Txe4 Dh3! 31.Tg1 Th6.
28...Dxd5 29.Txb4 De6 30.Tb5 Ld8


31.De1!
Och vit har allt under kontroll.
31...Lxb6 32.axb6 Tab8 33.De3 Dc4 34.Tb2 Tb7 35.Td1 De2 36.Te1 Dxe3 37.Txe3 d5 38.h4 Tc8 39.Ta3 Kf7 40.Kh2 Ke6 41.g4 Tc6 42.Ta6 Ke5 43.Kg3 h6 44.h5 Kd4 45.Tb5 Td6 46.Ta4+ Ke5 47.Tab4 Ke6 48.c4 dxc4 49.Txc4 Tdxb6 50.Txe4+ Kf7 51.Tf5+ Tf6 52.Txf6+ Kxf6 53.Kxf3 Kf7 54.Kg3 remi

Ställningen är 5–5.
Presskonferensen efter tionde partiet.

Sändningar från
Saint Louis Chess Club (Yasser Seirawan, Jen Shahade och Maurice Ashley)
Chess24 (Peter Svidler, Anish Giri och Alexander Grisjtjuk)
Saint Louis Chess Club (Yasser Seirawan, Jen Shahade och Maurice Ashley)
World Chess (Judit Polgar och Anna Rudolf) Första halvtimmen

VM-referat på webbplatser
Chessbase (Macauley Peterson, Jan-Krzysztof Duda och Yannick Pelletier)
Chess.com (Mike Klein)
Chess24 (Colin McGourty)
Sjakkfantomet (Sven Wisløff Nilssen

Stormästares eftersits med partikommentarer på Youtube-kanaler 
Daniel King
Simon Williams

* * * * *

Veteran-VM i Bled – rond 5

Nisse Renman och Franskt och full pott. Foto: wscc2018.european-chessacademy.com 

När jag kom ner till frukostbordet i morse var Nisse Renman i full färd med att försöka sälja Skåne till danskarna som satt vid bordet bredvid. Så fort man vänder ryggen till så sitter en norrlänning och förhandlar om Skånes framtid. Visst, det skulle säkert passa. Bort med Malmö FF ur allsvenskan till varje pris. Men Nisse var beredd att sälja Skåne för en spottstyver, och eftersom han inte förstår ett ord danska gjorde han det på engelska med Sorselebrytning. Jag kom i tid för att sätta stopp för detta uppenbara brott mot fredsfördraget i Roskilde 1658 där Danmark överlät bland annat Skåne till Sverige. Låt mig påminna om en direkt följd av detta fördrag. Jämnt 300 år senare tog Sverige silver i fotbolls-VM med Helsingborgs Kalle Svensson som målvakt (och med Tore Svensson, Malmö FF, som reservmålvakt). Utan Kalle/Skåne hade det aldrig gått.

Och efter att ha upplevt detta skulle jag alltså försöka koncentrera mig på partiet mot en rysk IM. Det positiva var att jag hade en god ursäkt för en eventuell förlust. Det är en bra start. Och jag förlorade. 

Nisse går däremot fram som en ångvält. Han har 5 av 5 efter dagens vinst mot Leon Lederman. Nisse har haft stor framgång med Franskt och enligt honom överväger Fide nu att förbjuda den öppningen eftersom den vederlägger 1.e4. Tro't om ni vill.

Leon Lederman – Nisse Renman 
Svart drar

31...Lxe4
Finessen med avbytet visar sig snart.
32.Dxe4



32...Lc1!
Poängen.
33.Kxc1 Txe4 34.Txe4 d3 35.Tf2 Da1+ 36.Kd2 dxc2 37.Lxc2



37...Txc2+ 38.uppg.

I partiet mellan Jevgenij Svesjnikov och Vlastimil Jansa uppstod ett slutspel med dam mot torn. När Jansa fick sin dam i 71:a draget signalerade Nalimovs slutspelbas matt i 27 drag. När det närmade sig 50 drag lyckades Jansa manövrera till sig tornet. Med det resultatet delar Jansa förstaplatsen med Nisse. De möts imorgon och då har Nisse svart. Franskt?

Nisse kom lite senare till middagen än vi andra och därmed missade han den läckraste desserten, en ljuvlig slovensk nationalbakelse. Vid det här laget har det utvecklats en listig strategi runt bordet. Det finns ett begränsat antal bakelser på dessertavdelningen och vi andra hade försett oss med varsin godbit innan vi hämtade huvudrätten. Här gäller dessert i förhand om man inte ska bli utan. Som tröst finns andra kakor och glass. När Nisse anlände hade den sista bakelsen precis lämnat fatet och vi andra tyckte så otroligt jättesynd om honom. Om han vinner VM så kommer vi att sala ihop till en bakelse till honom, men det ska komma som en överraskning.

Resultat och partier.