tisdag 26 februari 2019

Aeroflot Open i Moskva

På toppbordet idag: Krishnan Sasikiran mot Kaido Külaots. Foto: Eldara Muchametova 

Det har rapporterats om hundratals bombhot i Moskva de senaste veckorna, bland annat till ett flertal hotell. Det drabbade Hotel Cosmos en bit in i första ronden av Aeroflot Open. Spellokalen utrymdes och partierna ogiltigförklarades. Fyra dagar senare fick det bli en dubbelrond för att komma ifatt. Peter Doggers har skrivit om dramatiken på chess.com.

Inför näst sista ronden idag fanns en trio i tätgruppen: Kaido Külaots, Krishnan Sasikiran och Haik Martirosyan. Det blev många remier på toppborden och ingen av förföljarna kom ikapp. Förutom ett saftigt förstapris hägrar en plats i sommarens superturnering i Dortmund till turneringsvinnaren.

En kombinationsövning från rond 2 – eller om man möjligen ska kalla den för rond 1. Det var hur som helst det första fullbordade partiet i turneringen för de båda kombattanterna.

Changren Dai – Babu Lalith 
Svart drar

Efter 31...Td6 kan svart kämpa på men det blev en helt annan historia efter 31...Dd6??. Varför det? Lösningen finns sist i dagens inlägg.

Resultatservice
Partier

* * * * *

Grannen Stellan går minst 10 000 steg om dagen. För min del blir det en daglig promenad på omkring en timme. Även om jag räknar in de gånger jag tar mig från köksbordet till soffan i vardagsrummet kommer jag nog inte i närheten av hans stegmängd. Jag får ändå god motion varje dag och det gör inte ont.

Våra promenadstråk korsades igår och han förklarade att jag missat att rapportera från en viktig söndagsmatch. Han avsåg speciellt ett parti som utkämpades i tyska Oberliga. Här en sammanställlning av de svenska spelarnas resultat från Bundesliga den gångna helgen:

Division 2, Ost
FC Bayern München ser ut att återvända till toppdivisionen. I helgens två matcher tog svensktrion 5,5 poäng av 6 möjliga. En helt okej utdelning.

Rond 7
FC Bayern München – SK König Plauen 6,5–1,5
4. Linus Johansson – Roland Pfretzschner 1-0
6. Philip Lindgren – Daniel Zähringer 1-0
7. Martin Lokander – Simon Burian 1-0

Rond 8
FC Bayern München – Erfurter SK 4–4
5. Linus Johansson – Bernd Vökler remi
7. Philip Lindgren – Thomas Casper 1-0
8. Martin Lokander – Nikita Mysjkin 1-0

Division 2, West
DJK Aachen drog tillbaka sitt förstalag från högsta divisionen och nu leder klubbens andralag denna division 2-grupp. Det är nog ett annat lag som aspirerar på uppflyttning från den här gruppen. Slavko Cicak har spelat med i samtliga sju ronder och har fått ihop 4 poäng.

Rond 7
TSV Schott Mainz – SV Oberursel 5,5–2,5
5. Slavko Cicak – Robert Schlamp 1-0

Oberliga Nord Nord
Så blev det då ett svenskt stormästarmöte i division 3. Stellan promenerade omkring med ett leende igår och här är anledningen:

Rond 7
SK Johanneum Eppendorf – SF Schwerin 2–6
1. Tom Wedberg – Stellan Brynell 0-1

* * * * *

I partiet Dai–Lalith följde 32.Le8+! och svart gav upp med tanke på 31...Kxe8 32.Txe6+.