fredag 15 februari 2019

Positiva nyheter i Fide

Jan Rooze, IM och Senior Chess Director. Foto: schachfestival.de 

Det kom ett mejl från belgaren Jan Rooze som jag tidigare på bloggen utropat till en av de mest sympatiska motståndare jag har mött. Vi utkämpade en kampremi vid veteranernas lag-EM i Sibenik 2014. Sedan dess har vi träffats flera gånger, senast vid veteran-VM i Bled för några månader sedan.

I mejlet berättar Jan att han till sin stora överraskning utnämnts till Senior Chess Director i Fide. Han språkade med den nye Fide-presidenten Arkadij Dvorkovitjs mor Galina i Bled, och då bad han henne att framföra idén om en speciell kommitté för veteranschack till sin son Arkadij. Han lyssnade på mamma, som är engagerad i ryskt veteranschack, och hux flux hade Jan fått en titel som han inte ansökt om.

Efter att ha grunnat på saken har Jan accepterat titeln och utmaningen att göra en insats för internationellt veteranschack. Till Jans meriter hör att han talar flera språk, bland annat ryska. Han är i färd med att ordna ett informationsmöte för oss som drar i väg till Rhodos, när våren fått ett stadigare grepp om liv och lem. Jan har uppenbarligen höga tankar om vårt förstalag: ”See you in Rhodos where the Swedes will be the favourites!” När jag träffar Jan i Rhodos får jag förklara för honom hur det ligger till med vårt representationslag i lag-VM, detta att stödet från Sveriges Schackförbund är försvinnande litet.

Det har hänt en hel del med Fide sedan Dvorkovitj tog över. Peter Doggers – som har utnämnts till ledamot i Fides Online Commission – har skrivit fylligt om nya grepp i Fides mästerskap på chess.com. Det finns anledning att återkomma till en presentation av de många positiva nyheterna i tävlingsverksamheten.