måndag 18 februari 2019

Cannes Open – rond 1

Från första dagen i Cannes Open: Milton Pantzar, Isak Storme och en norsk
klasskamrat från norska toppidrottsgymnasiet. Foto: Max Wahlund 

MAX WAHLUND:
Årets Cannes Open är igång med ett antal nyheter. Vi börjar med den sämsta, nämligen att redaktör Grahn saknas på den franska Rivieran. Även redaktörens sidekick, Christer Olesen, fyller ut festivalpalatset med sin frånvaro. Tråkigt verkligen! Vi har blivit ett gäng svenska musketörer här under de gångna åren och det är synd när gänget splittras. Men så är livet, inget varar för evigt.

Jag är här för tredje året och Felix Nordström är också tillbaka. Dessutom finns två av Sveriges bästa juniorer på plats: Milton Pantzar och Isak Storme. Kul, nu finns det faktiskt chans till blågula framgångar!

En annan nyhet är att arrangörerna för första gången skakat fram några sensorbräden. Därför går det att följa Milton mot den polske stormästaren Grzegorz Nasuta när rond 2 drar igång klockan 9 tisdag morgon.

Den tredje nyheten är att spelet flyttats från pampiga Salon des Ambassadeurs högst upp i festivalpalatset till en annan sal. Er förtrogne ska försöka luska i varför, men en gissning är att det kan ha att göra med att den tappra arrangörskommittén i den förra lokalen var tvungen att ta undan alla 200 bräden och pjäser varje kväll och sätta tillbaks dem på morgonen i en hel vecka. Jag vet inte om ens den trofaste Håkan Jalling skulle acceptera sådana villkor …

Skillnaden i spellokal är inte så stor rent praktiskt annat än att den vackra franska kvällssolen föll rakt i ögonen på svartspelarna under stora delar av första ronden. Får se om det ändras till senare.

Själv förlorade jag ett komplicerat parti mot en stark fransk FM i första ronden. Inte mycket att säga om. I andra är min motståndare ingen annan än: Marc Andria Maurizzi! Ni är ursäktade om namnet inte ringer någon klocka, men för mig är det omöjligt att glömma. Just det, det är den lille killen jag mötte i fjol i finalparti i sista ronden i B-turneringen. Då var han rankad strax över 2000 och regerande U10-Europamästare. Han satte mig matt på f7 efter drygt 20 drag och efteråt berättade hans pappa att han legat och spytt hela natten.

Nu ett år senare har han 2268 i rankning och lär knappast vara lättare att tas med. Men just f7 ska han inte få matta mig på, hoppas jag. Jag har vit denna gång ...

Resultatservice
Partier