söndag 3 februari 2019

Allsvensk duell i Västervik

Mats Andersson gjorde comeback efter ett långt uppehåll. Foto: Max Wahlund 

MAX WAHLUND:
Schack är hett i Linköping just nu. I torsdags hade jag nöjet att leda en nybörjarkurs för vuxna med hela fjorton nyfikna och spelsugna deltagare. Väldigt kul att se vuxna människor med liv och lust gripa sig an den ovana uppgiften att sätta matt med kung och dam mot kung!

Även på högre nivåer kan det komma nytillskott - då oftast inte helt nya utan meriterade spelare som känner hur det kliar i fingrarna och efter lång frånvaro gör comeback. Det var med stor glädje vi kunde hälsa Mats Andersson välkommen i laguppställningen i dagens allsvenska match mot Västervik i division 1, grupp 3. Med både Mats och Rizo Pepic i laget ställde Linköping upp med sitt starkaste lag på många år. Linköping har åkt jojo mellan division 1 och 2 på senare år och dagens match ute på östkusten var därför väldigt viktig för att ha en bra chans att hålla sig kvar denna säsong.

Men det blev hårt motstånd. Västervikspelarna lyfte sig i håret och kunde med lite tur ha vunnit matchen eller åtminstone fått oavgjort. Mitt eget parti mot Niclas Alexandersson var ordentligt rörigt och sett i efterhand avgörande för matchutgången. I denna ställning har Niclas offrat en pjäs utan tillräcklig kompensation, jag står på jättevinst men spelar på inkrementet:

Niclas Alexandersson – Max Wahlund 
Vit drar

31.Dxc5
Hm, bäst att sätta fart på e-bonden:
31...e3?? 32.e7!
Vad fasen, det går väl inte? Det stod ju en dam i vägen där alldeles nyss? Jaja, ett torn åt skogen ... jag får väl spela med kvalitet under istället för pjäs över, det går väl det också. Detta verkar vara e-böndernas ögonblick, jag går också vidare med min:
32...e2 33. exf8D+ Txf8


Attans också, det här blir svårt. Vinsten borta och vit står bättre. Nu spelar han nog Te1, jag kanske kan hålla emot med Lf3. Men titta, nu drar han tornet till f2?! Då kan ju jag ... släpp tornet nu! Släpp! Släpp, släpp, släpp ... sådär ja!
34.Tf2? Dg5+!
Slutet gott, allting gott.
35.Tf4 Dxf4+ 36.Kb1 Df1+ 37.Txf1 exf1T matt

Pust, jag fick till och med tillbaka tornet jag satte bort. 5-3 skrevs siffrorna och vi är nästan på säker mark. Bra resultat även för andra- och tredjelagen. Härligt med allsvenskan!

Resultatservice

* * * * *

BUNDESLIGA. Ett klubblag som ställer upp med Alexei Shirov på sista bordet – där har ni OSG Baden-Baden. Laget toppar tabellen efter helgens spel trots att man spelat en match mindre än andraplacerade SG Solingen.

Svenska spelarnas resultat:

Hamburger SK – SC Viernheim 4–4
1. Nils Grandelius – Vladimir Malachov remi

SK Turm Kiel – SV Hockenheim 1,5–6,5
5. Jonny Hector – Arik Braun 0-1

Düsseldorfer SK – SF Berlin 3–5
8. Inna Agrest – Felix Blohberger 0-1

Division 2 Nord
SF Berlin II – FC St. Pauli 5–3
8. Jan Lundin – Patrick Stenner 1-0

Division 2 West
TSV Schott Mainz – SC Remagen Sinzig 4–4
4. Slavko Cicak – Andrei-Nestor Cioava remi 

Division 2 Ost
FC Bayern München – SK Passau 7–1
6. Martin Lokander – Dietmar Hiermann 1-0

Oberliga Nord Nord
SF Schwerin – Hamburger SK III 6,5–1,5
3. Stellan Brynell – Arne Bracker 1-0

Resultatservice
Partier