tisdag 12 februari 2019

Grekisk schackfest för alla över 50

Veteranernas lag-VM på Kreta 2017 – avspänd analys med Nisse Renman,
Gunnar Hedin, Peter Carlsten och Bengt Hammar. Foto: Lars Grahn 

Det finns veteraner – det vill säga spelare 50 år och äldre – som tror att man måste vara kvalificerad mer än åldersmässigt för att få vara med i veteranernas internationella tävlingar. Nej, nej, nej! Alla registrerade medlemmar i schackklubbarna kan vara med och leka. Närmast väntar World Senior Team Championships 50+ & 65+ den 16–24 april, vilket onekligen låter bättre än lag-VM för gamla och trötta. Sanningen ligger väl nånstans mittemellan. Vi drar iväg till Rhodos, en pärla i den grekiska övärlden om jag har förstått det rätt, och det finns plats för fler. Men det är bråttom! Betänketiden går ut om ett par dagar.

Du kan få information från och anmäla dig till Sven-Olof Andersson, soa.andersson@telia.com 

Dessa lagmästerskap är årets schackliga höjdpunkter för min del. Jag ser fram emot det grekiska köket, trevligt sällskap vid mat- och schackbord, spatserturer på strandpromenaden i Rhodos och intressanta partier mot motståndare som är lika trötta i den tredje speltimmen som jag. Den som inte prövat på den upplevelsen förut har verkligen något att se fram emot.

Hittills anmälda spelare i gruppen 65 och äldre: Nisse Renman, Dan Uddenfeldt, Bengt Hammar, Gunnar Hedin, Ingvar Carlsson, Felix Nordström, Kaj Andersson, Peter Carlsten, Sören Svensson, Lars Grahn, Ulf Lundgren, Sture Gustavsson, Sven Nordenström, Sven-Olof Andersson, Per Johansson, Christer Mäki, Bengt Wihlborn, Peter Dalling.
Gruppen 50 och äldre: Krister Lagerborg, Björn Gambäck, Bertil Pålsson, Lennart Gunnarsson, Christer Olesen, Bengt Kvisth, Torgny Olsson, Erik Andersson.

Vi borde vara fler …

* * * * *

Jag är överväldigad av alla positiva mejl som strömmat in efter gårdagens inlägg! Nu rör det sig på alla fronter. Drömmen om en nydesignad sajt börjar kännas reell och historien om Jens Enevoldsen har berikats. Karsten Jacobsen var till stor hjälp när jag skrev ”När Bent mötte Boris och sista dansen med Lizzie” och nu bidrar han åter med intressanta uppslag. Och en present från Dennis Madsen är på väg: Harald Enevoldsens ”Af en skakstympers skriftemål”. Det vill gärna bli bra.