onsdag 3 juli 2019

GCT-turneringen i Zagreb – rond 7

Magnus Carlsen är i ensam ledning med fyra ronder kvar. Foto: Lennart Ootes 

GÖSTA SVENN:
Efter den inspirerade festen före fridagen inträdde viss baksmälla idag. Bland remipartierna noterade man följande malör, eller rentav fadäs på den här nivån:

Sergej Karjakin – Wesley So 
Svart drar

20...Ld6? 21.Te2?
Vit missar den elementära kombinationen 21.Txf5! Txf5 22.Dxg4+. Om 21...Lxh2+ så 22.Kh1! Dh4 23.Tg5+ Kh8 24.Txg4 Dh5 och nu ryker damen efter avdragaren 25.Tg8+. Maurice Ashley frågade givetvis spelarna efteråt om de hade sett 21.Txf5, men det hade ingendera gjort. Det blev plågade miner och generade skratt till svar. MVL hävdade i sin intervju att spelförhållandena är besvärliga, en AC-apparat för tydligen ett himla väsen. Den olåten verkar dock inte störa världsmästarens inre harmoni:

Jan Nepomnjasjtjij – Magnus Carlsen 
Svart drar

Magnus sa efteråt att hans öppning inte var så dålig som den såg ut. (Han har spelat den tidigare mot MVL i Sinquefield Cup.) Och han tog medvetet på sig försvagningar, ”för då kan man börja tänka på motspel”. Japp, så låter den nye Magnus. Han spelade fort och hade så småningom nästan en timme bättre tid på klockan. Sedan hamnade rutan f5 i fokus även i det här partiet.
27...f5!?!
Han drog detta snabbt. ”Hade jag tänkt till innan jag spelade f5 så hade jag säkert sett vederläggningen, spelat något annat och så hade partiet antagligen blivit remi”, sa Carlsen och medgav att han här bluffade en smula på grund av motståndarens allt sämre tid.
28.gxf5??
Allt är frid och fröjd om vit slår med e-bonden. Kungen kan fly till säkerheten borta på h3. Man kan inte alltid få sin vilja fram, påpekade Yasser Seirawan häromdagen. Den segerrike Carlsen konstaterade krasst: ”Ibland har man tur.”
28...g4!
Bereder väg för damen. Svartfältaren står för sin del redo att angripa från andra hållet. Den korselden överlever inte vits nakna kung.
29.d4 Dh4+ 30.Ke2 Dh2+ 31.Tf2
Eller 31.Ke1 g3 och fribonden kostar vit ett torn.
31...gxf3+


32.uppg.
Det är tornförlust eller vacker epålettmatt på gång: 32.Kxf3 Dxh5+ jämte Dxd1; 32.Ke1 Dg1+ 33.Tf1 De3 matt.

Nu är Magnus på väg upp, precis som den här författaren. På väg upp, förresten? Jag tittar i tabellen: han leder ju turneringen. Det kan bli hans ... vad är det nu, sjunde raka turneringsseger. Om Carlsen för tre år sedan utgjorde den märkliga syntesen av Rubinstein, Capablanca och Karpov, så är han just nu det ljuvliga destillatet av Aljechin, Tal, Fischer och Kasparov. Tveklöst den störste världsmästaren av dem alla.

Rond 7
Vishy Anand – Ding Liren remi 
Fabiano Caruana – Anish Giri remi 
Sjachrijar Mamedjarov – Maxime Vachier-Lagrave remi 
Sergej Karjakin – Wesley So remi 
Hikaru Nakamura – Levon Aronian remi 
Jan Nepomnjasjtjij – Magnus Carlsen 0-1

Partierna

Ställningen efter sju ronder:
Magnus Carlsen 5; Wesley So 4,5; Fabiano Caruana, Ding Liren, Jan Nepomnjasjtjij och Levon Aronian 4; Vishy Anand, Sergej Karjakin och Maxime Vachier-Lagrave 3; Anish Giri, Sjachrijar Mamedjarov och Hikaru Nakamura 2,5 poäng.

Rond 8 (torsdag kl. 16.30)
Ding Liren – Magnus Carlsen 
Levon Aronian – Jan Nepomnjasjtjij 
Wesley So – Hikaru Nakamura 
Maxime Vachier-Lagrave – Sergej Karjakin 
Anish Giri – Sjachrijar Mamedjarov 
Vishy Anand – Fabiano Caruana

* * * * *

Sommaren 1983

Järngänget på turné. Foto: Richard Wessman(?)

NICLAS HEDIN:
Vi kallade oss järngänget från Täby när vi under åttiotalet for land och rike runt och spelade schack. Ofta framgångsrika och inte sällan med i toppen. I järngänget ingick jag, Hasse Svedbark, Pelle Lindberg, Bosse Börtemark och så småningom även Richard Wessman. Richard var ett par år yngre än vi andra men blev snabbt den starkaste schackspelaren. Bilden är tagen under schack-SM i Karlskrona, 1983. Hasses tröja med skeppet kommer jag ihåg från den turneringen. Däremot kan jag inte förklara den vildvuxna kaktusen i bakgrunden, inte direkt ett kännetecken för Blekinge. Eftersom Richard inte syns på bilden antar jag att han håller i kameran.

Längst till vänster står jag. Jag spelade schack aktivt fram till 1988 då jag flyttade till USA. Där utbildade jag mig till arkitekt och hade en fin karriär utan schack under många år. Ödet förde mig tillbaka till Sverige och schacket. Sedan 2007 bor jag i Stockholm och representerar Wasa SK där jag tillika är sekreterare. Jag deltar aktivt i klubbens aktiviteter och lagmatcher och spelar gärna SM men tyvärr inte i år.

Längst till höger i bild står Bosse Börtemark. Bosse var bäst i allt! Det spelade ingen roll om det gällde fotboll, badminton, pingis, biljard eller matte. Han var helt enkelt för smart för schack och la pjäserna på hyllan redan 1986. Han är sedan många år tillbaka en framgångsrik hedgefondförvaltare. Bosse har bara spelat ett parti schack de senaste trettio åren men inte vilket parti som helst! När en bank i Stockholm anordnade en inbjuden simultanmatch mot världsmästaren Magnus Carlsen var Bosse en av de få lyckliga deltagarna. Jag har pressat Bosse på partiet men han slingrar sig och kommer med ursäkter om dåligt minne och borttappat protokoll. Det ska dock enligt säkra vittneskällor på plats ha varit matt redan efter tretton eller fjorton drag!

Många känner säkert igen Pelle Lindberg som står till vänster om Bosse. Pelle spelade mest av alla och blev kompis med de flesta. Pelle är en synnerligen sympatisk person som jag ofta får frågor om. Här kan jag meddela att Pelle mår utmärkt, han är sedan 15 år tillbaka bosatt i München där han tjänstgör på European Patent Office (EPO). Han är fortsatt en stark schackspelare men spelar sparsamt och deltar endast i lagtävlingar där EPO har ett eget företagslag i den tyska serien.

Mellan mig och Pelle står Hans Svedbark, legendarisk schackledare i Stockholm och grundare av Täby Schackklubb. Hasse gick bort för tidigt redan 2012, blott 65 år gammal. Hasse var överallt där schack pågick. Han var en duktig tävlingsarrangör och drev under många år Täbyturneringen som spelades i augusti varje sommar från 1971 till 1992 därefter alla SCT-tävlingar tillsammans med Peter Hlawatsch. Hasse var också en flitig fotograf och har lämnat ett stort bildarkiv efter sig. Det är med Hasses kamera bilden är tagen.