tisdag 23 juli 2019

Xtracon Chess Open – rond 5

Milton Pantzar mot Jonas Bjerre. Foto: xtraconchessopen.dk 

Nils Grandelius fick inte ut något i öppningen som vit mot Dmitrij Kryakvin och fann för gott att bjuda remi efter 24 drag. Den ryske stormästaren tackade ja till det anbudet. Imorgon har Nils svart mot Sune Berg Hansen.

Halvvägs genom turneringen leder Gabriel Sargissian och Daniele Vocature på 5 poäng. Vocature besegrade Martin Percivaldi och i sitt rondreferat på turneringens webbplats skriver Lars Schandorff: ”Vocaturo spillede et positionelt mesterværk. Han har uden tvivl fået et ordentlig boost af at være med i Lamborghinis nye reklamefilm.” Här är videon.

Mads Andersen har haft stora problem med sina svenska motståndare och dagens parti mot Christian Jepson var inget undantag. Christian hade klar fördel men fick nöja sig med delad poäng. 

Det 15-åriga danska stjärnskottet Jonas Bjerre är på jakt efter den tredje och slutgiltiga inteckningen i GM-titeln. Han ordnade den första inteckningen i påskas i Danmarksmästerskapet och den andra i en First Saturday-turnering i Budapest förra månaden. Idag fanns det ett svenskt hinder på vägen till målet i form av Milton Pantzar. Där kom Bjerre undan med blotta förskräckelsen.

Milton Pantzar – Jonas Bjerre 
Vit drar

Milton startade ett kungsangrepp med 23.Dg4 och Jonas lyckades neutralisera det hjälpligt med 23...Dd7. De tog remi ett halvdussin drag senare. Det hade varit mycket bättre att först aktivera löparen i angreppet via d4 eller h6. Det starkaste är 23.Lh6!! med idén Dg4 med matt i förlängningen. 23...gxh6 kan avskrivas på grund av 24.Tg3+ med damvinst. En vinst där och Milton hade delat andraplatsen med bland andra Grandelius.

På plats i Helsingör talade jag med danska schackvänner om framtiden för Xtracon Chess Open. Företaget Xtracon har förbundit sig att vara med och sponsra turneringen även nästa år. Det stora problemet är inte ekonomin utan vem som ska ta över Lars Bech Hansens organisatoriska uppgifter. Hur ersätter man någon som utvecklat och burit upp turneringen under decennier? Det vimlar av folk som vill spela, men entusiaster som är beredda att få allting på plats och genomföra festen är sällsynta. Det var ju orsaken till att den planerade Larsens minnesturnering i Aalborg fick ställas in. Jag förmodar att det är samma anledning som gör att Västerås Open inte längre finns i spelprogrammet. Vi kan aldrig ta för givet att turneringar fortsätter automatiskt.

Det är en förskräcklig tanke att ett av Europas festligaste schackevenemang kan tvingas klappa igen. Förhoppningsvis kan den schackliga räddningskåren engageras. Det är ett kritiskt skede i turneringens mångåriga historia.

Resultat
Partier

* * * * *


Maxime Vachier-Lagrave lyckades utjämna i Riga. Foto: Niki Riga

Efter att ha förlorat första finalpartiet i Fides GP-turnering i Riga mot Sjachrijar Mamedjarov var Maxime Vachier-Lagrave tvungen att vinna det andra för att få till ett särspel. Och minsann: MVL lyckades med det. Länkar i den oumbärliga högerspalten.

Anders Larssons och Torbjörn Glimbrants Spanienturné fortsätter. Nu spelar de i Sitges Open. Efter vinst igår förlorade Anders mot GM Migual Munoz idag. Torbjörn har gått ut löst med remier mot två lägre rankade indier. Resultat och partier.

För en del år sedan konkurrerade Czech Open i Pardubice med Politiken Cup om de svenska spelarnas gunst. Det var ungefär lika många som åkte till Tjeckien som till Danmark. Nu är situationen en helt annan. I toppgruppen i Pardubice finns nu bara två svenska spelare: Theodor Kenneskog och Stefan Radovic. Efter fem ronder har de 3 respektive 2,5 poäng. Imorgon får Theodor chansen att möta en stormästare, ryssen Maxim Novik.

Det kan vara en besvärlig psykologisk omställning när man varit utsatt för en längre press att sedan spela på vinst när ställningen plötsligt erbjuder en sådan möjlighet. Ett exempel från dagens praktik i Pardubice:

Igor Gazic – Stefan Radovic 
Svart drar

Så vad gör man när en slovakisk högre rankad IM bjuder remi? Radovic hade tid att reflektera över anbudet och sedan tackade han ja. Det finns flera vinstvägar för svart, till exempel 44...Dc6 45.Se4 Dc1.

Resultat och partier.