fredag 12 juli 2019

SM i Eskilstuna – rond 7

Stellan Brynell och Hans Tikkanen i kommentatorrummet. Foto: Pia Fransson

I kommentatorrummet kom Stellan med en väderleksrapport och en fundering: ”Skyfall i Eskilstuna. Är det därför vi har så mycket folk här?” Och i spellokalen haglade det remier i Sverigemästarklassen – efter hård kamp. I det enda partiet som inte slutade remi turades Rauan Sagit och Jonny Hector om att stå på vinst. Här en ställning som analysteamet Brynell & Tikkanen fördjupade sig i:

Rauan Sagit – Jonny Hector 
Svart drar

Man sökte med ljus och lykta efter en bra avdragsschack, men fann ingen som tycktes avgörande. Under tiden spelade Jonny 46...Te8. Som alltid önskar Stockfish ha ett ord med i laget: efter 46...Sd5+! 47.Kf1 Sdf4! är det kokta fläsket stekt för den vita kungen.

analys

Efter 48.gxf4 Sxf4 49.Td2 g3 går de inte att slå bonden för matt på första raden, till exempel 50.Tbb2 Le3 51.Tg2 Ld4 52.Tbd2 Sxg2 53.hxg3 Se3+ 54.Ke2 La7 och svart vinner.

Nu var det Sagit som tog sig ur komplikationerna bäst. Han och Erik Blomqvist ligger en halva efter Tiger Hillarp Persson i tätstriden med två ronder kvar.

Isak Storme ordnade en vinst på sin födelsedag. Han fyller arton och leder junior-SM en poäng före Milton Pantzar och Hampus Sörensen.

Resultatservice alla SM-grupper
Partier i Sverigemästarklassen

Rond 7 
Pia Cramling – Martin Lokander remi 
Michael Wiedenkeller – Tiger Hillarp Persson remi 
Kaan Kücüksari – Erik Blomqvist remi 
Rauan Sagit – Jonny Hector 1-0 
Axel Smith – Linus Johansson remi

Ställningen efter sju ronder:
Tiger Hillarp Persson 5; Erik Blomqvist och Rauan Sagit 4,5; Axel Smith 4; Pia Cramling, Michael Wiedenkeller och Jonny Hector 3,5; 3; Linus Johansson 3; Martin Lokander 2,5; Kaan Kücüksari 1 poäng.

Rond 8 (lördag kl. 15)
Martin Lokander – Tiger Hillarp Persson 
Pia Cramling – Kaan Kücüksari 
Jonny Hector – Michael Wiedenkeller 
Erik Blomqvist – Axel Smith 
Linus Johansson – Rauan Sagit