onsdag 10 juli 2019

SM i Eskilstuna – rond 5

Rauan Sagit är i delad ledning i Sverigemästarklassen. Foto: Lars O A Hedlund

Axel Smith satte Tiger Hillarp Persson under press och fullföljde i god stil. I slutspelet med merbonde fanns det tekniska problem men Axel löste dessa.

Axel Smith – Tiger Hillarp Persson 
Vit drar

Det är kapplöpning mellan kantbönderna. Svart måste offra löparen på h-bonden men hur får vit stopp på a-bonden? I kommentatorrummet var Stellan lite osäker på utgången.
63.h7 Lxh7 64.Sxh7 a5 65.Ke4 a4 66.Sg5+


Springaren behöver den schacken för att hinna i tid att stoppa a-bonden. Nu var Stellan rätt säker på vit vinst.
66...Kd7 67.Sf3 a3 68.Se1 a2 69.Sc2 Ke6 70.Sa1


Blockören på plats. Nästa steg blir att trixa in kungen till b3 utan att bjuda på något.
70...Sb2 71.Lg1 Sc4 72.Kd4 Se5 73.Le3 Kf5 74.Lc1 Ke6 75.Lf4 Sc6+ 76.Kc4 Kf5 77.Lc1 Ke4 78.Lb2 Se5+ 79.Kb3 Sd3 80.La3 Kd5 81.Sc2 Se1 82.Lb2


Vit har alla pjäser på plats för att avlägsna a-bonden. Nästa drag påskyndade det oundvikliga slutet.
82...Sd3 83.Sb4+ uppg.

Erik Blomqvist och Rauan Sagit tog chansen att hinna ikapp Tiger. Erik har enligt Stellan haft dålig utdelning på flera bra ställningar, men mot Martin Lokander släppte han inte greppet. Och Rauan fick en gåva i mittspelet.

Rauan Sagit – Michael Wiedenkeller 
Svart drar

Michael satte bort en bonde: 38...Ld6? 39.Lxe6 Kxe6 40.Lb6 Kd7 41.Lxa5. Stellans dom: ”Superblunder i en enkel ställning.” Efter 84.Dxh5 uppkom en ställning som är vunnen enligt Nalimov.


Men det är inte ett lättvunnet slutspel med g- och h-bonden vilket Jonny Hector kan intyga. Han hade samma slutspel mot Eduardas Rozentalis i senaste säsongen i Bundesliga och det blev remi. Rauans väg till målet var inte heller snörrät. Det uppkom ställningar där Nalimov deklarerade remi, men Michael fick genomlida en utdragen tidsnöd där det inte fanns tid för eftertanke.

Det är en tuff debut i Sverigemästarklassen för Kaan Kücüksari och idag var det Jonny Hector som kämpade ner honom. Partiet mellan Pia Cramling och Linus Johansson blev rondens enda remi.

Resultatservice alla SM-grupper
Partier i Sverigemästarklassen

Rond 5
Erik Blomqvist – Martin Lokander 1-0 
Rauan Sagit – Michael Wiedenkeller 1-0 
Pia Cramling – Linus Johansson remi 
Axel Smith – Tiger Hillarp Persson 1-0 
Kaan Kücüksari – Jonny Hector 0-1

Ställningen efter fem ronder:
Tiger Hillarp Persson, Erik Blomqvist och Rauan Sagit 3,5; Axel Smith och Jonny Hector 3; Pia Cramling och Michael Wiedenkeller 2,5; Martin Lokander och Linus Johansson 1,5; Kaan Kücüksari 0,5 poäng.

Rond 6 (torsdag kl. 13)
Martin Lokander – Michael Wiedenkeller 
Erik Blomqvist – Pia Cramling 
Tiger Hillarp Persson – Rauan Sagit 
Linus Johansson – Kaan Kücüksari 
Jonny Hector – Axel Smith



Första blixtpartiet mellan Luke McShane och Nils Grandelius i gång. Foto: Pia Fransson

Matchen mellan Luke McShane och Nils Grandelius avgjordes i de två första snabbschackspartierna. McShane vann det första och kunde sedan kosta på sig att acceptera dragupprepning och remi i en bättre ställning i andra partiet. Där avgjordes kampen om prispengarna men matchen fortsatte som planerat. Det blev ytterligare två snabbschackspartier med 1,5 poäng till McShane.

Efter snabbschacket stod två blixtpartier på programmet och i det första fick Nils chansen att briljera.

Luke McShane – Nils Grandelius 
Svart drar

25...Txa3! 26.gxf7+
På 26.bxa3 följer det vackra 26...Tc2!, till exempel 27.Db4 Tb2+ 28.Ka1 Ta2+ 29.Kb1 Ta1 matt, eller 27.Lxc2 bxc2+ 28.Kxc2 Lf5+ följt av 29...Db2 matt.
26...Kxf7 27.Lg6+ Kf8



28.uppg.

För publikens skulle kunde partiet gärna ha fortsatt några drag till, för det väntade ett dubbel tornoffer: 28.Dxd5 Ta1+! 29.Kxa1 Txc1+! 30.Txc1 Da6+ med matt.

Ställningen efter extrapartierna var 4–4 men det var inte därför matchen avrundades med ett harmageddonparti. Det var inplanerat oberoende av poängställningen. McShane tog hem det avslutande partiet. På det hela taget antydde Stellan att McShanes svartfältare skulle utnämnas till matchhjältar.

* * * * *

Blekingegåtan är löst. I mina undersökningar kollade jag bland annat på kombinationssidorna i TfS, men som flera bloggbesökare påpekat borde jag ha gått igenom hela tidskriften. Partiet David Olsson–Jörgen Persson, Ronneby 2019, finns i senaste numret av TfS på sidan 47. I det material som jag nu arkiverar i min detektivbyrå finns en upplysning från Håkan Winfridsson: ”Det finns ingen spelare i Blekinge SF som heter Olsson i efternamn.” Där kan Ulf Lundgren komplettera: Olsson har sedan partiet spelades för tretton år sedan bytt efternamn till Möllersten.

Jag hänger upp Sherlock-kepsen på kroken igen och skyller den bristfälliga undersökningen på sommarlättja.

* * * * *

1,5 poäng på de fyra första ronderna, det var poängskörden för Jan Lundin, Ralf Åkesson och Mladen Gajic på olika håll i Europa.

Jan Lundin deltar i en GM-turnering i Djenovici, Serbien. De tre remierna var alla mot stormästare. I de nästföljande fyra ronderna har det blivit ytterligare 1,5 poäng. Sista ronden imorgon.

Ralf Åkesson deltar i Warszawa i en öppen turnering till minne av Najdorf, och Mladen Gajic bröt Paracin Open efter fyra ronder. Åkesson har mött fyra lägre rankade motståndare så han har också anledning att vara missnöjd.