måndag 22 juli 2019

Xtracon Chess Open – rond 4

Tre svenska spelare på toppborden – från vänster: Anton Korobov–Pia Cramling 1-0,
Sonis Francesco–Nils Grandelius 0-1 och Jonny Hector–Gabriel Sargissian 0-1.
Foto: Lars Grahn 

Med lite god vilja skulle man kunna hävda att det var svenskinvasion på toppborden i rond 4. Nils Grandelius vann mot italienske junioren Sonis Francesco och försvarar platsen på toppbordet. Skaran av fullpoängare har reducerats till tretton och i morgon får Nils ta sig an ryssen Dmitrij Kryakvin.

Igår spelade Mads Andersen, rankad tvåa i Danmark efter Peter Heine Nielsen, ett spännande parti mot Isak Storme där utgången var oviss. Men Andersen behärskade komplikationerna bäst och vann. Idag fick han möta Isaks skolkamrat Milton Pantzar, som försatte sina vinstchanser.

Mads Andersen – Milton Pantzar 
Svart drar

43...Sd6
Efter 43...e5! blir bindningen av löparen på c5 dödlig. Det visar sig efter t.ex. 44.Dxd5 Sf6 och 44.Db4 Sg7 följt av Se6.
44.Df4?
Efter 44.De5 Sxb5 (44...Da8 45.La3) 45.Dxb8 Txb8 46.Lxf8 Kxf8 47.Tb1 länkas spelet in i partifortsättningen. Med damen på f4 får svart en ny chans till ett dråpslag.


44...Sxb5
Här vinner 44...Da8! och då faller 45.La3 på 45...Txc1+ 46.Lxc1 Sxb5 47.axb5 Da1. Det finns ju ingen dam på e5 som håller det fältet.
45.Dxb8 Txb8 46.Lxf8 Kxf8 47.Tb1 Ke7 48.f4 Tb7 49.axb5 Kd6


B-bonden föll och det blev ett tornslutspel där vit höll remi bonde under. Starkt ändå av Milton att pressa en högrankad stormästare.

Dmitrij Kryakvins fru Jelena Tomilova finns också med bland fullpoängarna efter dagens vinst mot Johann Hjartarson.

Jelena Tomilova – Johann Hjartarson 
Vit drar

I förstone ser det ut som om bindningen på första raden är avgörande. Men det finns en lösning och den går ut på att – gå ur bindningen.
41.Kh2!! Ta2
Alternativen är lika hopplösa: 41...Lg6 42.Le2+; 41...Df3 42.Lg2 Da3 43.De2+ g4 44.De5 matt, och 41...Dxf1 42.g4+! Kxg4 43.De4+ Kh5 44.Df3+ g4 45.Dxf7+ Kg5 46.Df6+ Kh5 47.Txc5 matt.
42.Df5 uppg.
Svarts kung är fast i mattnätet.

Mads Andersen får nu möta en tredje svensk: det är Christian Jepson som får en plats i finrummet med 3,5 poäng.

Dagens roligaste parti utkämpades mellan Alexander Moisejenko och Kassa Korley. Det var ett präktigt fyrverkeri där dansk-amerikanen Kassa segrade.


Alexander Moisejenko mot Kassa Korley. Foto: xtraconchessopen.dk 

Resultat
Partier

* * * * *

Schackfestivalen i Metz

Max Wahlund framför tågstationen i Metz, byggd under den tyska tiden.
Snart är det dags att flytta andra torn. 

MAX WAHLUND:
Medan gräddan av den svenska schackeliten kämpar på i Helsingör är vi några få som söker vår lycka runtom i Europa istället. Själv har jag tagit mig till Metz i nordöstra Frankrike, där på onsdag en saftig prövning drar igång: dagliga dubbelronder i fyra dagar och en slutrond på söndag. Formatet är tiomanna bergergrupper, ett roligt alternativ till schweizerturneringarna och deras hissar.

Frankrike är ett bra schackland. Jag har varit med redaktör Grahn i Cannes några gånger, där man utöver schacket kan hitta många spår av den store Napoleon. Metz för sin del är mer förknippat med hans brorson, som elakt nog kallas ”Napoleon den lille”. Den som åsyftas är Napoleon III, fransk kejsare 1852-70. Hans ”litenhet” har faktiskt just med Metz att göra.

Den mindre Napoleon hade en rad framgångar på olika områden - bland annat var det han som såg till att Nice blev franskt, något man kan tänka på när man flyget till Cannes och landar på Nice flygplats, precis bortom den flod som tidigare var Frankrikes östgräns. Men alla dessa framgångar sopades bort med ett enda misstag: krigsförklaringen mot Tyskland 1870 (eller mot Preussen, tekniskt sett). Kriget gick snett från början. Efter bara en månad blev den franska armén instängd här i Metz, och en ny armé kejsaren dragit ihop i all hast blev därefter besegrad uppe vid belgiska gränsen, i Sedan. Två dagar efteråt förklarades Napoleon avsatt och i freden fick Frankrike ge ifrån sig ett stort stycke land (inklusive Metz). Istället tog Tyskland över ledarrollen i Europa. I förlängningen, påstår vissa, var det Napoleon III:s olyckliga krigsförklaring som ledde till de båda världskrigen och till miljoner människors död.

Ni kan förstå att han inte är så populär här. Någon staty över honom hittar man inte här - och faktiskt ingenstans alls i Frankrike. Lite tråkigt för någon som var fransk statschef i tjugo år! Det finns bara en enda staty av Napoleon III i hela världen vad jag kunnat ta reda på, och den står i Milano, som tack för kejsarens hjälp med att förena Italien. Staty i Milano - det borde räcka för att göra Zlatan avundsjuk i alla fall, alltid en tröst.

Själv har jag alltid varit historieintresserad, och jag har alltid gillat Napoleon III mer än hans mer välkände farbror. Det är väl nåt med loserattityden som tilltalar. Eller det faktum att han lät installera en kejsare i Mexiko som hette Maximilian - som för övrigt blev avrättad av gerillan när Napoleon drog bort sina trupper, det passar också bra i loserpersonligheten på nåt sätt.

Men allt var inte skit. Det var under Napoleon III:s regering som det berömda partiet på Parisoperan spelades 1858! Vem vet, kejsaren kanske var där själv? Han gick ofta på opera och samma år utsattes han för ett mordförsök just där.

Men nu är jag alltså inte i Paris utan i Metz. Snart börjar schacket. Det gick ganska bra i SM men jag kroknade på slutet, den här gången ska jag försöka hålla i hela vägen igenom.

Av artighet mot värdarna ska jag försöka spela franskt så mycket som möjligt och i alla fall definitivt undvika preussiskt. Kanske är italienskt den bästa medelvägen. Fortsättning följer.

Turneringens webbplats