lördag 13 juli 2019

SM i Eskilstuna – rond 8

Rauan Sagit är i delad ledning med chans till GM-inteckning.
Foto: Lars O A Hedlund

Vi går in i sista ronden med tre presumtiva SM-vinnare i delad ledning. Två av dem har ett inbördes möte: Rauan Sagit–Erik Blomqvist. Den tredje är Tiger Hillarp Persson och han ska möta Jonny Hector för ungefär femtioelfte gången.

Idag fick Sagit lite hjälp på traven:

Linus Johansson – Rauan Sagit 
Vit drar

Efter 34.fxe5 Dxe5 35.Df3 Lxe3+ 36.Kg2 kan vit kämpa på bonde under. Men Linus ville kasta in ett mellandrag.
34.Ld5? Dg4
Och vit får inte tillbaka pjäsen. Det här har inte varit Linus turnering ...
35.Df1 gxf4 36.uppg.

Resultatservice alla SM-grupper
Partier i Sverigemästarklassen

Rond 8
Martin Lokander – Tiger Hillarp Persson remi 
Pia Cramling – Kaan Kücüksari 1-0 
Jonny Hector – Michael Wiedenkeller 1-0 
Erik Blomqvist – Axel Smith 1-0 
Linus Johansson – Rauan Sagit 0-1

Ställningen efter åtta ronder:
Tiger Hillarp Persson, Erik Blomqvist och Rauan Sagit 5,5; Pia Cramling och Jonny Hector 4,5; Axel Smith 4; Michael Wiedenkeller 3,5; Martin Lokander och Linus Johansson 3; Kaan Kücüksari 1 poäng.

Rond 9 (söndag kl. 11)
Kaan Kücüksari – Martin Lokander 
Tiger Hillarp Persson – Jonny Hector 
Axel Smith – Pia Cramling 
Michael Wiedenkeller – Linus Johansson 
Rauan Sagit – Erik Blomqvist

* * * * * *

Fide Grand Prix i Riga

Spel på två nivåer i biblioteket. Foto: Niki Riga 

Andra etappen i Fide Grand Prix spelas på lettiska nationalbiblioteket i Riga. I första ronden är det åtta matcher. Av de sexton långpartierna i minimatcherna slutade alla utom två remi. Två av matcherna är avgjorda:
Maxime Vachier-Lagrave–David Navara 1,5–0,5
Sjachrijar Mamedjarov–Daniil Dubov 1,5–0,5

Partierna
Matchresultat

MVL spelade en ovanlig variant med 9.Df4!? mot Caro-Kann och det var något som Navara inte hade stött på förut. I okänd terräng gick Navara vilse och förlorade i nitton drag. Här berättar MVL om partiet.

Imorgon väntar särspel i övriga sex matcher: Sergej Karjakin–Anish Giri, Wesley So–Pentala Harikrishna, Peter Svidler–Jan-Krzysztof Duda, Nikita Vitjugov–Alexander Grisjtjuk, Levon Aronian–Yang Yi, Hikaru Nakamura–Veselin Topalov.

* * *

ANDRÉ NILSSON:
Den outtröttlige Hikaru Nakamura förbereder sig på ett annorlunda sätt mellan ronderna i superturneringarna. Då sitter han och nöter treminuters blixtpartier och streamar händelserna i realtid. Det är otroligt underhållande att se honom pulvrisera stormästare efter stormästare alltmedan han pedagogiskt förklarar sina tankar och taktiska idéer, samtidigt som han hinner med att prata med följarna i chatten.

Inför returmötet med Topalov värmde Nakamura sålunda upp med en så kallad arenatävling, där det gäller att vinna så mycket som möjligt på den givna tiden – i det här fallet två timmar. Nakamura vann i överlägsen stil och släppte bara en remi på närmare trettio partier. Remin kom mot det iranska underbarnet Alireza Firouzja. I det allra sista partiet var Nakamura – mot just Firouzja – för en gångs skull illa ute både på brädet och med en krånglande mus, men just när han trodde att han skulle förlora på tid tog arenatiden slut och partiet annullerades. Då blir man så här glad:


Den som vill följa dylika spektakel live kan poppa lite popcorn och klicka exempelvis här. Det kostar inget, och det finns många andra stormästare och GM-wannabees som streamar. Rekommenderas varmt!


Firouzja (bilden ovan) var inte fullt lika nöjd när arenaturneringen flaggades av med en tiondels sekund kvar för Nakamura.