onsdag 24 juli 2019

Xtracon Chess Open – rond 6

Jonny Hector mot Mads Vestby Ellingsen. Foto: xtraconchessopen.dk 

På färjan mellan Helsingborg och Helsingör i måndags träffade jag Linus Olsson. Efter överfarten med Hamlet tog vi halvtimmespromenaden från färjeläget till Konventum. Linus är inte särskilt aktiv vid brädet nuförtiden. Det fanns inte någon anledning att fördjupa sig i hans förlust mot en lågrankad norrman i första ronden. Vi talade mest om Köpenhamn. Linus bor kvar i Lund och jobbar numera i den danska huvudstaden. Han är bland de tusentals skåningar som pendlar över Bron varje arbetsdag. Nu har han semester och den här veckan pendlar han mellan Lund och Helsingör.

Efter förlusten har Linus samlat ihop 4,5 poäng på de nästföljande fem ronderna. Idag kunde han glädjas åt en stormästarskalp. Det tar sig.

Linus Olsson – Jan Timman 
Vit drar

34.Dxe8+! uppg.

Damoffer med matt. Det spelades ett annat parti idag med samma tema:

Mads Andersen – Vegar Koi Gandrud 
Vit drar

33.Dg7+! Lxg7 34.Te8+ Lf8 35.Txf8 matt.

Toppmötet mellan Daniele Vocaturo och Gabriel Sargissian slutade med dragupprepning och remi efter 19 drag. Nils Grandelius delade poängen med Sune Berg Hansen och de finns med i den stora förföljargruppen en halv poäng efter tätkvartetten.

Man talar fortfarande om hur Tiger Hillarp Persson missade SM-titeln, hur hans vinstställning i sista ronden mot Jonny Hector gick upp i rök. Det krävs en del för att slå Jonny. Dagens räddning kan läggas till samlingen.

Jonny Hector – Mads Vestby Ellingsen 
Svart drar

Svart slog vakt om sin fördel med 68...De5 men det ebbade ut i remi. Det hade det knappast gjort efter 68...Dd1+ 69.Kh2 Dd6+ med dambyte. Då hade det varit lätt vinst – om det nu finns någon sådan mot trollkarlen från Helsingör.

Resultat
Partier

* * * * *


Sjachrijar Mamedjarov vann finalsärspelet i Riga. Foto: Niki Riga

■ Särspelet i finalen mellan Sjachrijar Mamedjarov och Maxime Vachier-Lagrave i Fides GP-turnering i Riga gick hela vägen till ett harmageddonparti. Där vann Mamedjarov med de svarta pjäserna. Partierna.

■ Mitt barnbarn Milton har fyllt sex och hans dinosaurievurm har börjat svalna. Nu är det Harry Potter som gäller. Tre av de sju böckerna är avklarade och efter varje bok ser han filmen. Det verkar vara allt eller inget när han går in för något. Schackintresset har inte tagit fart. Mina trevande försök biter inte riktigt.

Idag satte vi oss på tåget till Hellerup på andra sidan Sundet. Ett besök på Experimentarium stod på programmet. Ur reklamtexten:
Experimentarium är hela Danmarks vetenskapscentrum där du kan uppleva många interaktiva utställningar och få lära dig nya saker inom vetenskapen. I augusti 2018 blev Experimentarium korad till en av världens bästa och mest innovativa upplevelser av Time Magazine. Experimentarium har varit tankeväckande sedan 1991 och har utforskat världen genom naturvetenskap och teknologi tillsammans med miljoner av nyfikna barn och vuxna.
Timmarna gick snabbt och vi var där till stängningsdags. Rekommenderad lekplats. 

* * * * *

14-åring drog i gång schackfestival

Max Wahlund och Alexis Cahen. 

MAX WAHLUND:
Metz schackfestival har startat med drygt 200 deltagare. I gårdagens blogginlägg skrev redaktör Grahn om bristen på villiga arrangörskrafter i schackvärlden, detta apropå Lars Bech Hansens tragiska bortgång och hotet mot Xtracon Opens fortlevnad. Mot den bakgrunden är det rätt fascinerande att träffa och prata med Alexis Cahen, eldsjälen bakom Metzfestivalen. För fem år sedan bestämde han att Metz behövde en schackturnering, eller förresten, en hel festival. Då var han 14 år gammal! Alexis berättar att han tog frågan till styrelsen i EFE Metz som schackklubben heter.

– Det blev en väldig diskussion, det var inte alls alla som blev förtjusta. Men styrelsen godkände till slut idén med röstsiffrorna 5–4 och då var det bara att köra, berättar Alexis.

Turneringen har vuxit för varje år, från 50 spelare till nu mer än 200. Toppgrupperna blir starkare och starkare. I år är det två IM-turneringar i topp och planen är att få till en GM-turnering nästa år. (Jag försökte locka hit några svenska juniorer i år men det gick inte trots chansen till IM-inteckning, men kanske en GM-inteckning kan locka? Jonathan Westerberg kanske?)

Alexis har redan börjat trappa ner lite, han är ju 19 år nu bevars och måste plugga. En av hans vänner har tagit över huvudansvaret i år. Kanske är det det som är nyckeln, att man turas om och delar på ansvaret. Totalt är det åtta personer med och ansvarar för turneringen.

Alexis bjöd in mig hit till Metz sedan vi båda spelat i Strasbourg Open ifjol (just nu känt tack vare en viss Igors Rausis), och slumpen gjorde att vi båda möttes i första ronden. Jag fick en liten svensk bordsflagga bredvid mig tack vare Jonny Hector som spelat här tidigare. Partiet följde ett tyvärr ganska välkänt mönster – jag spelar upp en fin ställning bara för att tappa tråden och vara nära att förlora. Remi dock till sist.

Det är ju dubbelronder som gäller och på eftermiddagen mötte jag en indisk kvinna. När någon säger ”Indien” blir man ju smått dödsförskräckt men denna spelare var klart medgörlig. Äntligen fick jag göra ett kvalitetsoffer igen och var en hårsmån från att få göra ett till.

Anusha NLV – Max Wahlund
Colle
1.d4 d5 2.Sf3 c5 3.e3 Sc6 4.Ld3 Lg4 5.c3 e6 6.Sbd2 Sf6 7.0-0
Jag hade sett innan att hon brukade spela så här passivt så jag började redan fundera på kungsangrepp, kanske slag på d4 och lång rockad.
7...Dc7 8.h3 Lh5 9.dxc5 Lxc5 10.e4 0-0 11.exd5 exd5
Nu har det blivit nån sorts Tarraschfranskt istället där svart har massor av extratempon.
12.Sb3 Lb6 13.Le2 Tfe8 14.Sbd4 Sxd4 15.Sxd4



15...Txe2
Smack! Detta bara måste vara bra. Vits utveckling är bedrövlig.
16.Sxe2 Te8 17.Te1 Dc5



Datorn föredrar 17...De7 och sakta öka pressen, men jag hade sett ett till kvalitetsoffer efter 18.Le3.
18.Dd4
Desperat och dåligt. I själva verket är kvalitetsoffer nummer 2 osunt och hon borde tillåtit det. Svart hade haft en minimal fördel i slutspelet. Nu får jag en maximal fördel istället.
18...Dxd4 19.cxd4 Lxe2 20.Le3 Lc4 21.b3 La6 22.a3 h6 23.Tec1 Se4 24.Tc2 Ld3 25.Tcc1 Sg3 26.Te1 Se2+ 27.Kh1 La6 28.Ted1 Te4 29.Td2 f5 30.g3 Sxg3+ 31.Kg2 Sf1



32.uppg.
På 32.Txf1 Lxf1+ 33.Kxf1 följer 33...f4.