måndag 15 juli 2019

SM i Eskilstuna

Foto: Lars O A Hedlund 

Alla vägar tycks leda till Sverigemästarklassen för Jung Min Seo. Han kvalificerade sig till fjolårets spel på huvudscenen genom att vinna junior-SM. Nu har han bäddat för en comeback högst upp genom att vinna Mästarelit. Isak Storme vann junior-SM en poäng före Hampus Sörensen. Nu kan även Isak se fram emot spel i Sverigemästarklassen i Helsingborg nästa sommar.

I veteranklassen var Juan Bellon topprankad i 65+ och Krister Lagerborg i 50+. Båda levde upp till sina rankningstal och tog hem SM-titlarna. Jag fastnade för en partiställning där Krister fick chansen till en vinnande kontring:

Krister Lagerborg – Svante Wedin 
Svart drar

Det är inte hälsosamt för svarts kung att stå på samma linje som tornet på e2. Efter 29...Kf7 går kampen vidare. Men Wedin tyckte sig se en elegant taktisk möjlighet.
29...Txg2
Beslutsamt. Jag kan inte förmå mig till att förse draget med ett frågetecken – även om det förtjänar det. Den efterkloke kommentatorn Hamlet: ”så går beslutsamhetens friska hy i eftertankens kranka blekhet över”. I efterhand fick Wedin anledning att ångra sitt val.
30.Kxg2 Tg8+


31.Lg5!
Löparen offrar sig för springarens välbefinnande på f3. Nu framgår varför kungen står dåligt på e7: löparen på e4 spikad. Wedin hade nog räknat med något i stil med 31.Kf1 Lxf3 32.Td3 Lxe2+ 33.Kxe2 Tc8 med lika spel.
31...Txg5+
Det förlorar lite tid, men även 31...Lxg5 32.Kf1 ger svart problem.
32.Kf1 Th5 33.Sd2


33...Kf7
Bindningen upphävs men skadan är redan skedd. 33...Txh2 34.Sxe4 fxe4 35.Txe4+ är lika illa.
34.Sxe4 fxe4 35.Txe4 Txh2 36.Td3 Th1+ 37.Ke2 Ta1 38.Ta4



38...uppg.

Övriga Sverigemästare
Kadett-SM: Gabriel Nguyen, Linköpings ASS
Knatte-SM: Oscar Morell, Lunds ASK
Minior-SM: Axel Falkevall, Trojanska Hästen
Blixt-SM: Tommy Andersson, Burgsvik Alva SK

Resultatservice alla SM-grupper
Lars O A Hedlunds SM-bilder

* * * * * *

Utländska sommarturneringar

Torbjörn Glimbrant vann mot A Harikrishnan, en indisk IM, i andra ronden
i Sant Marti, Spanien. Foto: cesantmarti.com 

Jag har sett mig omkring och upptäckt att flera svenska spelare valde bort Eskilstuna för spel i utländska turneringar.

Torbjörn Glimbrant har fått en kanonstart i Sant Marti, Spanien, med tre vinster. Efter att ha slagit en lågrankad spelare har han besegrat två IM. Anders Larsson och Aditya Subramanian står på 2 poäng. Resultat och partier.

IM A Harikrishnan – Torbjörn Glimbrant 
Svart drar

Det är matt i fyra.
35...Tg1+ 36.Kh2 Lxf4+! 37.uppg.

Björn Ahlander har dragit i väg till en öppen turnering i Police, Polen. Sex ronder är avverkade och Björn har mött två stormästare så här långt. Det blev remi mot topprankade Lukasz Cyborowski och förlust mot Felix Levin. I övrigt har det gått som tåget med fyra vinster. Levin leder på 5 poäng och Björn finns med i förföljartrion på 4,5 poäng. Resultat.

Jan Lundin är Sveriges ambassadör i Serbien så när han var med i en GM-turnering i Novi Sad så var det väl på något vis hemmaplan. I tufft sällskap blev det en vinst, fem remier och tre förluster, ett resultat i stort sett i paritet med hans elotal. Turneringstabellen.

Roland Ekström är registrerad för Schweiz men han har även ett svenskt pass och skulle med det kunna ställa upp i sommar-SM, men det var länge sedan han gjorde det. Han har varit desto flitigare i det schweiziska mästerskapet som han har vunnit fyra gånger, och där är han åter med den här sommaren. Det har spelats fem ronder i Leukerbad och Roland ligger på delad andraplats med 3 poäng. I femte ronden besegrade han mästerskapets högst rankade spelare, fjolårsmästaren Sebastian Bogner. Resultat och partier.

Ralf Åkesson fick en olycklig start i den öppna turneringen till minnne av Najdorf som ingick i en festival i Warszawa. Han förlorade i de två första ronderna och det var ont om glädjepunkter även i fortsättningen. Med 5 poäng blev det en blygsam placering. Polacken Bartlomiej Heberla vann turneringen på 7 poäng. Resultat.

Efter Spanien har Andreas Persson sökt sig till Paleochora Open på Kreta. Där finns också Fredrik Lindh och Michael Mattsson. Efter tre ronder har Lindh 1,5 poäng, Persson och Mattsson 1 poäng. Resultat och partier.