måndag 8 juli 2019

SM i Eskilstuna – rond 3

Minimatchen mellan Luke McShane och Nils Grandelius inleddes med en remi.
Foto: Lars O A Hedlund 

JESPER HAMARK:
De tre första ronderna har inte präglats av asllanisk elegans och precision. Men kämpatakterna och spänningen är det inget fel på. Som i går, när Jonny Hector stod för en räddning som frälsaren Hedvig Lindahl varit stolt över.

Inför dagens rond hade en sjuk Pontus Carlsson ersatts av förstereserv Martin Lokander. Vikarien fick en flygande start med vinst som svart mot Linus Johansson. Axel Smith och Rauan Sagit spelade en stillsam remi, Pia Cramling pressade Tiger Hillarp Persson men utan att lyckas bryta igenom, medan Hector inte kunde upprepa gårdagens konststycke och förlorade till Erik Blomqvist

Partiet mellan Kaan Kücüksari och Michael Wiedenkeller var så komplicerat att jag inte vågat mig på att analysera det om så chefen förlängt min deadline en full vecka. Det får bli ett nedslag, precis mot slutet, i en ställning där Kücüksari försvarat sig med imponerande ursinne i 50 drag.

Kaan Kücüksari – Michael Wiedenkeller
Vit drar

Hästen ska ut ur hörnet och offras på e6, sedan är saken klar. 100.Sf7 är en bra början och det var sannolikt inget annat än ren utmattning som fick fjolårets juniormästare att istället dra:
100.Sg6? Ke8
Hästen är halvt om halvt fångad och kan endast ta sig ut via bytesrutan f4. Räcker inte det? Efter 101.Sf4 Lxf4 102.Kxf4


… hinner ju svarts kung inte till g6 för att försvara h5-bonden.
102…Kd7! och uppgivet eftersom det fattas ett tempo för att vits kung ska nå oppositionsrutan e3. Ibland är schack bara grymt.

Resultatservice
Partier

Rond 3
Linus Johansson – Martin Lokander 0-1 
Axel Smith – Rauan Sagit remi 
Erik Blomqvist – Jonny Hector 1-0 
Kaan Kücüksari – Michael Wiedenkeller 0-1 
Pia Cramling – Tiger Hillarp Persson remi

Ställningen efter tre ronder:
Tiger Hillarp Persson 2,5; Erik Blomqvist, Rauan Sagit och Axel Smith 2; Pia Cramling, Michael Wiedenkeller och Jonny Hector 1,5; Martin Lokander 1; Kaan Kücüksari och Linus Johansson 0,5 poäng.

Rond 4 (tisdag kl. 14)
Martin Lokander – Rauan Sagit 
Linus Johansson – Erik Blomqvist 
Michael Wiedenkeller – Axel Smith 
Jonny Hector – Pia Cramling 
Tiger Hillarp Persson – Kaan Kücüksari


I första partiet mot Luke McShane valde Nils Grandelius att försvara sig med klassisk Sicilianskt och det positionellt stenhårda …a6 mot Richter-Rauzer – ett svart öppningssystem som inte spelats på svensk mark sedan min högstadiemagister i geografi och fyrfaldige Sverigemästaren Lars-Åke Schneider bestämde sig för att packa ner pjäserna i lådan.

Luke McShane – Nils Grandelius
Svart drar

En kritisk och för varianten typisk ställning. Svart har löparpar och lågt bondecentrum med potential. I drömmen bevakar en kung på e7 de tre bönderna och svartlöparen står till exempel två rutor längre fram, mitt på brädet. Men på kort sikt är det svårt att gardera centrum bekvämt. Särskilt känslig är e6-bonden efter drag som Sf3-d4 och Se2-f4. Om svart tvingas till …e6-e5 väntar mardrömslik press på de vita fälten. I efteranalysen tycktes spelarna luta åt att just denna version är lite bättre för vit. Datorn föreslår 19…Thf8 för att efter 20.Se2 följa upp med 20…f5!? 21.exf5 e5. Men helt lika är det inte, va? Grandelius valde en taktisk lösning.
18…b4!? 19.Se2 d5


20.exd5 Lc5 21.Tff1 Lb5
21…e5 var enligt Grandelius ett sundare alternativ.


22.Sfd4!
McShane lade mycket tid på sekvensen 22.Tfe1 Le3+ 23.Kb1 Lf2 24.Lxe6 Lxe1 25.Txe1 med “pretty decent compensation”. Men, som engelsmannen själv påpekade, det var bortkastade minuter eftersom 22…e5 ger svart en bra ställning.
22…Lxd4 23.Txd4


Grandelius ursprungliga tanke var att ta pjäsen men efter 23…Lxe2 24.Txb4+ Kc7 25.Tf2 Lb5 26.Lxe6 är vit redo att ta en fjärde bonde.

analys

Dessutom står svarts extrahäst illa till på kanten.
23…exd5


McShane har såklart stor fördel men Sverigeettan vägrade lägga sig ner, försvarade sig som värsta Sergej Karjakin och lyckades till slut rädda remin.

* * * * *

Vi känner väl alla igen situationen: en del drag verkar vara världens naturligaste, det krävs knappt någon betänketid för att utföra dem. En av de tre svenska spelarna i Barbera del Valles Open, Andreas Persson, satt med två damer på brädet och den lägre rankade motståndaren såg en räddningsplanka: remischackar. Det var inte läge för himlastormande idéer.

Andreas Persson – Yash Jayesh Laddha 
Svart drar

Det blev 46...Dg4+ 47.Kf1 Dd1+ 48.Kg2 Dg4+ 49.Kf1 remi. Men i stället för den sista damschacken kunde svart ha spelat 48...f3+!! med förunderlig verkan. Det är forcerad matt, till exempel 49.Kh2 Df1

analys

50.Kg3 Dg2+ 51.Kh4 Dh2+ 52.Kg5 Tf5+ 53.Kg6 Dg2+ 54.Tg4 Dxg4 matt.

Efter fem ronder har Aditya Subramanian och Andreas Persson 2,5 poäng, Edvin Trost 1,5 poäng. Viktor Moskalenko och Cristhian Camilo Rios delar ledningen på 4,5 poäng. GM Moskalenko har bland andra vunnit mot Subramanian.

Resultatservice