lördag 6 juli 2019

SM i Eskilstuna – rond 1

Kaan Kücüksari debuterar i Sverigemästarklassen. Foto: Lars O A Hedlund 

JESPER HAMARK:
När första ronden av årets SM startade hade jag varken hittat Stellans stalltips eller några livekommentarer under ledning av bloggchefens granne. Jag var mentalt inställd på ett torftigare SM, men så! – länken till kommentator Stellan Brynell dök upp på Inte bara schack.

Linus Johansson – Tiger Hillarp Persson 
Svart drar

Linus Johansson har just spelat 12.Da4, som ger stöd åt c4-bonden och hotar hästen på a5. Det fanns enligt Brynell ett självklart svar (12...c6), ett tänkbart (12...c5) och ett otänkbart (12...b6). Med tanke på vem som spelade svart var limhamnaren inte främmande för att det otänkbara skulle ske. Tiger Hillarp Persson tog god tid på sig och för det fick han skäll av Brynell, och ännu mer skäll blev när han efter en kvart gjorde just 12...b6.


– Kvaliteten ska slås, konstaterade Brynell som med glimten i ögat avfärdade offret som en bluff.
Men den yngre Limhamnskollegan Johansson avstod gåvan med 13.f4.
Brynell:
– Han tog inte. Jag trodde jag hade lärt honom allt.
Förmodligen borde Johansson synat. Efter 13...exf4 14.Txf4 Tb8 15.Ld2 Sxc4 16.Sxc4 b5 17.Dc2 Lxc4 18.e4 d5 19.e5 Se4 20.Lxe4 dxe4 21.Dxe4


...fick Hillarp Persson, med totalkontroll över de vita fälten, snart till ett vinnande angrepp.

Pontus Carlsson lyckades inte få styr på sin svarta drake och förlorade mot Jonny Hector. Pia Cramling bytte omotiverat dam, och en lovande ställning blev till en händelsefattig remi mot Rauan Sagit. Erik Blomqvist vann öppningsduellen men därefter spelade Michael Wiedenkeller utmärkt och lyckades vända partiet. Till slut uppstod ett komplicerat slutspel med dubbla torn där Wiedenkeller trampade snett. Kaan Kücüksari offrade tidigt bonde för typ anständig positionell kompensation. Men subtilt manövrerande ingick inte i matchplanen:

Kaan Kücüksari – Axel Smith 
Vit drar

22.g4!??
I efteranalysen förklarade Smith att han inte blivit missnöjd när han såg bondeframstöten, en förklaring som rimmade väl med den dom Brynell tidigare förkunnat. Men oavsett dragets objektiva kvaliteter fick vit goda praktiska chanser och partiet slutade i remischackar. En fin start för debutanten Kücüksari.

Resultatservice
Partier

Rond 1
Jonny Hector – Pontus Carlsson 1-0 
Kaan Kücüksari – Axel Smith remi 
Linus Johansson – Tiger Hillarp Persson 0-1 
Pia Cramling – Rauan Sagit remi 
Erik Blomqvist – Michael Wiedenkeller 1-0

Rond 2 (söndag kl. 16)
Pontus Carlsson – Axel Smith
Jonny Hector – Linus Johansson 
Rauan Sagit – Kaan Kücüksari 
Tiger Hillarp Persson – Erik Blomqvist 
Michael Wiedenkeller – Pia Cramling

* * * * *

SM från min åskådarplats

Jung Min Seo kom med ett påpassligt remianbud. Foto: Lars O A Hedlund 

LG: Slutspelet med två springare mot bonde är lurigt. Jag har tidigt skrivit om mitt springarpar mot Anton Fridhs ensamma bonde. Där redogjorde jag för vinstplanen. Det gäller att blockera den ensamma bonden så tidigt som möjligt. Antons bonde hade kommit ett steg för långt för att jag skulle kunna vinna forcerat, men när hans kung gav sig iväg mot ”fel hörn” så fick jag chansen att sätta den matt. Dessa funderingar apropå ett liknande slutspel från weekendturneringen grupp 1. Det var åter Jonathan Westerberg som hängde mot repen.

Jonas Mårdell – Jonathan Westerberg 
Vit drar

Till att börja med ska en springare blockera bonden, inte kungen som måste ha fria händer att jaga motståndarens kung. Vit vinner efter till exempel 73.Kb5 a4 74.Sa3 och Nalimovs slutspelsbas visar hur mattsättningen forceras fram. Om bonden tillåtits marschera fram till a3 med en blockadspringare på a2 så är det remi. Det som hände i partifortsättningen överraskade mig: 73.Kxa5? Ke4 74.Sc5+ Kd5 remi. Det blev inte ens ett försök ...

Partier från weekendturneringarna

Nästa remislut är hämtat från Mästarelit. Även här kom remin lite överraskande:

Joakim Nyander – Jung Min Seo 
Vit drar

Efter att ha spelat 38...e4+ bjöd Jung Min Seo remi. Han var nog medveten om att han låg risigt till. Vit kan slå två gånger på e4 med vinnande fördel. Kan det ha varit Jung Min Seos elotal som påverkade beslutet?

Det tredje remislutet är från junior-SM. Slutställningen var stenremi, men följande ställning från mittspelet bjuder på en vacker vinstväg:

Milton Pantzar – Ludvig Carlsson 
Svart drar

Ludvig slog vakt om sin klara fördel med 28...Tfg6. Ännu starkare är 28...Th6! och efter 29.Dxh6 Lxf3 är vit såld. Hela partiet. Milton är högst rankad i JSM.

* * * * *

GCT-turneringen i Zagreb – rond 10

Toppmötet mellan Wesley So och Magnus Carlsen slutade remi utan större dramatik.
Foto: Lennart Ootes 

Efter sitt parti mot Wesley So berättade Magnus Carlsen att det blev samma variant i Nimzoindiskt som han spelade mot Sjachrijar Mamedjarov i Wijk aan Zee i fjor. Efter det partiet fick han förbättringsförslag av sina sekundanter, men de analyserna hade han glömt. Det blev till att improvisera vid brädet men det gick okej.

So förklarade att han var nedslagen efter gårdagens parti, och med tanke på att det var världsmästaren som nu satt på andra sidan brädet var han inte beredd att ta några chanser. Det blev remi liksom alla andra partier i denna rond.

I morgondagens slutrond spelar Carlsen vit mot MVL som han har bra statistik mot: 7–2 och 17 remier. Det verkar upplagt för en ny turneringsseger för världsmästaren.

Rond 10
Ding Liren – Levon Aronian remi 
Wesley So – Magnus Carlsen remi 
Maxime Vachier-Lagrave – Jan Nepomnjasjtjij remi 
Anish Giri – Hikaru Nakamura remi 
Vishy Anand – Sergej Karjakin remi 
Fabiano Caruana – Sjachrijar Mamedjarov remi

Partierna

Ställningen efter tio ronder:
Magnus Carlsen 7; Wesley So 6,5; Levon Aronian, Fabiano Caruana och Jan Nepomnjasjtjij 5,5; Ding Liren 5; Sergej Karjakin, Maxime Vachier-Lagrave och Anish Giri 4,5; Vishy Anand och Sjachrijar Mamedjarov 4; Hikaru Nakamura 3,5 poäng.

Rond 11 (söndag kl. 16.30)
Sjachrijar Mamedjarov – Ding Liren 
Sergej Karjakin – Fabiano Caruana 
Hikaru Nakamura – Vishy Anand 
Jan Nepomnjasjtjij – Anish Giri 
Magnus Carlsen – Maxime Vachier-Lagrave 
Levon Aronian – Wesley So

* * * * *

Det blev idel remier i näst sista ronden i superturneringen i Danzhao.

Ställningen efter sex ronder:
Richard Rapport 4; Yu Yangyi, Wang Hao och Wei Yi 3,5; Vladislav Artemijev 3; Santosh Vidit och Ernesto Inarkijev 2,5; Bassem Amin 1,5 poäng.

Resultat och partier.

I sista ronden i högsta ligan i Jaroslavl blev det remier på nio av de tio toppborden. Här gällde det att säkra placeringen. Liksom i fjol tog Aleksej Sarana 6,5 poäng och den här gången gav det andraplatsen. Alexander Predke korades som turneringsvinnare efter särskiljning. En halv poäng efter dem och också kvalificerade till den ryska superfinalen är Aleksej Drejev, Alexander Motylev och Kirill Aleksejenko. Resultat och partier.