onsdag 5 augusti 2009

Mannen bakom scenen träder fram

I Bilden berättar i måndags lyfte jag fram matchen mellan Bent Larsen och Curt Hansen på Det Ny Teater i Köpenhamn 1983. Där nämnde jag hur partierna presenterades på en duk mot scenens fond. En för mig tidigare anonym person utförde dragen på ett demobräde bakom scenen. Nu vet jag vem det var. Per Andreasen har hört av sig med sin berättelse:
”Det var jag som stod bakom ridån och utförde dragen på demobrädet. Det var för övrigt också skoj. När jag fick dragen av Hvenekilde så var de ofta kryddade med lite kommentarer av typ ”skitdrag”, ”han borde ha bytt dam” o.s.v.

Those were the times …

Curt vann alltså matchen med 2–0 men i ena partiet stod han på klar förlust. Efteråt minns jag tydligt hur Curt frågade mig om det var fel av honom att spela vidare därför att Larsen var i tidsnöd. ’Av respekt borde jag kanske ha gett upp’, sa Curt. Jag kommer också ihåg mitt svar till honom; att det var rent nonsens, att han självklart gjorde rätt i att spela vidare, och han vann ju partiet på ett reellt sätt.

Efter matchen blev det en frågestund med spelarna. Larsen förde sig som den världsman han var och svarade på allt, medan Curt stod förskrämd i ett hörn av scenen och inte sa något. Man kunde inte se att det var Larsen som just hade förlorat matchen med 0–2.”
Jag har också några bilder från Bent Larsens scenframträdande strax efter matchen – se nedan. Inte ser han ut som en nedbruten förlorare …
Foto: Lars Grahn