tisdag 18 augusti 2009

En sorts humor

Ibland uppstår humor i schack på själva brädet, något som måste vara fullständigt ofattbart för någon som inte behärskar schackreglerna. Okej, rätt stillsam humor, men ändå. Jag har funnit ett par exempel från GP-turneringen i Jermuk, och förväntar inte att någon ska skratta ihjäl sig efter att ha sett dessa partislut. Men ändå.

Vasilij Ivantjuk–Gata Kamsky


114.Td4+!? remi!

Förlåt – en bortsättning och remi? Så här ligger det till: med sitt 114:e drag kunde Ivantjuk kräva remi med stöd av 50-dragsregeln. Hehe.

Det andra exemplet är hämtat från gårdagens rond. Dmitri Jakovenko hade merbonde mot Peter Leko och pressade och pressade. Till slut tvingades ryssen inse att det inte gick att undvika remin. Då blev det en av dessa sällsynta minorförvandlingar.

Peter Leko–Dmitri Jakovenko


121…d1S remi

Lägg märke till att båda partierna varade i över hundra drag. Det här är en kampturnering. Vasilij Ivantjuk gick upp i delad ledning med Leko genom att besegra Boris Gelfand. Det var slut efter knappt hundra drag. Leko och Ivantjuk leder på 5,5/8. Fem ronder återstår.

SANKT PETERSBURG. Pia Cramling och Ekaterina Atalik fortsätter att hålla jämna steg. De leder på 4,5/6. Tre ronder återstår. Partiet dem emellan spelas i sista ronden på torsdag.
WIEN. Per Söderberg vann i tredje ronden och står på 2 poäng.