lördag 8 augusti 2009

Kaj Engström från Tromsö, del 8

Sarunas Sulskis mot Emanuel Berg i näst sista ronden. Foto: Kaj Engström


Efter tre vinster i följd har Emanuel Berg svingat sig upp till en delad förstaplats med Monika Socko, Marijan Petrov och Ray Robson på 6,5/8. Här är Kaj Engströms åttonde rapport:
”Emanuel mötte en annan kompromisslös spelare idag, GM Sarunas Sulskis, Litauen, och det blev ett verkligt häftigt parti. Emanuel öppnade med Kanvarianten i Sicilianskt och det blev senare en Najdorfliknande uppställning. I mittspelet fick svart tryck på g-linjen och långa vita diagonalen. Vit fann inget bättre än att låta sin löpare på d3 fångas med e4. Emanuel kunde ta pjäsen med sin bonde efter några avslutande tricks och vit gav upp i 27:e draget. Detta betyder delad ledning inför sista ronden. Mycket spännande!

Peter råkade ut för en orankad spelare från Mozambique som spelade riktigt starkt. Peter förlorade och har inte kunnat nås för en kommentar. Jag blev totalt utspelad mot accelererad drake på halvannan timme av en norsk junior, nog sagt. Tobias kunde inte stå emot den österrikiska attacken i Jugoslaviskt mot en annan norsk junior. Erik tog sin andra miniatyrseger under veckan. Mot en norsk senior.

Snart är det dags för grillfest vid havet hemma hos överledaren. Där kommer över hundra schackintresserade att bjudas på mat och dryck. Typisk nog har det regnat, för första gången under turneringen, hela dagen.”
I sista ronden i morgon klockan 11 spelar Berg-Robson och Socko-Petrov på toppborden.

OLOMOUC. Poängställningen:
Nils Grandelius 2,5/4 (GM A)
Daniel Semcesen 2/4 (GM B)
Jan Johansson 3,5/4 (IM A)
Jasmin Bejtovic 1,5/4 (IM A)
Hans Tikkanen 2/3 (open)
Micael Fällman 2/3 (open)