torsdag 6 augusti 2009

Kaj Engström från Tromsö, del 6

Äntligen en torsk för Emanuel Berg. Kaj Engström berättar mer om det i sin sjätte rapport:
Äntligen vann Emanuel och Peter igen. De har ju efter inledande vinster spelat tre respektive fyra remier på raken. Emanuel tänkte till i trekvart när preppen tog slut efter 18 drag och fann det troligen vinnande 19…e4. Han undvek därmed att gå in i det sämre 19…Dd6 som IM Grötz från Österrike hade förberett. Ett mycket sevärt parti.

Peter manövrerade ut motståndaren som fick en passiv Philidoruppställning. Tyvärr var det Tobias som satt bakom de svarta pjäserna. Men sådana svenskderbyn är väl tyvärr nästan oundvikliga i en sån här turnering när rankingtalen är rätt lika.

Jag stod på nytt mycket bra mot en titelspelare, IM Sjytaj från Italien, men åter var det ett mycket dåligt damdrag, 17.Da4, som bjöd svart på två gratisdrag och givetvis förstörde det mesta. Trots detta kunde jag kämpa på tills bara några minuter återstod av speltiden innan det var slut.

Erik kom snett ur öppningen när norrmannen Jæger gjorde 3…c5 mot framskjutningsvarianten i Caro-Kann. Och sedan var det svårt att stå emot, förlusten kom så småningom.

I morgon ska det bli mycket intressant att följa toppmötet mellan de enda med 5,5/6, IM Ray Robson och GM Monika Socko. Jag satsar mina pengar på den unga amerikanen även om polskan också har imponerat stort hittills.

Kan slutligen inte låta bli att skriva att Emanuel fick sin första torsk, ja någonsin, i dag i Tromsö. Detta skedde vid båtturen med den sjuttio år gamla ekskutan Caroline Mathilde runt ön Tromsö. Med yviga ryck och stor energi drogs en minst ett kilo stor torsk över relingen. Inte illa! Bildbevis kommer att skickas.
OLOMOUC. Nils Grandelius åkte på en torsk mot GM Konstantin Maslak, medan Daniel Semcesen besegrade WGM Alina Kasjlinskaja. I IM-grupp A tog Jan Johansson sin andra vinst medan Jasmin Bejtovic spelade remi.