måndag 31 augusti 2009

Bilden berättar - bild 9

TALKING PICTURES

Anatolij Karpov mot Tony Miles i Skara 1980. Foto: Lars Grahn ©

I sin schackspalt i New Statesman skrev Tony Miles att efter två drag mot dåvarande världsmästaren Anatolij Karpov började det bli pinsamt med publikens skratt. Den respektlösa komedin utspelades i Skara Idrottshall den 18 januari 1980. Jag var där och minns inga skratt. Det fanns inga demobräden under första ronden och endast de med kikare eller mycket god syn kan ha sett vad som försiggick på brädet. Jag såg det inte. Men den garneringen av historien i Fritiof Nilsson Piraten-anda skadar knappast någon. Partiet minns jag däremot mycket väl, det är klassiskt på grund av engelsmannens förstadrag.

Tony Miles, tillbaka på jobbet efter en skidsemester, skulle möta Anatolij Karpov i första ronden i Lag-EM. Karpov öppnade med 1.e4 och Miles hade en präktig överraskning i beredskap. Några år tidigare hade han lekt med tanken på ett universalsystem för svart i öppningen. Nu tyckte han att det var läge att pröva sin idé, han spelade 1…a6!?. En anekdot säger att när Karpov kom tillbaka till bordet och såg att bonden stod på a6, så trodde han att någon förbipasserande hade råkat stöta till den. Den tanken och publikens skratt har väl ungefär samma sanningshalt.

En säkert föga road världsmästare tog sig samman och spelade 2.d4 vilket besvarades med systemdraget 2…b5. Det som gör partiet klassiskt är till stor del att Miles vann. Karpov ville inte uppleva nesan att behöva signera protokollet och löste det problemet på ett sätt som ibland praktiserades på den tiden av känsliga stormästare: han lät partiet gå till avbrott i en förlorad ställning, och när det var dags att återuppta spelet dök han inte upp. Som framgår av Miles protokoll nedan saknas Karpovs namnteckning.

Som skribent var Miles inte så sällan skarp och humoristisk. Hans recension av Eric Schillers bok ”Unorthodox Chess Openings” (Cardoza Publishing 1997) är också klassisk. Den publicerades i satirtidskriften Kingpin Chess Magazine och består av två ord: “Utter crap.” I det sammanhanget kan jag redan nu röja att nästa nummer av Kingpin lovar att bli intressant. Från tidskriftens redaktör Jon Manley har jag fått veta att det blir en väldokumenterad artikel om Raymond Keenes agerande i BrainGames-affären. Jag rekommenderar också läsning av ”The Penguin Files”. Vad jag själv tycker om den skamlöse figuren i nämnda affär framgår här och här.
"Bilden berättar" återkommer varje måndag.
”Talking Pictures” – every Monday.

Google Translate