fredag 7 augusti 2009

Kaj Engström från Tromsö, del 7

Klassisk skuta. Det var ombord på den som Emanuel Berg drog upp sin första torsk. Och det var i den vevan som han bröt sin remirad i Arctic Chess Challenge och började vinna. Foto: Kaj Engström


Två ronder kvar i Tromsö och Emanuel Berg har fått tätkänning. Här är Kaj Engströms sjunde rapport:
"Börjar med väderleksrapporten som efter en vecka är något annorlunda. Nästan helmulet, dock ej regn, från morgonen och framemot första tidskontrollen. Sedan klarnade det upp och vädret blev som vanligt igen, det vill säga gassande solsken.

Emanuel spelade vit i Winaver mot en IM Bruno. Emanuels öppning var mer originell än bra. Han gjorde nämligen switchbacks, med både löparen och damen i öppningen: löparen gick f1-d3-f1 och damen d1-g4-d1. Italienaren utnyttjade emellertid inte sina chanser, spelade på fel flygel istället för att sprätta med f6. Detta gjorde att Emanuel med viss finess kunde bromsa damflygelattacken och iscensätta ett oemotståndligt kungsangrepp på andra fygeln. Tjusigt! Därmed är han i allra högsta grad med i striden om topplaceringarna. Han tillhör den kvintett som som skuggar tättrion GM Monika Socko, IM Marijan Petrov och IM Ray Robson. Värt att nämna är att partiet Robson-Socko idag länge följde partiet Berg-Socko, men inte heller amerikanen kunde slå hål på polskans accelererade drakvariant.

Peter kom ganska snabbt fel i en ovanlig Damgambit mot IM Luis Javier Bernal Moro. Spanjoren kunde sedermera offra pjäs och gå på knock. Tyvärr blev detta första förlusten för den tidigare så stabilt spelande göteborgaren.

Jag mötte en norsk junior - har ni hört den förut? Som svart i Trompowsky missade jag ett stark skenoffer i tolfte draget, Se5, och en av Simon Adgesteins adepter, tror jag han är, hade sedan inga problem att hålla emot - remi.

Tobias mötte också en norsk junior. I fianchettovarianten i Kungsindiskt utnyttjade han motståndarens små positionella misstag och den unge kunde inte stå emot det hårda trycket.

Erik mötte Sandra Van de Venter och kom bättre som svart mot Collesystemet, men kunde inte undvika att sydafrikanskan bytte ner till ett remislutspel.

I morgon ser vi fram emot, förutom schacket då, grillfesten hemma hos turneringsledaren Jan Sigmund Berglund. Det sägs att ölen är på kylning i fjällbäcken som rinner tvärsöver tomten.

Höll på att glömma resultat från kvällens blixtturnering. 40 deltagare, varav tio stormästare, ställde upp. GM Bartosz Socko vann på 7 poäng. Emanuel kom delad tvåa med tre andra en halva efter. Peter tog en liten revansch och vann första rankinggruppen på 5 poäng. Jag och Tobias fick nöja oss med 50 procent.

Till sist kan jag berätta att slutspelet i partiet Berg-Socko med löpare mot h-bonde och torn, som häromdagen behandlades så utförligt på bloggen, faktiskt uppkom idag igen. Det var i partiet GM Simutowe, Zambia-Gomez, Spanien. Resultatet blev det förmodade, vit vann i 123:e draget."
OLOMOUC. Poängställningen:
Nils Grandelius 1,5/3 (GM A)
Daniel Semcesen 1,5/3 (GM B)
Jan Johansson 2,5/3 (IM A)
Jasmin Bejtovic 0,5/3 (IM A)
Hans Tikkanen 2/2 (open)
Micael Fällman 1/2 (open)