torsdag 9 september 2010

Förbluffande öppenhet

Först två partiställningar från den nyligen avslutade öppna turneringen i Baku. Svaren på frågorna kommer sist i inlägget.

Ulvi Bajarami – Gennadij Tjubenko
Svart drarVad sägs om en gaffel på e3?

Djachangir Agaragimov – Homayoon Toufighi
Svart drarVarför är 29...Tb1 dåligt och vad borde han ha spelat i stället?

Jag minns när Yasser Seirawan satt i mitt vardagsrum för gott och väl trettio år sedan och beklagade sig över att hans partier ofta dök upp i Informator. Det gav motståndarna chansen att studera hans öppningsrepertoar. Han skulle minsann aldrig kommentera partier för fördömda Informator. Det var långt innan ordet partifil ens existerade i fantasin. Numera är ju nästan varenda klubbspelare kartlagd.

Idag kan spelare kanske glädjas åt att en eller annan turnering som de varit med i inte har efterlämnat någon partifil. Mot denna bakgrund är det förbluffande hur öppen kanadensiske stormästaren Mark Bluvshtein är med sina partier. På sin blogg – länken under GM-bloggar i den oumbärliga högerspalten – bjuder han på analyser av alla sina partier. Efter turneringen i Barcelona åkte han vidare till Nürnberg där han var andrerankad efter Jonny Hector. På Bluvshteins blogg får vi förutom partianalyserna också veta det mesta om hans måltider, sömn, hälsotilstånd, turistande etc. Det är bara för hans kommande motståndare att ta del av informationen. Yasser skakar förmodligen på huvet åt allt detta.

Bluvshtein spelar på förstabordet i Kanadas OS-lag i Chanty-Mansijsk. Om Sverige möter Kanada uppe i Sibirien så är svenske coachen, grannen Stellan, underrättad. (Det var för övrigt Stellan som lärde mig att fotbollsspelaren heter Wernbloom, inte Wernblom. Jag är lite förvånad över att inte någon göteborgare var först med att anmärka på min felaktiga stavning.) Det finns gott om studiematerial och preppen inleds lämpligen med ett klick lite längre ned i högerspalten.

Lösningarna

I partiet Bajarani-Tjubenko följde
14...Se3? 15.Dc1 Sxf1
Det var möjligt att dra sig ur gaffelprojektet, men efter 15...Sg4 16.Dg5 Sge5 17.Sxe5 Sxe5 18.Lxe5 dxe5 19.Dxe5 har svart förlorat bonde utan kompensation.
16.Lf6! uppg.
Den röda mattan ligger utrullad från c1 till h6.

I partiet Agaragimov-Toufighi följde 29...Tb1? 30.Sxe6+! uppg. Efter 30...fxe6 31.Tg3+ kommer svarts kung inte undan, till exempel 31...Kf7 32.Dxh5+ Ke7 33.Dh7+ med matt.

Svart borde ha spelat 29...De5!, som utnyttjar svagheten på första raden. Genom hotet mot d4 får svart det andrum som behövs, till exempel 30.Td1 Kh7 31.Th3 Dg5 32.Dxh5+ Dxh5 33.Txh5+ Kg8 och svart bör inte ha några större problem med att få med löparen i spelet. Och c-bonden är svag. Fördel svart.