fredag 3 september 2010

Helgguiden


Inledningsvis en kombinationsövning hämtad från den öppna turnering i Manila som jag nämnde igår. David Elorta var som svart vid draget mot Barlo Nadera. Hur bemöter man matthotet på h8 på bästa sätt? Lösningen finns sist i Helgguiden.

Hans Tikkanen gjorde en rejäl insättning på sitt elo-konto efter turneringen i Kaunas. Men det tar lite tid innan saldobeskedet dyker upp. Turneringen avslutades i tisdags och Fides nya officiella lista kom dagen efter. Där är Tikkanens senaste insättning inte inräknad. Den blir synlig först på nästa lista. Här är den svenska topplistan (aktiva spelare) som gäller från den 1 september:

1. Emanuel Berg 2616
2. Jonny Hector 2592
3. Evgenij Agrest 2585
4. Slavko Cicak 2568
5. Ulf Andersson 2566
6. Tiger Hillarp Persson 2517
7. Pia Cramling 2509
8. Hans Tikkanen 2507
9. Tom Wedberg 2503
10. Nils Grandelius 2500

Tikkanen höstade in 24 elopoäng i Kaunas. Han skulle kunna avancera ett par platser till nästa lista, som kommer den 1 november, och bli den högst rankade spelaren från Lunds ASK. När två ronder återstod i Kaunas fanns det för övrigt ett orosmoment; inte om han skulle klara att ta tillräckligt mycket poäng – den saken var avklarad – utan om han skulle få chansen att möta en tredje stormästare, vilket är ett av kraven för att klara GM-normen. De stormästare som han då inte mött var Algimantas Butnorius och Heikki Westerinen. Nu blev det ju så att han fick möta båda, så den kvoten fylldes med lite råge.

Jonny Hector tillbringar den här helgen i Nürnberg och då handlar det om LGA Premium Cup, en öppen turnering över sju ronder under fyra dagar. Turneringen drog i gång i går och första ronden gav som synes förväntade segrar på de främsta borden. Nu blir det tre dagar med dubbelronder. I fjol kom Jonny åtta i den här turneringen en halv poäng efter turneringsvinnaren Thomas Luther. Den här gången är Jonny topprankad. Det blir direktsändning från och med rond fyra på lördag. Självfallet dyker det då upp en länk i den oumbärliga högerspalten. Länken till turneringshemsidan finns under Aktuella turneringar.

Det är uppenbarligen en populär turnering. Arrangörerna har maximerat antalet deltagare till 190 och den siffran uppnåddes i god tid före anmälningstidens utgång. Sedan upprättades det en reservlista. Det accepterades inte några sena inbetalningar av startavgiften. Det fanns många på reservbänken som ville in.

Den här helgen startar en öppen turnering med annorlunda upplägg i danska Borup. Tanken är att spelare som jobbar på dagtid också ska kunna vara med. Det blir rond 1-4 fredag-söndag. Sedan åker de flesta hem och återkommer torsdag kväll då turneringen återupptas med rond 5. Därefter rond 6 fredag kväll och resterande tre ronder lördag-söndag. Bland deltagarna finns ett gäng från Lunds ASK: Tiger Hillarp Persson, Hans Tikkanen, Daniel Semcesen, Axel Smith, Jasmin Bejtovic och Ellinor Frisk. Det vill säga, från den 1 september representerar Semcesen Sollentuna SK/Team Viking.

Lunds ASK har för övrigt förlorat ytterligare två spelare. Drazen Dragicevic och Mladen Gajic återgår till Malmö AS. De kommer att förstärka Team Malmö i Superettan. Snart lär det dyka upp en intressant övergångslista på www.schack.se. Dit hänvisar jag också dem som vill veta mer om helgens inhemska turneringar.

Vad gäller schack i de högsta sfärerna så startar Shanghai Masters i dag fredag. Det är en dubbelrondig turnering med fyra deltagare:

Levon Aronian 2783
Vladimir Kramnik 2780
Alexei Shirov 2749
Wang Hao 2724

De två främsta i turneringen går vidare till Grand Slam-finalen i Bilbao den 9-15 oktober där Magnus Carlsen och Viswanathan Anand ansluter sig. Turneringshemsidan för Shanghai Masters är tämligen mager. Igår, det vill säga dagen före första ronden, förklarades att uppgift om klockslag för rondstart kommer att meddelas ”senare”. Det pågår en världsutställning i Shanghai och det framgår i alla fall att de tre första ronderna kommer att spelas där i den spanska paviljongen. De tre sista ronderna kommer att spelas på Hotel Peninsula. I högerspalten har jag gett en direktsändningslänk. (Uppdatering: klockan 10 är ronden i gång. Trolig rondstart: kl 9)

En av de fem spelare som kommer att utnämnas till stormästare vid Fide-kongressen i Chanty-Mansijsk kommer från Sverige. Men det är en del år sedan han kämpade i SM-gruppen och spelade för SK Rockaden i allsvenskan. Okej, det var många år sedan Roland Ekström emigrerade till Schweiz. Där har han blivit nationell mästare fyra gånger. Numera tycks poker och backgammon vara bättre inkomstkällor för honom än schacket. En del blir stormästare som juniorer, andra väntar som Roland tills de fyllt femtiofyra. (Tack till Robert Ericsson som fann Fide-länken.)

Lösningen:
55...g5+! 56.Kxg5
Efter 56.fxg5 Te4+ 57.Dxe4+ Dxe4+ är svarts sista bonde värd sin vikt i guld.
56...Dg6+
Direkt 56...Dh6+ är också utmärkt.
57.Kh4 Dh6+ 58.Kg4 f5+! 59.Kxf5 Dg6 matt.