tisdag 14 september 2010

Fotomodeller i schackvärlden

Om vi håller oss till schackvärlden så är det inte bara Magnus Carlsen som figurerar som fotomodell för ett större modehus. Nästan en veteran på det området är Carmen Kass, ordförande i Estlands schackförbund sedan 2004. Hon har varit på omslaget på flera större modetidningar, senast på Sunday Times modemagasin Style (bilden till höger). Tidigare har hon också varit på Vogues omslag (bild nedan). Det som är aktuellt för hennes del är vinterkollektionen hos spanska Hoss Intropia. Hennes mest uppmärksammade inhopp i schackvärlden var när hon jobbade för att Tallinn skulle få schack-OS 2008. Det gick nu inte. Det var ju Dresden som tog hem spelet den gången.

* * * * *

Vid Sigemanturneringen senast kom turneringsledningen från Wijk aan Zee på besök. Då fick jag veta att turneringen skulle byta namn. Den nye ägaren av stålverket på orten, indiska storkoncernen Tata, ville knyta sitt namn till det traditionella evenemanget. Och nu är det klart: Corus Chess Tournament heter numera Tata Steel Chess Tournament. Tills vidare gäller hemsidan www.coruschess.com, men i nästa månad blir det premiär för www.tatasteelchess.com. Då kommer också startfälten för de tre stormästargrupperna att presenteras. Jag gick nästan ner på knä och bönade och bad om en svensk spelare i C-gruppen. Propåerna bemöttes med outgrundliga leenden.

De tre holländarna skulle göra en avstickare till Ystad för att gå i Kurt Wallanders fotspår. Det har tydligen blivit en stor turistattraktion. Jag bad dem att se upp så att de inte blev mördade, varpå en av dem genast svarade att det var inte några problem för då skulle han nog lösa fallet. Ett lustigt gäng. De kunde också berätta att Magnus Carlsen, Viswanathan Anand och Vladimir Kramnik var klara för A-gruppen, medan Veselin Topalov enligt dem ”inte var medveten om vilka ekonomiska realiteter som gäller”. Nu var det ju i Wijk aan Zee som hans manager Silvio Danailov anklagades för ha försökt fuska genom att framföra meddelanden till Topalov medelst gester, och där hans andre adept Ivan Cheparinov bröt mot reglerna när han vägrade ta Nigel Short (Danailovkritiker) i hand. Att begära en orimligt hög summa för att ställa upp är ju också ett sätt att avböja inbjudan.

* * * * *

KAJS MÅNDAGSKLUR. Lösning:
1.Da2+ Kxc3 2.Sd5+ Kxd3 3.e8L Kxe4 4.Db3 Kxf5 5.Db4 Kxe6 6.Ld7+ Kxd5 7.Se7+ Kxe5 8.h8S Kxf6 9.Sf7 Kxg7 10.Dh4 Kxf7 11.Dd4 Kxe7 12.Df4 Kxd7 13.De5 Kxc8 14.Dc7+ Kxc7 patt