onsdag 22 september 2010

OS: Inför rond 3

Den rymliga spellokalen i Chanty-Mansisjk har fått mycket lovord. Foto: Elmira Mirzoeva

Sverige mot Danmark. En klassiker, åtminstone på fotbollsplanen men väl också i schacksammanhang. I morgon är det dags igen för en dust. Före olympiaden försiggick en intensiv diskussion på andra sidan Sundet om laguttagningen. Danmark har en spelare på 67:e plats på världsrankingen, Peter Heine Nielsen, men han var missnöjd med delar av den policy som DSU fastlagt. Den till danska listan återbördade Jacob Aagaard hade lämnat motstridiga besked om han var intresserad av att vara med. Det slutade med att ingen av dem är med i OS-laget. PHN är dock i Chanty-Mansijsk, som coach för norska laget.

Det skulle förvåna om danskarna inte toppar med Sune Berg Hansen, som har haft en bra period på sistone med bland annat en förstaplats i Thailand Open före Nigel Short. Men Sverige måste väl ändå gälla som favorit i den matchen? Ibland tittar jag för övrigt in på Sunes pokerblogg, inte så mycket för att jag är överdrivet intresserad av poker som för att det till och från där dyker upp intressanta funderingar kring schack och livet.

Efter hand som svenska damlaget vinner matcher blir motståndet allt starkare. I morgon väntar Kuba som har ett lag där snittrankingen ligger ett bra stycke över vår förstabordspelare Innas ranking. Du förstår; det här blir svårt.

* * * * *

GM-turneringen i Wroclaw genomförs i skuggan av OS. Inför slutronden i morgon leder Bartlomiej Heberla på 5,5 poäng (av 8) närmast följd av Axel Smith 5 och Daniel Semcesen 4,5 poäng.